“L’estiu sense homes” de Siri Hustvedt
8Valoració

“Desproveïts d’intimitat i vistos des d’una distància considerable, tots som personatges còmics, bufons trets d’una farsa que avancen per la vida a empentes i rodolons, entre desastre i desastre, però un cop t’hi acostes, el comportament ridícul s’esvaeix ràpidament i es converteix en sòrdid, tràgic o simplement trist.”

Siri Hustvedt ens presenta una novel·la que defuig els grans conflictes i les trames complexes per explicar-nos un procés de recuperació de la confiança i de reconstrucció personal. La protagonista, Mia Fredricksen, pateix una gran crisi nerviosa quan el seu marit, Boris, decideix deixar-la per una companya de feina molt més jove. Mia haurà de ser internada i en sortir decideix marxar a la seva ciutat natal, amb la intenció de compartir un temps amb la seva mare i reconstruir el que Boris ha trencat.

L’estiu sense homes ens relata això, el dia després, el que passa quan un esdeveniment t’ha afectat tant que ha destruït la teva personalitat i necessites un temps per refer-te. L’autora no s’embarca en una gran aventura amb punts àlgids i esdeveniments prodigiosos, és més aviat un dia a dia, petites notes de color, petits misteris i conflictes que van adornant la vida de Mia i acompanyant-la en el seu nou camí. Així, descobrirem la seva mare i les amigues que viuen en el geriàtric, a la seva veïna, amb dos fills i contínues baralles amb el marit, i a un grup d’adolescents a qui Mia comença a donar classes de poesia. Mia es troba davant de diferents generacions de dones i reflexiona sobre la seva vida, el que significa la realitat femenina i l’actuació del seu gènere en situacions complicades. En tots els casos el seu paper resultarà bàsic per fer feliç a una persona o resoldre un conflicte, però no parlem de grans actuacions heroiques sinó d’un dia a dia ple de petits passos, com els que la Mia està donant vers la recuperació del seu equilibri. De fons, la figura d’en Boris, i la urgència, cada cop menys rellevant, de saber si retornarà a la vida de la protagonista. Sense adonar-nos, Siri Hustvedt aconsegueix desplaçar la nostra mirada al que és important, al que és rellevant, deixant a un costat, però no sense resoldre, el desencadenant de la història.

L’autora és plenament conscient de la falta d’un conflicte narratiu contundent. És per això que, en paral·lel a una ferma primera persona que ens explica el que està vivint, introdueix diferents jocs narratius per millorar l’experiència lectora: poesies, dibuixos, cartes, breus paràgrafs d’estil telegràfic, llargues disquisicions sobre temes  com la diferència entre homes i dones o l’ús d’una veu externa per afegir l’habitual polsim de meta-literatura. Tots aquests elements li donen profunditat a un llibre càlid i emotiu, que fa pensar i del que es poden extreure més d’una i dues frases que enganxar a un tauler ple de reflexions a recordar. Hustvedt fa servir un llenguatge elaborat (i la traducció de Ferran Ràfols Gesa està a l’alçada) sense resultar pedant, estimant la llengua i el poder d’unes paraules que poden curar.

L’estiu sense homes és un llibre plàcid i amable, que defuig els grans conflictes i la complexitat. Es podria dir que es un llibre menor de l’autora però a la vegada que és un exercici tan valent i tan ben resolt que està a l’abast de molts pocs autors.


Editorial: Empúries
ISBN: 978-84-9787-743-5
Pàgines: 200 pàgines
Preu: 17,90€ / 13,99€ (e-book)

Siri Hustvedt escriu novel·les, llibres d'assaig i poesia. Nascuda als Estats Units de pares noruecs ha publicat assaigs sobre art i literatura, reculls de contes i quatre novel·les, entre les que destaquen Allò que vaig estimar i Elegia per un americà. Viu a Brooklyn, Nova York, amb el seu marit, l'escriptor Paul Auster.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X