"La peculiar tristesa del pastís de llimona" de Aimee Bender
5Valoració

La nit abans de fer nou anys, la Rose tasta un tros del pastís de llimona que ha preparat la seva mare. Sorpresa, no aconsegueix trobar-hi el gust del seu pastís preferit i, en canvi, hi descobreix els sentiments de la mare: frustració i solitud, una tristesa profunda. A partir d’aquí, menjar esdevé una tortura per a la Rose, que a cada mossegada descobreix les intimitats de la gent que l’envolta i s’adona que la seva família no és tan feliç com semblava.

Disposada a resoldre la seva vida, després de cuinar per primera vegada i sentir el buit de la seva pròpia existència, la Rose decideix fer de la seva peculiaritat un instrument de plaer. Delicada, tendra i molt original, “La peculiar tristesa del pastís de llimona” és una novel·la emotiva, deliciosa, extravagant i molt enginyosa.

La novel·la gira en torn de la família de la Rose, també coneguda com a Rosie. Una família de classe mitjana-alta on cada membre és una realitat en si mateix. Com queda patent a la novel·la, el pare és el centre estable de la família, un home llest, treballador i molt capaç; d’altra banda hi ha la mare, una dona que tot i tenir una bona família pateix la solitud; un germà gran, en Joseph, un geek en tota regla, i la petita Rose, una nena que es sent com un eco de si mateixa.

Els personatges, tot i conformar aquest nucli familiar, evolucionen tirant cadascun per la seva banda. La mare troba la felicitat fora de casa, treballa i… (deixem que voli la imaginació). En Joseph un set-ciències acaba refusat per la vida i la societat, té tendència a desaparèixer i reaparèixer quan li ve de gust. El pare es manté ferm al seu lloc i la Rose descobreix que queda eclipsada pels problemes dels demés i fins que no és més gran, pren la responsabilitat en part de tenir cura de la família.

La història fa salts endavant i endarrera, a cada part de la novel·la: “Menjar”. “En Joseph”. “Vespre”. “Aquí”, depenent de el personatge en que es centri. Tot comença quan la Rose nota en allò que menja no el sabor sinó una sensació. Aquest serà el fil conductor de tota la història.

Tant pel títol i la portada sembla que ens enfrontem a una novel·la dolça, entretinguda, però crec que seria poc objectiu considerar-la així, és una novel·la complexa, plena de relacions i de sentiments. Una novel·la que deixa un regust molt amarg a la gola, com el de la llimona.


Editorial: Empúries
ISBN: 9788497877336
Pàgines: 304
Preu: 19,90€ (E-Book: 15,99 €)

Aimee Bender és professora d’escriptura creativa a la Universitat del Sud de Califòrnia, Los Angeles, i aquesta és la seva segona novel•la. També té relats recollits en dos volums, i antologats a Granta i McSweeney’s, entre altres revistes.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies