Què seria d’un Nadal sense regals, sense adorns, sense postals, sense la loteria, els torrons, els àpats en família,… Costa molt d’imaginar. Potser podem passar sense alguns d’aquets detalls, podem ser anti-noel o caga-tió-fans, però si alguna cosa, per sobre de les altres fa arribar l’esperit nadalenc als nostres cors, aquesta és una nadala. Sí, la música té aquest poder d’evocació, d’ambientació, d’intensificació que fa que fins els més durs s’entendreixin sota uns acords tan arrelats a la nostra tradició.

Des del seus orígens, com a danses de cor medieval, les nadales sempre han estat sinònim de celebració. Si bé al s.XIII prenien forma de cançons comunal cantades durant qualsevol celebració semblant al Nadal, posteriorment es van anar associant específicament a aquesta festivitat. Agafant un alt predominantment religiós en els segles següents, les nadales han fet el salt i han arribat a l’esperit fins i tot dels més agnòstics.

Molts són els artistes de la música popular actual que han posat veu a nadales de sempre o n’han fet de pròpies. Recentment tenim els exemples de She & Him, Lady Gaga, Jamie Cullum, Michael Bublé, John Legend o Justin Bieber, però a La Finestra Digital hem volgut fer una selecció d’aquells temes que per un o altre motiu formen part de la discoteca de la nostra vida. Són aquests:

1. Wham! – Last Christmas

Wham! - Last Christmas

Voltava l’any 1984 quan George Michael i Andrew Ridgeley, més coneguts com a Wham!, treien a la venda un senzill amb una doble cara A on acompanyant el tema Everithing She Wants, ens regalaven el que es convertiria en la nadala més estimada de molts nosaltres. Dos anys després el retornarien a editar com a senzill únic arribant a la sisena posició en les llistes de vendes del Regne Unit. El tema, escrit pel propi George Michael, va donar la volta al món alçant-se amunt de les llistes de molts altres països, arribant a vendre més de 600.000 còpies.

2. Mariah Carey – All I Want For Christmas

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You

En la seva etapa de Diva indiscutible, Mariah Carey es posava el vestit de ‘Mare Noel’ per publicar el seu cinquè treball: Merry Christmas (1994). Gràcies sobretot al tema ‘All I want for Christmas is You’, va col•locar el seu àlbum en la tercera posició de les llistes del EE.UU. A hores d’ara és el disc nadalenc més venut a la història de la música. El tema que hem escollit, profanat recentment pel nostre amic Justin Bieber, va ser co-escrit per la Carey i Walter Afanasieff, i ha estat versionat per cantants com Shania TwainSamantha MumbaMy Chemical RomanceOlivia Olson se’l feia propi a la banda sonora de Love Actually (2003).

3. John Lennon – Happy Xmas (War is Over)

John Lennon - Happy Xmas (War is Over)

No podia ser d’una altra manera. La nadala de John Lennon havia de ser un himne. Enregistrada en els Record Plant Studios de Nova York a finals del mes d’octubre de 1971, i amb cors dels nens de Harlem Community Choir, Happy Xmas (War is Over) es basava en una campanya de Lennon i Yoko Ono en la que van llogar batlles publicitàries i espais en revistes per incloure el lema “War is Over (If You Want it)”. En poc temps el que era una cançó protesta contra la Guerra del Vietnam es va convertir en un clàssic nadalenc, essent inclosa en desenes de compilacions de nadales.

4. The Jackson 5 – Santa Claus is Comin’ to Town

Jackson 5 - Christmas Album

I què millor que un quintet format per adolescents que encara no han tingut temps de d’oblidar-se de quan creien en Pare Noel per cantar al Nadal. Tot i el repertori estàndard del disc dels Jackson 5, el seu continuava sent un disc pur Motown Sound. Disc oportunista com cap altre, el resultat és d’allò més alegre i entusiasta com la totalitat de les primeres gravacions del grup. Destaquem el tema Santa Claus is coming to town, irresistible amb un Michael cantant a tot tren i demostrant que és una fera del soul de primera. Bruce Springteen també té una tremenda versió que pots escoltar a la nostra llista Spotify nadalenca.

5. Danny Elfman – What’s this?

Banda Sonora de "Malson abans de nadal"

What’s this? és un dels temes principals del film Pesadilla antes de Navidad. Compost per Danny Elfman conté en sí mateix tot l’esperit que Tim Burton va plasmar en el seu film. Jack Skellington descobreix què és això del Nadal, i com no podia ser d’una altra manera, en queda fascinat. A més de composar la banda sonora, Elfman va posar la veu cantant a Jack, demostrant que no només és extraordinari en les partitures sinó també davant el micròfon.

6. Vaughn Monroe – Let it Snow

The Best of Vaughn Monroe

Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow! va ser escrita per Sammy Cahn i composta per Jule Styne l’any 1945. Des de llavors s’ha convertit en tot un clàssic del Nadal. Versionada per artistes tan dispars com Michael BubléThe CampentersChicagoGloria EstefanKenny GJessica SimpsonCliff RichardFrank Sinatra, nosaltres ens quedem amb l’original, la interpretada per Vaughn Monroe i amb la que el tema va arribar al top de les del Billboard. Gràcies a la seva aparició en el film La jungla de cristal el tema va recobrar popularitat.

7. Bobby Helms – Jingle Bell Rock

Bobby Helms - Jingle Bell Rock

La nadala Rockabilly per excel•lència, Jingle Bell Rock, escrita per Joe BealJim Boothe, va ser enregistrada per primera vegada l’any 1957 pel cantant Bobby Helms. Sens dubta la seva és la millor de les versions que s’han fet fins ara, tot i els intents de Randy TravisChet Atkins, Billy IdolArcade Firede com rebatre-la. Una vegada més el cinema va fer d’aquesta nadala un nou clàssic, i és que Macaulay Culkin fugia dels seus malparats lladregots al ritme d’aquest tema en els films de Sólo en Casa.

8. Irving Berlin – White Christmas

Irving Berlin - White Christmas

“I’m dreaming of a white Christmas,…”. El tema de Irving Berlin és potser una de les nadales més versionades en la història de la música popular recent. La llista és molt llarga i inclou noms tan inconnexos com el de Ella FitzeraldBob MarleyBoney M., BoAElvis PresleyDiana RossGloria EstefanLeAnn Rimes i fins i tot les retrobades Alvin y las ardillas. Si haguessim d’escollir un potser seria els de The Drifters, sense oblidar la versió cinematogràfica que Bing Crosby va retratar en el musical del mateix nom i del que us oferim un fragment.

9. Linkin Park – My December

Linkin Park - One Step Closer

Una nadala Nu Metal? Potser no del tot, però sense dubte un tema que hem pogut gaudir igualment al costat de l’arbre de Nadal o prenent una sopa de Galets. Escrita per Mike Shinoda, el tema va ser enregistrat l’any 2001, poc després de publicar l’àlbum debut de la banda. Va ser gravada originalment per ser inclosa en un recopilatori amb el nom de The Real Slim Santa, un CD editat per l’emissora de ràdio californiana KROQ. Més endavant els Linkin Park la va incloure en el seu CD-single One Step Closer. Nosaltres t’oferim la versió acustica del tema.

10. Josep Thió – Quan Somrius

Altres cançons de Nadal

Molts dels hits i cançons més populars de Sopa de Cabra van ser composats musicalment per Josep Thió. Cançons com L’EmpordàPodré tornar enrereMai trobaràsEl far del sudEl boig de la ciutatCamins van ser composades per en Josep Thió juntament amb en Gerard Quintana, que és qui feia les lletres. A Thió li devem aquest himne de Nadal català, que va ser inclòs en el primer volum d’Altres cançons de Nadal, i va ser interpretada per un grapat de bons artistes del pop català.

Hi han moltes nadales que en fer la nostra selecció s’han quedat en el tinter. Descobreix-les en la nostra llista Spotify nadalenca.

Escolta la nostra llista Spotify nadalenca.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X