"La tumba perdida" de Nacho Ares
8Valoració

Hi ha tombes que no volen ser descobertes. 1922. L’arqueòleg Howard Carter ha mostrat al món un dels secrets més ben guardats de l’Antic Egipte: la tomba de Tutankhamón, el Faraó nen. Acompanyat del seu mecenes i gran amic lord Carnarvon i la filla d’aquest Lady Evelyn, una jove tenaç i molt intel·ligent en qui es dipositarà un gran secret que podria trasbalsar els coneixements sobre la història de Tutankhamón, anomenat “Faraó, Vida, Salut i Prosperitat” i del seu pare Akhenatón, l’heretge segons alguns degut al culte al Deu solar Atón, un faraó que va ser assassinat per fanàtics religiosos marcant la història de manera tràgica.

Després de trobar un ostraci en la Vall dels Reis, en Carter està segur que sota els seus peus hi reposa una tomba no trobada, una tomba que ha restat intacte en el pas del segles, un lloc que va ser segellat amb sang i que potser seria millor oblidar.

En la novel·la s’entrellacen les dues històries que avancen paral·leles encara que disten mil·lennis entre elles. La història central s’inicia el 1922 i s’estén durant dècades mostrant-nos com funciona l’excavació, que es va trobant, i sobretot com la trama es complica amb els complots del propi govern egipci, en mans de Jehir Bey, per controlar els descobriments i enriquir-se en el mercat negre, acció totalment rebutjada per l’expedició de Lord Carnarvon i del seu company Carter.

En Carter, tot i ser britànic sent Egipte a la sang, té un do pel descobriment i pel treball de camp, però el que més destacaria d’ell és la seva intel·ligència, sap capejar els temporals burocràtics fins a portar els assumptes al seu terreny. És en part un gran estratega.

L’autor a mesura que ens desvetlla nous descobriments, intercala la història del Faraó nen, de les pretensions dels seus enemics, de les seves relacions familiars i destaca com es relaciona amb els homes de la seva confiança, sobretot amb en Maya. Aquests breus períodes se centren en la construcció de la Llar de Milions d’Anys (lloc que descobreixen Carter i companyia) i els plans secrets de Tutankhamón per traslladar la mòmia del seu pare a la Vall dels Reis, on pertany.

La història és fidel a les dades que podrem trobar en articles històrics, llibres de text o wikipedia, cosa que facilita la situació d’alguns paràgrafs, però que en la seva narració s’entreveu la passió de l’autor per la història i el seu fervent desig de fer-la arribar a tothom. Gairebé el podríem comparar amb Carter i l’edició del llibre del descobriment.

Una novel·la molt recomanable pels amants de la Història Antiga, però no per això poc recomanable als lectors de novel·les d’aventures i de conspiracions polítiques. Una antiga aventura que no us deixarà indiferents. És vital, dinàmica i en certs aspectes fresc.


Editorial: Grijalbo
ISBN: 978-8425347306
Pàgines: 416 pags
Preu: 19,90 € Web oficial:

Nacho Ares va néixer a Lleó el 27 d'agost de 1970. Després de llicenciar-se en Història Antiga per la Universitat de Valladolid ha dedicat tot el temps que ha pogut, a la recerca i divulgació en diferents mitjans de comunicació dels enigmes històrics que envolten el món de l'Antic Egipte. Fins ara ha publicat tretze llibres, nou dels quals estan dedicats a la cultura egípcia.
En l'actualitat dirigeix la publicació Revista d'Arqueologia, que des de fa gairebé tres dècades s'ha convertit en un referent de l'estudi de l'Antiguitat i l'Arqueologia. Són gairebé 300 els articles que ha publicat en diferents revistes especialitzades d'arqueologia i enigmes històrics com Misteris de l'Arqueologia, Butlletí de l'Associació Espanyola de la Egiptologia, Història i Vida, Més enllà, Any Zero, Enigmes o la pròpia Revista d'Arqueologia.
Des d'octubre del 2009 treballa a la Cadena Ser on dirigeix i present el programa “Ser Historia”. El 2010 es va unir a l'equip de reporters del programa de televisió “Cuarto milenio”. També ha col·laborat en diverses ocasions per a la realització de programes televisius de Antena 3, Tele5, CANAL 9 i Telemadrid, entre d’altres.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies