Clásicos DC: Batman de Englehart y Rogers
9.7Valoració

Ser capaç de plasmar l’essència d’un personatge en poques pàgines és una habilitat que està a l’abast de pocs autors. Les interpretacions que s’han fet de Batman han estat infinites, ja sigui com a superheroi, detectiu o playboy, i el que és més important, gairebé totes són vàlides. Tenint en compte això, com podem respondre a algú que ens pregunta què és Batman?

Steve Englehart i Marshall Rogers (amb la col·laboració de Walter Simonson i Terry Austin) responen magistralment a aquesta pregunta en només 8 còmics, una de les etapes més definitòries del personatge. Fent servir la galeria d’enemics habitual però també alguns personatges nous, Englehart fa un retrat detallat i integrador de les diferents facetes de Bruce Wayne/Batman i dels seus secundaris. La història té quatre parts diferenciades: l’atac del Dr. Fósforo amb la presentació d’alguns dels personatges recurrents de l’etapa (com el president municipal Rupert Thorne o una de les dones més importants en la vida de Bruce, Silver St. Cloud), el descobriment per part d’Hugo Strange de la identitat secreta de Batman, l’atac del Pingüino i Deadshot i, per últim, l’amenaça del Joker.

Totes aquestes històries quedaven enllaçades pels intents de Rupert Thorne de posar la ciutat de Gotham en contra del seu protector o el descobriment de la identitat secreta per part de Hugo Strange. Un altre dels fils conductors de l’etapa és Silver St. Cloud, una de les dones més recordades i que més va marcar als lectors. La seva personalitat forta i misteriosa i una intel·ligència i intuïcions insuperables van servir per explicar a la perfecció la dualitat entre l’home i l’heroi, entre l’obligació i el desig de ser normal.

Batman Englehart Rogers Planeta deAgostini Comics

Si Englehart fa un treball insuperable definint els protagonistes, Marshall Rogers va fer una interpretació màgica del personatge. Rogers, gràcies als seus coneixements d’arquitectura, va dibuixar una Gotham perfecta, detallada i viva, amb escenaris creïbles i sòlids i un ambient noir, sofisticat i misteriós. Rogers és un gran narrador, capaç de les millors composicions de pàgina, de trobar el ritme adequat per cada escena i d’incorporar elements inesperats (com els efectes de so) a la narració visual. També cal destacar la seva interpretació de la capa de Batman, que es converteix en un ésser viu, que amaga a la persona i es mou amb vida pròpia, omplint les vinyetes, les pàgines, els ulls i la imaginació dels lectors.

A banda de les històries dels anys 70, el volum inclou una segona col·laboració dels dos autors feta al 2005 i que es presenta com una continuació d’aquestes històries. Tot i que el temps ha passat per tots dos, tant el guió d’Englehart com la narrativa de Rogers estan a l’alçada de l’esdeveniment i el projecte és interessant i emotiu. Per acabar de demostrar la importància d’aquesta etapa, va ser una clara influència per la sèrie animada de Batman dels anys 90 i per la primera pel·lícula del personatge feta per Tim Burton, que va partir d’un desenvolupament d’Englehart.

Aquest volum publicat per Planeta deAgostini Comics és una obra imprescindible per tot seguidor del personatge i l’oportunitat única de tenir en un mínim nombre de pàgines l’essència destil·lada de Batman, el Joker, Robin, Alfred i la resta de personatges del seu univers. En un futur, proper o llunyà, quan algú vulgui entendre el que va significar aquest personatge agafarà aquestes històries amb el paper ja envellit i se sorprendrà de com algú, en tan poc espai, va explicar tantes coses.


Editorial: Planeta DeAgostini Comics
Pàgines: 344 pàgines
Preu: 22 €
Guió: Steve Englehart, Len Wein
Dibuix: Marshall Rogers, Walter Simonson

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies