"1Q84 Llibre 3" de Haruki Murakami
9Valoració

Amb aquest tercer llibre de la trilogia “1Q84”, Murakami posa punt i final a la historia del món estrany amb dos llunes. Sense dubte, una de les obre més ambicioses del seu autor es veu finalitzada.

Al tercer llibre hi comparteixen protagonisme els nostres amants separats Tengo i Aomame, però s’hi suma un tercer protagonista; Ushikawa, un detectiu que treballa per la secta religiosa Vanguardia. Aquest va investigar Aomame per comprovar els antecedents de la jove abans de treballar amb el Lider. Malauradament no va trobar cap indici de perillositat i, ara, Vanguardia li demana explicacions. Investigant el parador de la noia, Ushikawa hi jugarà un paper molt important a l’obra.

Al misteri creixent de l’obra s’hi afegeix l’angoixa per descobrir la resolució. S’hi trobaran finalment els nostres protagonistes? Hi intervindrà Vanguardia abans? Aconseguirà Ushikawa trobar a Aomame? La little people en farà de les seves? Les preguntes es van responent progressivament, amb una concentració als últims capítols. En aquesta obra, Murakami, utilitza un estil progressiu: lent al començament, més trepidant al final.

Com a moltes de les seves obres Murakami utilitza la mescla harmònica amb realitat i fantasia, que és el seu segell personal. Tot i que és una característica molt Nipona, Murakami ens la presenta amb una pinzellada Europea, ens la transcriu per a que tots la puguem entendre i hi podem gaudir.

Son molts els seguidors de Murakami que diuen que és una obra lenta i massa detallada, amb explicacions exhaustives i innecessàries. Per altres, és una característica especial i imprescindible, fa que el ritme acompanyi els fets, que hi trobem la necessitat de llegir més per trobar informació, que sentim la monotonia dels protagonismes i el seu estoïcisme esperant pacientment. Les descripcions detallades de la vida quotidiana, com cuinar, o anar a la botiga, com esperem l’aparició de pistes, com viatgem en tren… són del tot prescindibles, però  hi donen un sentit diferent i complet a l’obra.

Després dels llibres 1 i 2, Aquest desenllaç tanca el cercle de “1Q84”, i deixa als lectors satisfet i a l’expectativa de més llibres d’aquesta envergadura.


Editorial: Tusquets
ISBN: 978-84-8383-355-1
Pàgines: 426 pags
Preu: 21,15 €

Haruki Murakami neix Kyoto, Japó, el 1949. Fill únic, passa la seva infantessa a Kobe, i estudia literatura i dramatúrgia a la Universitat de Waseda. Allà és on coneix a la seva dona, Yoko. Va treballar a una botiga de discos, i posteriorment va regentar el bar musical “Peter Cat” especialitzat en música Jazz. Murakami va escriure la seva primera obra (“Escolta com canta el vent”) amb 29 anys, inspirat durant un partit de Beisbol, amb el qual va guanyar un premi literari per escriptors novells. Així doncs, va començar la seva vida com a escriptor. Murakami a viscut a Europa i Amèrica, i ha sigut professor a diverses Universitats als Estats Units. Des de l'any 2001 viu al Japó, a Oiso. Ha guanyat nombrosos premis i guardons amb les seves obres, tals com el premi Tanizaki (Japó, 1985), el Yomiuri (Japó, 1995), Asahi (2006), La Orden de las Artes y las letras (Espanya 2009) o el Premi Internacional de Catalunya (2011).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies