Aquests dies podem veure a la sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya com els vampirs són entre nosaltres. Sota la dramatúrgia i direcció de Jordi Oriol -un dels darrers fitxatges del projecte T6 del Nacional- una sèrie d’actors i personatges es troben cara a cara amb un mirall on es veuen reflectits -o no…-.

A partir de la residència 2011-2013 de joves dramaturgs al T6 del TNC, ens arriba una comèdia que fa palès que no tot és com sembla. Un joc de rols on el desconcert és el plat principal. Jordi Oriol, a qui habitualment s’associa amb el projecte Indi Gest, ha llençat sobre l’escenari el procés de creació de l’obra en sí mateix.

T-error planteja el problema d’un dramaturg a qui han encarregat una obra pel T6 del TNC i està completament bloquejat. A partir d’aquest conflicte i del context familiar de l’autor (l’Oriol –David Vert), es fusionen els actors i els personatges, l’obra escrita i la vida real. En definitiva, els actors són vampiritzats pels personatges i l’autor per les influències externes, ¿o és a l’inrevés?

Una comèdia no fantàstica, sinó real i ben tractada. Repleta de gags relacionats amb el món de l’espectacle teatral, que cal veure si  quallarà del tot bé entre el públic que no estigui realment ficat en el tema.

Una gran actuació de David Vert, en la pell del dramaturg torturat pel bloqueig i ofegat per la demanda dels productors Bellido i Garrido -personatges molt divertits, ben resolts en la pell dels músics sempre presents en escena Jordi Santanach i Carles Pedragosa-. A remarcar la fusió d’interpretació teatral i musical per part dels instrumentistes -i actors!-, habituals per altra banda, en les produccions de Jordi Oriol amb Indi Gest.

Càrrega de crítica? O simplement la veritat senzilla, adornada amb gràcia? L’obra planteja com el dramaturg collat al màxim perd la seva inspiració i ens planteja si es pot forçar la creació artística.

Una picada d’ullet, una mica de gamberrisme teatral, fresc i desenfadat. Ben treballat i resolt pels actors. David Vert destaca entre ells i potser lleument més apagats els personatges d’Eva (Anna Moliner) -la germana de l’autor- i el seu amic Salva  (Òscar Castellví). Els pares, en Pere (Oriol Genís) i la Judith  (Àngels Poch), correctes en la seva interpretació.

T-error Teatre Nacional de Catalunya Jordi Oriol

L’escenografia és complexa,  amb un toc  de caire “tira còmica”, que no obstant funciona força bé, integrant la vida familiar i un passatge del terror particular.

T-error és una interessant visió del món des del punt de vista del dramaturg que s’exprimeix les neurones per crear una obra que resulti, posant sobre la taula la por i el terror que acompanya als artistes en el procés creatiu de qualsevol caire. Gags molt divertits, treballats des del joc amb el llenguatge -com amb el títol de l’obra-, i des de la influència dels budells del món teatral (molt bo el Cafè Müller improvisat al menjador de casa!). Per passar una bona estona, comprovant que el teatre pot ser una gran broma, repleta de veritats.

[rating:3.5]


Es pot veure a: Teatre Nacional de Catalunya
Text: Jordi Oriol
Intèrprets: Oscar Castellví, Oriol Genís, Anna Moliner, Carles Pedragosa, Àngels Poch, Jordi Santanach, David Vert.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies