Àngels, morts que resuciten, la fi del món, gent amb poders sobrenaturals,… són elements recurrents a la cultura popular moderna i les ficcions britàniques no podien ser menys a l’hora de crear sèries sobre els temes de moda. Això sí, a la televisió anglesa les coses es fan amb el seu propi segell identitari i la seva peculiar manera d’abordar aquests temes es mostra en casos com ‘The Fades‘, un dels últims èxits de la BBC.

The Fades” ha estat una de les apostes de la BBC per la temporada de tardor, dins de BBC3, el subgrup on recauen les propostes més extranyes i arriscades del grup de cadenes britànic. L’argument ha sorgit de la ment de Jack Thorne, guionista curtit en sèries com “Skins”, “Cast Offs” o “Shameless” i que aquí s’ha encarregat de condensar en només sis capítols una idea que ha trigat més de cinc anys en poder tirar endavant.

Sinopsi

The Fades” gira al voltant de Paul Roberts (Iain de Caestecker, “Lip Service”), un noi de 17 anys cosiderat tot un bitxo raro al seu institut, i amb un únic amic, Mac (Daniel Kaluuya, “Pychoville”, “Skins”), un friki que no perd ocasió de citar frases de pel.lícules i presumir de la seva col.lecció de figuretes de ET o Star Wars. En Paul viu amb sa mare i la seva germana bessona, l’Anna (Lily Loveless, “Skins”) que l’odia i procura que la relacionin amb ell el menys possible.

En aquest entorn, en Paul comença a tenir uns extranys malsons en que li sembla presenciar la fi del món. I també a veure els espectres (fades) d’aquells que han mort pero no han aconseguit completar l’ascens al més enllà. Sense saber ben bé què fer amb el que ell considera una maledicció, el noi entrarà de ple a una realitat sobrenatural per descobrir que és un “angelic” i que li tocarà lluitar en una guerra entre els qui volen evitar la destrucció del mur que separa els vius dels morts i els espectres que pretenen reencarnarse per ocupar de nou el món dels vius.

The Fades

Paul i Mac: l’extranya parella

Els dos joves protagonistes a la sèrie s’allunyen molt del model de noi d’institut guapo i triunfador de les ficcions nordamericanes. Aquests amics inseparables suposen l’altre extrem, són un parell de ‘pardillos’ a qui els companys de classe ignoren o marginen quan no se’n burlen directament. En plena adolescencia i despertar sexual, no saben com comportar-se amb les noies, als estudis no són massa brillants i a casa tampoc tenen les coses fàcils, amb families desestructurades i vida modesta als suburbis. El seu únic refugi és la seva amistat i la seva afició a nivell de friki per pel.lícules i videojocs. I això donarà peu a diàlegs ràpids on abunden les referencies a novel.les i pel.lícules de la cultura popular fantástica. En Paul i en Mac se sumen així a aquesta espècie d’antiherois totals que són tant comuns en les sèries angleses, on és algú del més corrent, patètic i fins i tot emprenyador qui acaba salvant les situacions més difícils.

The Fades

A l’institut

Formen part del dia a día d’en Paul i en Mac, l’Anna (Lily Loveless) germana bessona d’en Paul i objecte de desig d’en Mac, una noia frívola més preocupada per la popularitat que altra cosa, i que odia obertament el seu germà. També la Jay (Sophie Wu), la millor amiga de l’Anna i que per desesperació d’aquesta comença a interessar-se per en Paul. I en Mark, el professor de l’institut que intenta aportar alguna cosa de profit als nois i a la vegada refer la seva vida després de perdre la seva dona.

Els Angelics

El grup d’humans capaços de conectar amb el més enllà que revelaran a Paul el seu destí, estan capitanejats per l’enigmàtic Neil (Johnny Harris), un home rude i capaç del que calgui per cumplir la seva missió d’evitar que els espectres destrueixin el món. L’acompanyen la Sarah (Natalie Dormer, l’Ana Bolena de “The Tudors”), la difunta esposa del profesor Mark, que no ha pogut completar el seu pas al més enllà. I la Helen, una solitaria lluitadora vestida de capellà que no sempre estarà d’acord amb els mètodes d’en Neil. A l’extrem oposat hi ha un John, el líder dels espectres que volen recuperar un lloc al món dels vius, seguit per altres inquietants difunts, com la jove Natalie.

The Fades Natalie Dormer

L’acollida de la serie

The fades’ es va estrenar a Anglaterra el passat Setembre amb una audiencia de 700.000 espectadors i des d’aquest gener s’emet també als Estats Units. Amb critiques en general positives, la serie s’ha unit a aquest grup format per ficcions com ‘Being Human’, ‘Misfits’, ‘Primeval’,… en que els crítics reconeixen una tendencia innovadora de la televisió británica per abordar els temes fantàstics des d’una perspectiva fresca i molt clarament orientada a conectar amb el públic jove.

Ara mateix s’està a l’espera de que es confirmi si hi haurà o no segona temporada. Una decisió que està condicionada més pels problemes financers de la televisió británica que no pas pels fans que ja han manifestat de sobres les ganes de veure més capítols.

The Fades

Què podeu esperar de la sèrie?

En general, ‘The fades’ em sembla una sèrie valenta, que té un costat sobrenatural molt fosc i un costat friki molt friki. Ni en una vessant ni en l’altre es reprimeix, de manera que quan toca mostrar els éssers sobrenaturals és tétrica, desagradable, es mou per ambients malsans i hi ha moments que ratllen el gore. Igualment, quan es centra en la vida d’institut dels protagonistes el seu frikisme, la verborrea d’en Mac i els seus diàlegs arriben a treure els colors. I aquest contrast que ja hem vist a altres sèries britàniques pot resultar xocant quan en un mateix capítol es salta d’una cosa a l’altra. Si sou dels que prefereixen veure una animadora guapa i popular salvant el món, o no creieu que hi hagi lloc pel sentit de l’humor en ple apocalipsi, podeu aparcar ‘The Fades’.

Però si aquesta barreja no us tira enrera i fins i tot us fa gràcia, podeu donar-li una oportunitat a una sèrie que es veu ràpid i aconsegueix ser interessant en poca durada. Perquè tot i reconeixent-li mancances, sobretot en un final no del tot brillant, ‘The Fades’ fa una bona tasca desenvolupant la seva historia en sis hores, de forma àgil i ben rodada. La sèrie recull en només sis capítols tota una espècie de mitologia propia, amb els seus éssers, amb un món sobrenatural amb normes establertes, i escenaris que acoten el camp de batalla que decidirà el futur de la humanitat a mans d’un jove corrent.

I tot això amb una bona factura visual i efectes especials ben utilitzats sobretot en la part que aborda el terror i el fantàstic.THE FADES

Creador: Jack Thorne
Direcció: Farren Blackburn i Tom Shankland
Guió: Jack Thorne
Intèrprets: Iain De Caestecker, Daniel Kaluuya, Farren Blackburn, Johnny Harris, Lily Loveless, Natalie Dormer, Sophie Wu.
Capítols: 6 (De 55 minuts)
Data d'estrena: 21 de setembre de 2011

Web oficial


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies