La conspiración
9Valoració

Després de la mort d’Abraham Lincoln, vuit persones són detingudes i acusades de conspirar en contra del president, del vicepresident i del secretari d’Estat. En el grup d’acusats només hi ha una dona, Mary Surratt (Robin Wright), l’encarregada d’una pensió on es reunien els conspiradors. Frederik Aiken (James McAvoy) és un heroi de guerra unionista que exerceix d’advocat i accepta defensar Surratt. El jove haurà d’enfrontar-se un país sencer que vol culpar la dona, tot i que podria ser innocent.

Robert Redford signa un drama històric i judicial que té com a principals virtuts una gran ambientació i un guió mesurat però explícit. El director pren partit des de gairebé el principi exposant la gran injustícia que es va cometre amb Mary Surratt i com els valors constitucionals es van obviar en el procés de trobar un culpable. La història es va presentant de manera pausada però constant, afegint proves, testimonis i descobriments que gradualment fan canviar la percepció dels fets que tenen tant l’espectador com l’advocat protagonista. El sentit de la justícia i el valor de les lleis fonamentals són els pilars en els que se sustenta el discurs de Redford i el guionista James D. Solomon, que volen ser fidels al retrat d’un moment molt fosc de la història dels Estats Units. Tot i que la pel·lícula adopta un discurs clarament partidista no deixa d’exposar els motius pels quals els dirigents del govern van decidir culpar Mary Surratt i la necessitat que tenia el poble de tancar la tragèdia de la mort de Lincoln. Amb tots els punts de vista exposats és més fàcil justificar les reflexions que es fan i les conclusions del guió tenen encara més força.

La Conspiracion Robert Redford James McAvoy Robin Wright

James McAvoy dona vida a l’advocat Aiken i ens presenta de manera convincent l’evolució del personatge des de la ferma creença en la culpabilitat de la dona fins al desencant amb les maniobres del govern. McAvoy és capaç de mostrar els petits canvis de manera molt subtil, amb unes emocions que són clarament visibles a través dels seus ulls, que expressen més que les paraules. Acompanyant McAvoy ens retrobem amb la gran Robin Wright en el paper d’una mare que faria qualsevol cosa per defensar la seva família.  En una indústria que nega papers a dones que han passat dels quaranta, és tot un luxe trobar un personatge a l’alçada d’una gran actriu i com l’aprofita per donar-nos una interpretació mesurada que defuig el drama fàcil.

La conspiración és una excel·lent pel·lícula històrica, interessant i ben explicada que pren partit però que es justa a l’hora de fer-nos arribar tots els fets. Grans interpretacions i un bon guió per una producció que és entretinguda i didàctica a parts iguals. I això és, sense cap dubte, un valor afegit.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies