Nadal és una època extensament representada en el cinema: des dels inicis fins a l’actualitat hi ha moltes produccions que parlen del Nadal, que el tenen com a element de fons o que reivindiquen els sentiments propis d’aquesta època. Sense anar més lluny aquest any a les pantalles podem trobar propostes tan diferents com ‘Arthur Christmas’, ‘Rare Exports’, o ‘Noche de Fin de Año’. És l’habitual quota de cinema nadalenc. Nosaltres, però, tirarem enrera i us portarem cinc títols que fan del Nadal un element totalment característic i que ens agrada veure i disfrutar durant aquests dies.

Cinema Nadal Gremlins Die Hard

1.Pesadilla antes de Navidad (Nightmare before Christmas)

Henry Selick, partint d’un poema original de Tim Burton, va dirigir aquesta meravellosa història que mescla Halloween i el Nadal. En ella, Jack Skellington, cansat de la festa de Halloween, decideix segrestar Santa Claus donant inici a un conjunt d’esdeveniments que l’acaben fent veure la necessitat de que cadascú ocupi el lloc que li correspon. Es tracta d’una pel•lícula mítica rodada amb la tècnica stop-motion que forma part de l’imaginari col·lectiu des de que va ser estrenada l’any 1993. Les cançons composades per Danny Elfman, el meravellós disseny de personatges i escenaris i l’imaginació desbordant fan que encara avui segueixi apareixent nou marxandatge relacionat amb la pel·lícula i moltes persones es preguntin si algun dia es tornarà a fer un conte de Nadal tan estrany, fascinant i intel·ligent com el que ens va arribar a començaments dels 90.

2.¡Que bello es vivir! (It’s a wonderful life!)

Si fem una enquesta preguntant per un clàssic de Nadal la resposta més evident seria el títol d’aquesta pel·lícula. Frank Capra va crear l’any 1946 la pel·lícula nadalenca per excel·lència, plena de bons sentiments, de bones intencions i d’una inusual vitalitat. Explica la història de George Bailey que decideix suïcidar-se per tal que la seva família pugui sobreviure gràcies a l’assegurança mèdica. Però un àngel acudeix a ajudar-lo, li mostra tot el bé que ha fet al seu voltant i el què hauria passat si mai no hagués existit. James Stewart, Donna Reed o Lionel Barrymore són alguns dels noms d’un repartiment d’excepció que va donar vida als perfectament definits personatges. Curiosament no va triomfar comercialment i va ser dues dècades després quan es van reconèixer els seus mèrits amb els passis televisius. Ara forma part de les nostres vides i trobar-la qualsevol nit de Nadal constitueix un joc i una esperança.

3.Gremlins

Veure ‘Gremlins’ ara ens dóna l’oportunitat de retornar a aquell cinema d’entreteniment dels 80 replet d’idees i amb una certa intenció gamberra. En aquest cas el Nadal és el marc que serveix per explicar una història de petits monstres que revolucionen una tranquil·la comunitat nord-americana. Un inventor fracassat visita una botiga a Chinatown per trobar un regal original pel seu fill; allà compra un Mogwai, una preciosa bestioleta engabiada, tot i la negativa del botiguer que a més li demana que compleixi clarament tres preceptes: no donar-li de menjar després de la mitjanit, no mullar-lo i que no li toqui la llum del sol. A casa la convivència amb Gizmo, nom que li donen al Mogwai, és senzilla perquè és molt simpàtic i té reaccions gairebé humanes però una sèrie d’accidents fan que apareguin nous éssers molt menys simpàtics que es dedicaran a destrossar el poble. La pel·lícula conté de fons una reflexió sobre la negativa influència de l’home sobre la natura, sempre disposat a empitjorar tot allò que ja funciona. A més ens deixa una de les criatures més fascinants del cinema, el petit Gizmo, del qual s’han venut i encara es venen milers de ninots.

4.La jungla de cristal (Die Hard)

En aquest cas el Nadal és només una excusa, un marc temporal on situar l’acció. I és precisament això, acció, el que té aquesta pel·lícula que narra l’enfrontament del policia John McClane amb el grup de terroristes que s’ha apoderat de l’edifici Nakatomi Plaza i segrestat un grup de persones. John McTiernan signa una pel·lícula trepidant, amb un Bruce Willis en un moment especialment dolç que va donar lloc a tres continuacions que consistien en nous girs a la premissa inicial i a nombroses còpies que es conformaven en reproduir el mateix argument en un lloc diferent. Però mai no seria el mateix. Veure el Willis córrer i lluitar en condicions desiguals amb els terroristes mentre a l’exterior els llums de Nadal són l’esperança de temps millors és un dels contrastos més especials que un pot recordar.

5.Cuento de Navidad (Scrooge)

Charles Dickens va escriure una de les millors històries que s’han fet amb el Nadal com a teló de fons. La trobada d’Ebenezer Scrooge amb els tres esperits del Nadal, passat, present i futur és una representació de la màgia d’aquesta època de l’any i de la capacitat per reformar fins i tot els cors més durs. Hi ha múltiples adaptacions d’aquesta història, fidels, imaginatives (como ‘Los fantasmas atacan al jefe’), de dibuixos (una versió Disney amb Mickey) o amb ninots (la versió dels Muppets) i és un referent a l’hora de crear un nou conte de Nadal. Aquesta versió dirigida per Brian Desmond Hurst destaca per la seva fidelitat a la història i per gaudir de la màgia del blanc i negre tan adient quan es representa una història clàssica.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X