Nacho Ares ens ha permès recórrer amb ell la història dels misteris de l’Antic Egipte. Amb ell hem patit la calor en La Vall dels Reis i sobreviscut a la ciutat de Luxor, a traves de “La tumba perdida”. Parlem amb ell per saber-ne més del seu llibre però també d’ell, aquest home que té com a pel·lícula preferida “Esmorzar amb diamants“, apassionat de “La princesa d’Éboli” i que es debat entre Barcelona i El Caire.

Quan i què va ser el que li va inspirar a decantar-se per la Història Antiga?

La meva fascinació per la Història Antiga i, en concret, per l’Antic Egipte va néixer quan tot just tenia 13 anys. Vaig haver de realitzar un treball al col•legi per la classe d’Història i el tema que vaig triar va ser el descobriment de la tomba de Tutankhamon. Va ser llavors quan vaig conèixer als personatges de la meva novel•la i la increïble aventura arqueològica que van protagonitzar. La resta va venir després i de manera molt precipitada. Vaig començar a llegir tot el que em queia a les mans sobre Egipte. Em passava hores a les biblioteques, fins i tot en el departament d’Història Antiga de la Universitat de Valladolid em van fer un forat, tot i ser un adolescent i encara que em quedaven un parell d’anys per poder matricular.

Són molts els seus escrits i les seves aportacions en el camp de la història de manera més tècnica i científica. Què el va motivar a escriure una novel•la?

Els meus primers llibres, encara que siguin assajos, estan relatats en primera persona i compten gairebé pas a pas els meus diaris de treball. Molta gent m’ha escrit comentant que amb ells sentien com si estiguessin viatjant a mi pels llocs que descrivia, xerrant amb les persones amb les que m’entrevistava o emocionant-se amb les coses que vivia. M’agrada escriure. Els assajos tenen molt de mi i són en gran part petites novel•les.

Com a gran viatger que és,  quant de la seva pròpia experiència ha utilitzat per a la novel•la?

Tots els llocs que relato en la novel•la els conec molt de prop. Gairebé podria dir el mateix dels seus personatges. Howard Carter i Tutankhamon han estat, i segueixen sent, l’excusa de molts dels meus viatges. Caminar per les habitacions de la casa de l’arqueòleg a Luxor és reviure moltes de les sensacions que sembla que han quedat impregnades a les parets. He intentat plasmar en el llibre ajudant-me de les meves pròpies vivències en aquests llocs, per això, en gran part, “La tumba perdida” sigui una mena de relat en primera persona.

Ens podria donar algun consell per als que ens agradaria fer el gran viatge al país dels faraons i poder conèixer millor la cultura real egípcia i no semblar uns guiris.

El primer que cal dir és que Egipte és un país molt segur. Acabo de tornar d’allà i la situació és completament normal i tranquil•la. Els mitjans de comunicació exageren i sobredimensionen fets aïllats. Convido a tothom a viatjar a Egipte i descobrir els secrets d’una cultura realment fascinant. I per no fer-ho com un “guiri” el millor és deixar-se portar. Tirar a caminar pels seus carrers i perdre entre la seva gent. Els egipcis són molt hospitalaris. Amb això segur que es descobreix una realitat gratament sorprenent.

"La tumba perdida" Nacho Ares

Si estigués en La Vall dels Reis el 1922, com li podríem identificar, seria més Lord Carnarvor o més Howard Carter? Per què?

Posats a triar, seria més Howard Carter. Encara que home de caràcter esquerp crec que tenim alguns punts en comú. El pobre Carnarvon va morir als pocs mesos del descobriment i no va poder gaudir-lo. En canvi, Carter va aconseguir tirar endavant malgrat les traves i dels contratemps de l’època. La troballa de la tomba de Tutankhamon és la culminació d’una dramàtica carrera plena d’alts i baixos on, com diu el refrany, el temps va posar al final en cada lloc, i el de Carter era, sense cap dubte, un dels més alts.

A la part de la seva novel•la que ens transporta a l’època del faraó nen, transmet una humanització d’una figura divina. Realment creu justificable l’assassinat del jove faraó Tutankhamon?

Ningú pot dir que Tutankhamon fos assassinat. Sempre s’ha dit això, fins i tot jo ho plantejo a la novel•la, però no deixa de ser un recurs literari. No hi ha absolutament cap evidència científica que ho demostri. D’altra banda, tot i divins, els faraons podien patir atemptats i ser objecte de conspiracions, la meta era enderrocar-los per col•locar un altre ésser diví en el tron. És llei de vida i una cosa molt afí a la naturalesa humana.

Deixem de banda un moment els personatges de la seva novel•la, o potser no. Per a vostè, com a estudiós, si hagués de triar un personatge per comprendre el desenvolupament lineal de la història de la humanitat. Quin seria i per què?

Deixant de banda el transcendental, triaria a Jesús. Segurament si fos musulmà diria Mohamed el profeta. Però com he crescut on he crescut, moltes de les regles socials, causes de moments històrics importants, guerres, conquestes, etc. sempre han estat lligades al cristianisme, que realment no és Jesús, però Ell va ser la font d’inspiració de molts d’aquests aspectes que encara avui segueixen vigents. Ah, i fins i tot la llegenda diu que Jesús va estar a Egipte, dada que podem corroborar almenys des del punt de vista de la tradició en alguns passatges del Nou Testament. Així que, d’alguna manera, tot queda a casa.

Creu que la seva última novel•la té potencial didàctic?

L’època d’Amarna, l’etapa històrica que emmarca el regnat de Akhenatón, Amenofis IV, l’anomenat faraó heretge -considerat pare de Tutankhamon-, és una de les més interessants de la història egípcia. El que s’explica en la novel•la és real i qualsevol pot corroborar-ho en els llibres d’Història. Després de llegir “La tumba perdida”, estic segur que molts lectors voldran aprofundir no només en els descobriments arqueològics dels segles XIX i XX a Egipte, sinó també en l’època de Tutankhamon.

Tot escriptor posa moltes esperances i il•lusions en les seves obres, Quina part de la seva ànima ha quedat atrapada en la novel•la?

Jo vaig començar a interessar-me per Egipte amb la història de Tutankhamon. Tot aquest entusiasme de quan era nen ha quedat molt marcat en la meva manera de ser i de treballar i també en les pàgines del llibre. Howard Carter en ocasions ha estat injuriat i crec que no prou reconegut tot i tenir la fama que té. Hi ha altres personatges protagonistes com Lady Evelyn, la filla de Lord Carnarvon, que sempre passen de puntetes en el relat però en la meva novel•la adquireix un protagonisme molt especial. Com deia més amunt, tots ells han estat companys de viatge en la meva trajectòria egiptològica i crec que aquesta passió queda reflectida vivament en la pàgines de la novel•la.

"La tumba perdida" Nacho Ares

Ens podria avançar si aquesta pensant en una nova novel•la?

La història de l’arqueologia està plena de grans troballes a Egipte. Tinc diverses idees al cap però, com és lògic, encara no puc avançar res. En qualsevol cas. Crec que el millor és gaudir d’aquest moment i de tot el que ofereixi “La tumba perdida”.

Sabem que és un àvid lector, ens podria dir ¿Quin és l’últim llibre que ha llegit?

Llegeixo absolutament de tot. L’últim que he acabat, fa pocs dies, és “Mujercitas”, de Louisa May Alcott. Una història que no té res a veure amb la idea tradicional que hi ha sobre aquest llibre, la vida de quatre nyonyes. Al contrari, és una descripció meravellosa de l’amistat, la unió d’una família en temps difícils, la superació de revessos i, especialment, la vida quotidiana en l’Amèrica de mitjans del segle XIX. Alcott descriu molt bé l’ambient de la guerra abans que Estats Units fos el que és avui.

Per finalitzar m’agradaria que pensés en quina és la pregunta que ningú li ha fet fins ara i creu important incloure en aquesta entrevista. Li agrairia que la respongués també.

Per què aquesta passió per Egipte i no per una altra cultura qualsevol?

L’anomenada “egiptomania” s’ha estès com la pólvora per tot el món en les últimes dècades. El país dels faraons té una sèrie de vímets que són capaços d’atrapar a qualsevol. Té bellesa, misteri, aventura i una infinitat d’al•licients més. Jo em vaig veure captivat per ella fa gairebé 30 anys i ara sóc una baula més de la cadena. És gratificant rebre correus i missatges de persones d’Espanya i Sud-Amèrica dient que s’han “contaminat” amb aquesta passió gràcies als teus llibres.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X