El procés
6Valoració

Kafka, guionista

S’imaginen a Franz Kafka convertit en guionista de còmics? En aquesta adaptació de la novel.la “El procés”, el propi autor es converteix a més en personatge d’un dels seus malsons més famosos.

No pot dir-se que el somni humit de ressuscitar a l’escriptor de Praga per fer-lo bussejar dins els pantans de la cultura popular sigui cap cosa nova. En les seves confessions al periodista Chris Rodley, el cineasta David Lynch somiava ja amb el que hagués estat comptar amb els seus serveis com a guionista de thrillers cinematogràfics. Ara, davant la impossibilitat de ressuscitar-lo, la il·lustradora francesa Chantal Montellier i l’escriptor i guionista D. Z. Mairowitz s’atreveixen a adaptar una de les seves obres magnes –la inacabada novel·la “El procés”– amb una fidelitat digna de menció. Per a Mairowitz aquesta no és, a més, la primera temptativa. Abans ja havia abordat el tema, al costat del mestre Robert Crumb, a una novel·la gràfica –titulada simplement “Kafka”– amb el propi autor de protagonista, en la qual es tractava de representar l’esmunyedís esperit “kafkià”. No és casual, doncs, que aquella espècie de auto-irònic “Kafka per a principiants”, concebut per tots dos, marqui ara la línia d’aquesta posterior adaptació literària.

Contaportada de "El procés" de Franz Kafka.

Si em permeten l’agosarament, la nova proposta pot recordar vagament la col·lecció de llibres “Joyas literarias” de l’editorial Bruguera que, als anys vuitanta, proposaven als seus joves lectors una inquietant cruïlla cultural: triar entre l’(aparent) camí fàcil del còmic adaptat, saltant-se així la promesa de narcolèpsia que suposava la teranyina de lletres de l’original, o bé armar-se d’esperit “lletraferit” per invocar en tota la seva grandesa les subtilitats del text original. Ara, propostes com aquest “El procés” encarnen la veritable “caiguda del mur” entre Apocalíptics i Integrats, gràcies al revisionisme sense complexos dels “galàctics” del cànon occidental. En aquest cas, a més, el respecte gairebé reverencial per la font original s’alterna amb algunes gosadies dignes de destacar. La més cridanera segurament sigui que Joseph K., el protagonista, adopti els trets físics del propi escriptor, ressaltant així encara més l’estreta unió entre vida i literatura. De fet, la passió de Montellier per mostrar a l’autor a partir de les fotografies que d’ell es conserven li porta a repetir obsessivament alguns dibuixos del seu rostre, produint un estrany efecte de bucle que contribueix encara més al clima de malson. La segona és la incorporació d’unes atrevides “danses d’esquelets” visuals que acompanyen la majoria de pàgines afegint a la relectura un cert distanciament irònic. En qualsevol cas, el còmic de “El procés” és una interessant coda visual a un text fonamental, una versió de dimensió cinematogràfica que gosa reviure al propi Kafka dins les seves pròpies fantasies, com si fos un dels actors del teatre d’Oklahoma.


Editorial: Estrella Polar (Edicions 62)
ISBN: 978-84-9267-169-4
Pàgines: 128
Preu: 17,95 €
Guió: Franz Kafka (adaptació: D.Z. Mairowitz)
Dibuix: C. Montellier

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X