"El guión hablado" de J. Carles Sánchez-Marín
9Valoració

Entrevista a Joan Carles Sánchez-Marín

¿És possible escriure un llibre sobre el guió cinematogràfic i no caure en un manual a l’ús? Què diuen els guionistes sobre el seu ofici? Tots els guionistes acaben sent directors? Com s’ensenya l’art d’escriure i pensar pel·lícules? Qui són els analistes de guió? Aquestes i altres qüestions són les que aborda en Joan Carles Sanchez -Marín a “El guión hablado. Conversaciones con guionistas y directores del S.XXI”.

Sánchez-Marín dóna veu guionistes, directors, docents i analistes perquè expliquin la seva professió. Res de teories ni anàlisis per il·lustrar una professió, sinó que a partir d’un seguit d’entrevistes realitzades entre octubre de 2010 i febrer de 2011, l’autor estructura tot el material construint quatre vèrtexs des dels quals convida al lector a aproximar-se a la realitat del guió cinematogràfic.

De les entrevistes amb guionistes i directors de cinema arribem a una conclusió flagrant: cadascú inventa la seva pròpia metodologia. Alguns escriuen diàlegs de forma excessiva, d’altres en fugen i directament creen la pel·lícula, d’altres emboliquen parets amb post-its… La disparitat dels personatges també suposa una disparitat de metodologies. Molts han fugit de manuals i han descobert el seu propi “modus operandi” per plasmar damunt del paper la pel·lícula que estan somiant. L’autor s’ha centrat en guionistes i directors del s.XXI com Jonás Trueba, Jaume Balagueró, Juan Cavestany, David Serrano, Javier Rebollo, Lola Mayo, etc. els quals han estat menys entrevistats i per això resulten més interessants.

Sanchez-Marín també ens proposa una aproximació a casos concrets i ens permet satisfer curiositats sobre com fou el procés creatiu de pel·lícules com “Tres dies amb la família”, “El orfanato”, “La mosquitera”, “Elisa K”, etc.. així com també un apartat dedicat a docència i un altre a la figura de l’analista de guió.

Tot plegat és com un gran mural pintat pels seus protagonistes, cadascun des de la seva pròpia perspectiva. L’autor capta l’atenció del lector –professional o no- precisament perquè no converteix el material en un contingut de lectura avorrida i interminable, sinó perquè sap destriar el que interessa i el que no i fa coincidir les explicacions amb les curiositats del públic. “El guión hablado. Conversaciones con guionistas y directores del S.XXI” és útil per a tots aquells que vulguin complementar els seus coneixements i fugin de manuals així com també per a tots aquells que desconeguin totalment la realitat de l’element més important d’una pel·lícula. Tot i que la importància a cadascuna de les perspectives és desigual -atenent al nombre d’entrevistats- el mural funciona i aconsegueix totes les seves pretensions.


Editorial: Fundación Taller de Guionistas
ISBN: 978-84-615-1835-7
Pàgines: 267
Preu: 15.-€

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies