In Time
4Valoració

En aquests temps capitalistes que ens ha tocat viure, que “el temps és diners” s’ha convertit en una veritat universal. Andrew Niccol, que molts coneixeran per l’admirable “Gattaca”, porta a l’extrem aquesta idea en el futurístic film de ciència-ficció “In Time, que escriu i dirigeix convençut no només de que el temps és diners si no de que Justin Timberlake i Amanda Seyfried també ho són. Algú l’hauria d’haver avisat de que el sentit comú també és important.

De fet, la idea original mutilada en el film és força interessant. En un futur no gaire llunyà, la gent neix modificada genèticament per deixar d’envellir als 25 anys. La contrapartida és que al complir aquesta edat s’activa literalment un compte enrere (visible en el braç) que et permet viure un any més, període ampliable per acumulació de ‘temps’, la nova moneda de canvi en un futur on la vida somriu als rics i simplement deixa d’existir per als més pobres.

Si a aquesta idea li afegeixes una conspiració que pretén la longevitat d’uns pocs a costa de la mort de molts altres (vet aquí la gens subtil crítica antisistema que ‘amaga’ el film), i fiques com a protagonista un justicier amb aires de Robin Hood, ja tenim resolt l’argument de “In Time”.

Malauradament, com ja us avançava, la idea queda mutilada precisament pel mal ús que fa Niccol del temps, tan la ‘moneda de canvi’ que serveix als protagonistes per sobreviure, com el temps pròpiament fílmic, i aixo ja és més greu.

A “In Time” tot passa curiosament just a temps, sense evolucions lògiques que valguin. De fet, el personatge de Justin Timberlake és torna rebel tot just quan li és revelada una obvietat convertida en les “sàvies” darreres paraules d’un ric cansat de ser-ho i que tot just decideix gastar-se la seva fortuna (temps de vida) en un dia. Decidit a canviar el món i desprès d’una pèrdua familiar que arriba just a temps per alimentar la seva sed de venjança, recorrerà mig país per… posar-se a lligar amb una atractiva jova-de-veritat. Curiosament també, aquesta jova amb molt de temps acumulat al braç, patirà una transformació radical al costat del protagonista, que l’enfrontarà a la seva família i, ja posats, a tot el sistema.

Justin Timberlake i Amanda Seyfried a "In Time".

No explicaré aquí tot el film perquè no toca, però si us diré que la falta de coherència d’algunes escenes es sumen a un bon grapat de coincidències (caixes fortes obertes esperant ser atracades, contrasenyes amb seguretat zero,…) en un combinat que potser servit amb unes gotes d’humor hagués resultat més digerible. No és el cas, ja que sembla (i costa creure) que Niccol s’ha pres ben seriosament el seu film.

Justin i Amanda estaran molt macos fent el que poden, però si passeu de “In Time” el vostre estalvi serà doble, de temps i diners.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies