La Cúpula re-publica en una edició especial les desventures d’Enid i Rebecca, les protagonistes del món fantasmal que Daniel Clowes va crear fa gairebé 20 anys. Aquesta re-edició inclou vinyetes inèdites, fotos del rodatge de la seva adaptació cinematogràfica i el seu guió sencer, escrit per Clowes i Terry Zwigoff, director del film. Icònica, de culte, imprescindible, així resulta “Ghost World”, una obra que conserva avui dia tot el seu esperit, el de les seves protagonistes, la matèria prima perenne d’Enid i Rebecca. Que no les coneixeu? Ja tinc l’excusa per presentar-vos-les.

Rebecca sobre vermell i Enid sobre verd.

Vistes per primera vegada l’any 1993 a Eightball (revista de còmic editada per Fantagraphics Books), Enid i Rebecca són dues joves que viuen el seu darrer estiu de joventut, deixant enrere el darrer curs de l’institut per trobar-se en un punt de no retorn ple d’inseguretats, pors i tragèdies davant un món fantasmal que es presenta incert. Davant tal panorama el cinisme i la mordacitat es converteixen en un mecanisme automàtic d’autodefensa però també d’autodefinició. Un procés vital que a molts ens semblarà proper, i és que per molt que ens pesi tots hem passat per aquell moment que ni nen ni home, més aviat “gallifante”.

Vinyetes de l'edició especial de Ghost World, de Daniel Clowes. Ed. La Cúpula.

L’estiu de la maduració d’Enid i Rebecca va tenir set episodis en els que semblava no passar res i que s’allargaren quatre anys per crear el que ara coneixem com a Ghost World. Un món que funciona per acumulació sota un color blau pàl·lid. Un món que ens trasllada a temps de grunge i tecnologia escassa, però que s’ofega en una matèria gris que també abunda en els nostres dies.

“Ets una puta estirada de col·le privat”, “Que et bombin!”, “Collons! És tan patètic…”, “Per què et comportes com una sonada psicòpata?”, “Només és un patètic cagat a qui la seva mare no estimava prou”…Enid & Rebecca dixit. Paraules d’amor en boques adolescents que no només parlen malparint sinó que també malpareixen del que parlen. Una experiència del tot alliberadora, sobre tot, és clar, si ets jove o Daniel Clowes, que admet haver-se sentit molt còmode per dir la seva a través d’Enid i Rebecca. “Si hagués mostrat un vell rondinaire dient les mateixes coses que elles hagués resultat molt més impactant. A la gent l’hagués semblat un monstre horrible”… Clowes dixit.

Scarlett Johansson, Thora Birch, Rebecca i Enid. Ghost World.

L’any 2001 Enid i Rebecca van adoptar l’aparença de Thora Birch i Scarlett Johansson respectivament. Una vivència cinematogràfica en la que el seu món potser va perdre quelcom del seu caràcter fantasmal en pro dels estàndards de la indùstria, però que va donar a Enid l’oportunitat de relacionar-se sentimentalment amb Seymor, que en el món blau amb prou feines es deixava veure i que en el món cel·lulòidic duia el cos d’Steve Buscemi.

Ara ja sabeu qui són però per conèixer-les us haureu d’apropar a elles.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies