El Testamento Armenio, de G.H. Guarch
9Valoració

El Testamento Armenio és una novel·la de G.H.Guarch, escriptor espanyol establert a Almeria, que tracta des d’un context de decadència de l’Imperi Otomà les causes i les circumstàncies que van envoltar l’atrocitat que va suposar el genocidi armeni. La novel·la, documentada de manera molt sòlida, és una trama d’aventures per la qual ens guia el seu protagonista, Henry de Latour, que començarà de corresponsal per a un prestigiós periòdic parisenc en la Constantinoble dels sultans.

Extermini o eliminació sistemàtica d’un grup social per motiu de raça, d’ètnia, de religió, de política o de nacionalitat: aquesta és la definició que dóna la RAE per a genocidi. No obstant això, quan es parla de genocidi el nostre cervell envia un senyal que associa aquesta paraula als nazis i als jueus, a Hitler i a la II Guerra Mundial; però aquest no és l’únic genocidi de la història.

Ja a principis del segle XX els turcs es van encarregar d’exterminar a més d’un milió i mig d’armenis. El poble armeni, víctima oblidada de la història del segle passat, comença a trobar cert reconeixement, no només a través de polèmiques propostes de llei a França sinó de novel·les com aquesta.

La història comença en 1885 i a través de la vida d’Henry de Latour, un jove periodista intrèpid, entra en la Turquia dels sultans per recórrer la història de la fi d’un imperi, el primer genocidi modern i l’avantsala de la I Guerra Mundial arribant fins a 1920. Encara que es tracta d’una novel·la en la qual el protagonista és un personatge de ficció, G.H. Guarch ha aconseguit dotar-lo d’una veracitat natural que ens fa pensar que si no va ser Henry de Latour, segurament va haver-hi un altre en les mateixes circumstàncies que va viure en primera persona la gestació de la qüestió armènia i la transformació de Turquia. Una Turquia que a 2011 segueix sense reconèixer la massacre armènia i condemnant als quals parlen del tema, com van fer amb Orhan Pamuk.

Armènia ha sabut reconèixer la labor de G.H.Guarch amb la Medalla al Mèrit Cultural per les seves obres, ja que aquesta novel·la forma part d’una trilogia en la qual el tema de fons és el genocidi armeni juntament amb El Arbol Armenio i La Montaña Blanca (encara sense editar).

Llegir El Testamento Armenio no és només un plaer, ja que el llibre és el que els anglosaxons qualifiquen de page-turner, sinó que a més, és una lliçó d’una història oblidada que va suposar una de les grans injustícies del segle XX.


Editorial: Editorial Almuzara
ISBN: 978-84-96968-26-4
Pàgines: 480 pàgines
Preu: 24 €

G.H. Guarch compta amb una consolidada trajectòria centrada en la novel·la històrica amb títols com Shalom Sefarad sobre l'expulsió dels jueus d'Espanya o la premiada amb el Vicente Blasco Ibáñez Las Puertas del Paraíso. La seva obra també ha estat reconeguda a Armènia on li ha estat concedida la Medalla al Mèrit Cultural.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies