"Steve Jobs" de Walter Isaacson
8Valoració

La mort de Steve Jobs ha commocionat el món. Després d’entrevistar-lo en més de quaranta ocasions en els últims dos anys, i també a més d’un centenar de persones del seu entorn (familiars, amics, adversaris i col·legues), Walter Isaacson ens presenta l’única biografia escrita amb la col·laboració de Jobs, el retrat definitiu d’una de les icones indiscutibles del nostre temps, la crònica de l’agitada vida i abrasiva personalitat del gen, la creativitat, energia i afany de perfeccionisme que va revolucionar diferents indústries. Conscient que la millor manera de crear en el segle XXI és connectar la creativitat amb la tecnologia, Jobs va fundar una empresa on impressionants salts de la imaginació van de la mà de sorprenents èxits tecnològics.

Encara que Jobs va col·laborar en el llibre, no va demanar cap control sobre el contingut, ni tan sols el dret a llegir-lo abans de la publicació. No va defugir cap tema i va animar a la gent que coneixia a parlar amb franquesa: “He fet moltes coses de les que no em sento orgullós, com deixar a la meva xicota embarassada als vint-i-tres anys i no estar a l’alçada de la situació, però no hi ha cap cadàver en el meu armari que no pugui sortir a la llum”.

Jobs parla amb una sinceritat de vegades brutal sobre la gent amb la qual ha treballat i contra la qual ha competit. De la mateixa manera, els seus amics, rivals i col·legues ofereixen una visió sense edulcorar de les passions, els dimonis, el perfeccionisme, els desitjos, el talent, els trucs i l’obsessió per controlar-ho tot que van modelar la seva visió empresarial i els innovadors productes que va aconseguir crear. La seva història, per tant, està plena d’ensenyaments sobre innovació, caràcter, lideratge i valors. La vida d’un geni capaç de enfurismar i seduir a parts iguals. Una persona difícil amb la que treballar que considerava als seus treballadors o Deus o “cabrons”. Hauríeu de llegir com tractava en Bill Gates, a mi m’ha sorprès i molt.

És una de les poques vegades que m’he quedat sense paraules davant d’un llibre,  especialment davant d’aquest que té aspecte de complex però que resulta apassionant. En aquesta obra podem trobar un reflex de la personalitat d’un nen escollit que es va fer home, un mite i una llegenda. Gràcies a les diverses perspectives de tots els que han col·laborat descobrim un home amb complex de divinitat, però un home al cap i a la fi: vegetarià, arrogant, prepotent, en busca de la il·luminació i amb un gran esperit zen.

D’altra banda he de reconèixer que hi ha parts del llibre que parlen de termes tècnics, de processadors, etc… i aquestes si que se m’han fet una mica llargs. Però queda compensat de seguida amb la personalitat ciclònica del personatge. Hi ha moments, mentre llegia, que em venien a la ment adjectius com “brillant” o “visionari”, per passar a continuació a pensar en mots com “trepa” o “sonat”. Tot un reflex de la complexitat del personatge.

És un llibre en el que sobren els judicis de moral, ja que si no hagués actuat com ho va fer i si no hagués lluitat pel que creia, avui en dia encarà aniríem amb el walkman a la ma. Un llibre que respecta fins i tot en la seva portada una de les principals idees de Jobs: “la senzillesa és la màxima sofisticació”. Un llibre on no s’amaga de res i fins i tot es vanagloria d’haver robat idees o trepitjat a qualsevol per arribar a la seva fita. Un llibre que recull moltes perles, com les respostes a preguntes sobre l’origen d’Apple o sobre l’acceptació de la pròpia mortalitat.

Quants de vosaltres no ha patit mai la febre “jo vull” davant d’un ipod, ipad, iphone?. Aquest home va revolucionar el món de la tecnologia, i el que resulta més graciós és que el descobrim en un format tradicional, el paper. Molt, però que molt recomanable per a tothom.

Gràcies, Jobs!


Editorial: Debate (castellà), Rosa dels vents (català)
ISBN: 9788499921181
Pàgines: 744 pàgines
Preu: 23,90 €

Walter Isaacson, president de l’Institut Aspen, ha sigut president de la CNN i director executiu de la revista Time. És autor d’ “Einstein, la seva vida i el seu univers” (Debate, 2008), “Benjamin Franklin: An American Life” i “Kissinger: A Biography” i és coautor amb Evan Thomas de “The Wise Men: Six Friends, and the World They Made”.
Viu amb la seva dona a Washington D.C.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies