R.I.P. (Rest in Peace)
8Valoració

Memòries d’ultratomba

Després de la Mort comença la Vida, almenys així és com passa a l’última novel·la gràfica d’Alfonso (aka Felipe) Almendros, publicada amb bon gust i sentit del risc per Reservoir Books Mondadori. Una novel·la gràfica brutalment sincera, subtil i commovedora que ens confronta amb l’abisme per elevar-nos màgicament fins al cel.

Felipe o Alfonso Almendros? Qui és realment el misteriós autor d’aquest estrany (estrany per sorprenent, per genuí i impredictible) còmic? Fins ara coneixíem només a Felipe, una rara avis del còmic espanyol que sembla estar al marge de capelletes i corrents, al marge de complicitats i picades d’ullet, en definitiva al marge de Tot. En les seus dues anteriors temptatives –“Pony Boy” (Glénat) i “Save Our Souls” (Apa Apa Còmics)–, Almendros ja havia donat mostres de les claus del seu no-estil que apareixen ara a “RIP” en tota la seva plenitud: esperit amateur sense complexos, afany experimentador sense autocomplaença ni estafa, vocació autobiogràfica allunyada de qualsevol egotour i, sobretot, capacitat d’EMOCIÓ a dojo. De fet, com si fos una mena de Bresson del còmic, l’especialitat d’aquest asceta del còmic nascut a Llefià (Badalona) sembla ser una extrema contenció narrativa, una depuració gairebé total que li porta a buidar la pàgina de vinyetes i paisatges, de xerrameca i acció per enfrontar-nos al no-res, simbolitzat en una valenta pàgina en blanc que, no obstant això, sobtadament dóna lloc a la irrupció desmesurada d’una emoció inesperada capaç de remoure al lector.

Entre la desesperació i la (irònica) consigna de llibre d’auto-ajuda, entre el pessimisme sense anestèsia i l’explosió de fe gairebé naïf, Felipe ens explica les seves penalitats, escindint-se per a l’ocasió en els seus Jo, Super-jo i Allò, tres personatges sense rumb que ens introdueixen en un estimulant escenari mental. Al cap i la fi, el periple judicial de Joseph K, les passejades pels jardins de Marienbad o les carreres en tricicle pels passadissos de l’hotel Overlook són trajectes estimulants que ens endinsen en la mateixa sopa mental en la qual xipollegen les criatures d’Almendros. La seva última novel·la gràfica ens descriu els mesos de viacrucis de l’autor, quan, més deprimit que mai, pertorbat per atacs d’ansietat que li impossibilitaven per a la menor activitat social, va rebre un parell de trucades telefòniques devastadores: al mateix temps que se li informava de la mort del seu pare, la seva germana li demanava la seva medul·la per guarir-se de la leucèmia que patia. Obligat a confrontar-se amb l’abisme, pariria aquest relat inesperadament lluminós, un descens als inferns que paradoxalment ens eleva als cels, una rondalla capriana en la qual Felipe esdevé finalment Alfonso, un relat moral en el qual, s’aposta, sense complexos, per la Vida, unes memòries d’ultratomba dictades per un home amb ganes de ressuscitar.


Editorial: Reservoir Books Mondadori
ISBN: 9788439723981
Pàgines: 192
Preu: 18,90 €
Guió: Felipe (Alfonso) Almendros

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X