Per molt espiritual que ens diguin que és el Nadal, no existeix festa més consumista que aquesta. Aquest any amb la crisi que arrosseguem els anunciants tenen la difícil tasca de fer que no ens oblidem de què s’ha de gastar, s’ha de regalar i sobretot, s’ha de comprar. La publicitat nadalenca any rere any ha anat deixant la seva empremta a les nostres memòries. Avanceu i farem un petit recordatori per cinc moments publicitaris nadalencs.

1.-La loteria i el calb

Per molt que el recordem i que el seu anunci encapçali aquesta modesta llista, la crua realitat és que el calb de la Grossa de Nadal s’ha quedat sense feina, ja fa dos anys per ell i ha passat a ser un més de la llista d’aturats del nostre país.
Però el calb de la loteria tenia nom i pèl. El seu nom és Clive Arrindell, un actor anglès a qui any rere any li tocava rapar-se el cap a zero. A més tenia prohibit concedir entrevistes i participar en altres anuncis per no trencar la màgia del seu personatge. Amb ell als anuncis les vendes de Loteria van augmentar en un 11% durant els 8 anys que va ser protagonista.

Malgrat la seva desaparició el calb ha passat a ser tant popular com el torró i el cava i els que es resisteixen a oblidar-lo, li han fet un curiós homenatge amb Clicks de Playmobil.

L’anunci d’aquest any de la loteria ens fa entrar en una fàbrica, la fàbrica dels somnis, realitzat per l’agència Grey. Uns nens amb un aire Jean-Pierre Jeunet recorren la ciutat capturant els somnis que generen els dècims de la Grossa de Nadal en els seus habitants. Els somnis en forma de bola van a parar a dins d’un grans bombos on seran sortejats com cada any…i si no toca que hagi salut.

2.-Codorniu/Freixenet

Nadal és menjar, però també són brindis, bombolles i copes enlaire per brindar per unes bones festes. Si parlem de caves i en els seus anuncis les nostres ments se centraran en dues marques: Freixenet i Codorniu.

Des de 1977 Freixenet ha basat la seva campanya nadalenca en una personalitat destacada en algun camp (música, cinema, ball) espanyola o internacional. La primera protagonista va ser Liza Minnelli i en d’una extensa llista de noms destaquen nom com Paul Newman, Christiper Reeve, Sharon Stone, Kim Bassinger, Andie MacDowell, Anthony Quinn, Lorenzo Quinn, Demi Moore, Shakira o Pierce Brosman.

Aquest any la protagonista és Sara Baras i Juan Carlos Martínez en un anunci dedicat a la dansa i al flamenc.

Si Freixenet basa els seus anuncis en la força de les estrelles convidades, Codorniu ho fa en una cançó enganxosa (normalment una cançó coneguda i reversionada) i imatges espectaculars. Un dels més recordats per la seva vocació europeista i l’adaptació de “Total Eclipse of the Heart” de Bonnie Tyler (Codorniu, per tu estimada europa jo brindo amb il·lusió, sens llum les teves terres, Codorniu, Europa és formosa per la seva tradició, com un ball, com un amor, Codorniu, copes, copes plenes de felicitat, estels al brindar, estels a la teva bandera, és per tu, estimada Europa, que jo brindo amb Codorniu)

Com a curiositat el mateix anunci en euskera i amb una versió del “Somebody to love” de Queen per l’anunci de 2009.

En la campanya d’enguany Codorniu ha volgut donar protagonisme als internautes i ho ha fet deixant-los triar el vestit que lluiria la model que dóna vida a Anna de Codorníu. Els internautes van escollir el vestit Pinot Noir, creat per Vitorio&Lucchino, enfront d’altres dos models també dissenyat pels modistes andalusos.

3.-Torrons “El almendro”

La cançoneta del “Vuelve a casa, vuelve, por Navidad” és una altra de les músiques que ens acompanyen any rera any: ensucrat, lacrimògen i a la recerca de la fibra sensible que tots tenim. El Nadal és retrobament familiar encara que un acaba fins al capdamunt de la suposada alegria de les reunions familiar i amb ganes de que acabin d’una vegada.

La versió que hem trobat a la xarxa és la cantada per Paloma San Basilio, més enganxosa no pot ser però que hi farem, és Nadal.

4.-La muñecas de Famosa

Las muñecas de Famosa se dirigen al portal para hacer llegar al Niño su cariño y su amistad. Y Jesús, en el pesebre, sonríe, porque está alegre. Nochebuena de amor, Navidad jubilosa: es el mensaje feliz de las muñecas Famosa.

Probablement aquelles nines caminant com posseïdes van ser la font d’inspiració del posteriorment famós Chucky, el muñeco diabólico però la innocència de la infantesa ho fa veure com el més meravellós del món.

5.-Coca-cola

Fa més de cent anys que va néixer Coca-cola. Des del principi la seva vida ha anat evolucionant de manera paral·lela a la de la seva publicitat. Coca-Cola va aconseguir que el Pare Noel vestís per sempre més de vermell (si no comptem els d’Amena)

Si aquest Nadal l’anunci de Coca-cola és “Shake up the Happiness”, una cançó original del grup Train i cantada per Natalia Bedingfield, on veiem un Pare Noel sacsejant una bona de neu i aconseguint que tothom estigui allà on desitja per Nadal, des d’aquí volem recordar el de l’any 1993 “Osos polares” que presentava a una família d’óssos construïts digitalment, admirant l’aurora boreal.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies