Lobos de Arga
5Valoració

Glénat publica “Lobos de Arga”, una novel·la gràfica que ens va obrint boca pel que ens espera en pocs mesos al cinema. Si estiguéssim als EUA, estaríem parlant de marxandatge pur i dur.

Lobos de Arga és una adaptació al còmic de la pel·lícula homònima que s’estrenarà el proper mes de març de 2012. Una història de terror amb acció i grans dosi de comèdia, dirigida per Juan Martínez Moreno (Dos tipos muy duros, 2003, i Un buen hombre, 2009) i protagonitzada per Gorka Otxoa (Pagafantas, 2009), Carlos Areces (Balada triste de trompeta, 2011) i Secun de la Rosa (Dias de fútbol, 2003).

Els autors es justifiquen en el prefaci del motiu de comprimir el guió en un còmic o com ell mateix acaba dient “un coñazo” que li ha aportat molta felicitat i ens adverteix que no és del tot fidel a la pel·lícula.

Entrem en matèria amb unes imatges en sèpia, unes il·lustracions molt acurades i detallades, i un text en lletra antiga on se’ns posa en precedents: Arga. Orense, 1910. La promíscua, molt sortida i cruel duquessa Mariño dóna mort a un campament sencer de gitanos per amagar un gran secret, però com en totes les històries de gitanos la cosa acaba fent caure sobre la seva descendència una terrible maledicció: quan el seu primogènit compleixi deu anys es transformarà en un home llop.

Un segle més tard, Tomàs Mariño, jove escriptor de dubtós talent, torna al poble on va passar la seva infància per ser homenatjat. Els veïns de Arga han decidit nomenar-lo fill adoptiu… o almenys això li han fet creure. Un protagonista poca pena amb una imatge que reflecteix poc carisma, en resum un “mindundis”.

Crec que molta de la força marcada pel traç es perd quan no es parteix de zero, ja que els personatges són caricatures dels actors de la pel·lícula i han deixat molt limitada la creació i possible evolució dels personatges actuals. Cosa que no succeeix de manera tan marcada en el pròleg on la inspiració i la força traspuen més enllà de les vinyetes, de la mateixa manera que l’ús abusiu de tons terrossos i càlids donen sensació de pesadesa i oclusió a la pròpia historia.

Vinyetes de l'adaptació al còmic de "Lobos de Arga"

Unes il·lustracions sagnants, violentes i molt aclaridores embolcallades d’un llenguatge col·loquial tirant a groller mostren la desesperació humana en front del desconegut i les ànsies de supervivència. Un argument molt senzill que crea una història delirant i esbojarrada en tota l’amplitud de la paraula.

Davant una maledicció sacrificaríeu un amic o intentaríeu fer trampa?. En aquesta història la trampa acaba sortint molt cara.

Al final ens conviden a comparar certes vinyetes amb imatges de la pel·lícula, avisant-nos que les imatges del pròleg apareixen en els primers minuts del film.


Editorial: Ediciones Glénat
Pàgines: 80
Preu: 16,95 €
Guió: Man, Rubén del Rincón, Migoya, Carlos del Rincón
Dibuix: Man, Rubén del Rincón, Migoya, Carlos del Rincón

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies