Un clàssic entre els clàssics, una historia que mostra les diferencies socials i el poder dels homes enfront de la submissió de les dones, això és “Jane Eyre”. Però també és una història on un amor impossible trenca amb tots els tabús i convencionalismes de l’època.

La novel·la de “Jane Eyre” va ser publicada el 1847 per Smith, Elder & Company. De seguida va aconseguir una gran popularitat i per a la seva autora la consideració de ser una de les millors novel·listes romàntiques. Avui “Jane Eyre” és considerada un clàssic de la literatura en llengua anglesa.

La novel·la es va titular inicialment “Jane Eyre: una autobiografia”. Publicada sota el pseudònim de Currer Bell, va tenir un èxit immediat, tant de lectors com de crítica. Un dels seus defensors més acèrrims va ser l’escriptor William Makepeace Thackeray, al qual molts van atribuir l’obra, mentre  l’autora romania en l’anonimat. Com agraïment, Charlotte li va dedicar la segona edició de la seva novel·la un cop fora de l’armari literari.

Jane Eyre” és una novel·la innovadora per la manera de pensar, d’actuar i per la seva forma de veure el món de la seva protagonista. És considerada per molts com una de les novel·les precursores del feminisme i en la seva època va ser molt polèmica per aquesta causa.

La novel·la ens porta la història de Jane Eyre, una òrfena que està tutelada pel seu tiet. Quan aquest mor, la seva tieta la tracta com si fos una aberració, i la pobre nena no coneix més que humiliacions i maltractaments per part de tots els habitants de Gateshead Hall. Quan comenci a qüestionar la injustícia amb que la tracten, i a rebel·lar-se, Jane serà enviada a l’escola Lowood per a nenes. Lowood és una institució finançada en part per donacions per educar òrfenes, un lloc fosc i lúgubre on la vida no és fàcil. Jane hi passa 8 anys, sis com a estudiant i dos com a mestra.

Un cop fora Jane oferirà els seus serveis com institutriu privada, anant a parar a Thornfield on és acceptada per la senyora Fairfax. Allà haurà d’educar l’Adèle Varens, una nena d’uns 8 anys, protegida del senyor Rochester, amo de la mansió i qui només visita la propietat de tant en tant.

El senyor Rochester és el prototip d’home de l’època, un home directe i abrupte, que coneix món. Una mica dèspota al principi, la relació entre ells canvia fins al punt on es converteixen en confidents i alguna cosa més, però la diferencia social no els deixa mostrar els seus veritables sentiments. Després d’uns quants subterfugis per part d’ell, el seu tira i arronsa sentimental acaba en uns feliços plans de boda.

Però la majestuosa Thornfield guarda els seus secrets. Uns sorolls nocturns esgarrifosos i uns quants fets sense explicació fan sospitar a Jane que la casa amaga alguna cosa. Les coses pinten dolces fins el dia del casament, però aquell mateix Jane ho descobrirà tot i de la pitjor manera possible. Un secret descobert que l’empeny a fugir plena de dolor, malgrat que sap que l’amor de Rochester per ella és sincer.

Ella segueix estimant el Senyor Rochester, serà la seva fugida definitiva? L’amor que senten l’un per l’altre trobarà el camí malgrat tots els impediments?. Si creieu en el destí i en les il·lusions del cor, creureu en el final de la història.

Jane Eyre” és una història romàntica, costumbrista, típica de l’època, però amb un rerefons feminista on una pobre nena, madura, té el seu caràcter i vol ser independent.

Traduïda a molts idiomes, no us costarà gens trobar-la a qualsevol llibreria en en format tapa dura, tapa tova o de butxaca. La novel·la de Charlotte Brontë, a més, ha estat adaptada diverses vegades al cinema i a la televisió. La més recent adaptació cinematogràfica, és la d’aquest any dirigida per Cary Fukunaga, i amb Mia Wasikowska (“Alícia al país de les meravelles” de Tim Burton) en el paper de Jane Eyre i Michael Fassbender com a Rochester. L’adaptació més clàssica, i més famosa, és la que van protagonitzar Orson Welles i Joan Fontaine i que va ser estrenada com a “Alma rebelde”(1943).


Editorial: Editorial Austral
ISBN: 978-84-670-3696-1
Pàgines: 456 pags
Preu: 12.90 €

Charlotte Brontë va néixer el 21 d'abril de 1816 a Thornton, Yorkshire (Gran Bretanya) i ens va deixar el 31 març 1855.

Filla de Patrick Brontë, clergue d'origen irlandès, i de Maria Branwell. Tenia cinc germans: Emily, Anne, Maria, Elizabeth i Branwell. El 1820, el seu pare va ser nomenat rector de l'avui famós Haworth, un poble dels erms de Yorkshire, on la família es va traslladar a viure.

La mare de Charlotte va morir el 21 de setembre de 1821 i, l'agost de 1824, Charlotte i Emily van ser enviades amb les seves germanes grans, Maria i Elizabeth, al col·legi de Clergy Daughters, a Cowan Bridge (Lancashire), on van caure malaltes de tuberculosi. En aquest col·legi es va inspirar Charlotte Brönte per descriure el sinistre col•legi Lowood que apareix en la seva novel·la "Jane Eyre". Maria i Elizabeth van tornar malaltes a casa on van morir de tuberculosi el 1825. Per aquest motiu la família van fer tornar la Charlotte i la Emily.

El 1842 Charlotte i Emily van ingressar en un internat privat de Brussel·les, però en morir la seva tia es van veure obligades a tornar. Emily es va quedar com a administradora de la casa i Anne es va posar a treballar com institutriu amb una família prop de York, en què també va entrar a treballar el seu germà de professor particular.

Les tres germanes es van dedicar a publicar novel·les. La primera que es va publicar va ser “Jane Eyre” (1847), de Charlotte, que va tenir un èxit immediat. “Agnes Grey”, d'Anne, i "Cims borrascosos", d'Emily, van aparèixer més endavant aquell mateix any. En tornar a Haworth després d'haver-se anat un temps a veure els seus editors, van trobar a Branwell a punt de morir. La seva germana Emily va morir de tuberculosi el 1848, i l’Anne al 1849.

Charlotte es va casar el 1854 amb el coadjutor del seu pare, Arthur Bell Nicholls, que va ser el quart home en proposar-l’hi. El 31 de març de 1855, estant embarassada, va emmalaltir i va morir de tuberculosi com les seves germanes.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X