No sabem si ell és el culpable de l’assassinat del hip hop, el culpable de que en els darrers anys el “beat” de la música negra s’hagi accelerat i que gent com els Black Eyed Peas, Usher, Rihanna, Kelis, o fins i tot puristes com Ludacris o Snoop Dogg s’hagin colat en els dance-charts d’arreu del planeta. David Guetta ho té clar: “El hip hop és purament americà i la cultura d’aquell país gira al voltant de l’èxit. Així que si el pop els proporciona aquest èxit, a ells ja els hi està bé. Per això molts venen a mí. El hip hop ja no va del pal gangsta o polític. Ara veig rapers positius i somrients. I això m’agrada”. Són les seves paraules en una recent entrevista per a GQ. El que nosaltres tenim clar és que Guetta té en el seu poder la recepta de l’èxit, i no ha dubtat en aplicar-la en el seu darrer i doble àlbum, “Nothing but the beat”, en el que, malgrat es reservi el segon disc per desfogar-se amb temes més electrònics que ens recorden a Daft Punk, trobem un primer CD ple de col·laboracions en una col·lecció de hits instantanis destinats a trencar llistes i pistes.

Si estas amb Guetta estas de moda, ets modern i crees tendència. Així que només cal fer un repàs als “featuring” de Guetta per saber que s’hi cou. Des d’aquestes línies et convidem a repassar qui són i què és el que couen, alhora que t’animem a escoltar la nostra playlist amb el més nou i/o interessant d’aquests “feauring” sense el DJ de marres però, en molts casos, amb tota la seva influència.

Flo Rida

Flo Rida

Ja fa més de tres anys de que “Flow”, el primer senzill de Flo Rida, és colés en el n.1 del Billboard, un tema que recordaran sobretot els amants dels ritmes més urbans. Però curiosament el tema que més popularitat el va donar va ser una col·laboració amb David Guetta, “Club Can’t Handle Me“, tema inclòs en el seu àlbum “Only One Flo”, que incloïa fins i tot un tema amb Ke$ha. Ara prepara una segona part (“Only One Flo. Part II”) del que ja ha avançat el tema “Good Feelings“. Ja ho deia Guetta, ara els rapers prefereixen bones (i “dance”) vibracions.

Nicki Minaj

Nicki Minaj

Experta en això dels “featuring” aquesta caribenya explosiva de Puerto España de vestimentes estrafolàries ha posat veu i rimes a temes de Britney Spears, Christina Aguilera, Treyz Song, Kanye West o Usher. Desprès de “Sucka Free”, la mixtape amb la que va seduïr la industria, l’any passat publicava “Pink Friday” en el que s’inclou “Fly“, de la que acaba de publicar videoclip i en la que canta amb la seva veïna de Barbados, Rihanna.

Taio Cruz

Taio Cruz

Amb “I Just Wanna Know” (2006) com a carta de presentació, aquest londinenc de pare nigerià i mare brasilera semblava predestinat a triomfar, però un baladista en temps d’elevades rpm ha de jugar bé les cartes per sobreviure, i les cartes de Taio Cruz no podien ser més encertades. Comodins com Ludacris en jugades com “Break Your Heart“, o reines com Kylie Minogue en jugades guanyadores com “Higher“, han permès a Taio Cruz treure senzills down tempo com “Falling in Love“, o poder participar en la banda sonora de l’animada “Rio” amb una altra balada “Telling the World“.

Ludacris

Ludacris

Amb més de deu anys en això del hip hop com a abanderat de la Def Jam Records, és un dels “featuring” de Guetta més arrelat a la vella escola. Autor d’alguns dels temes hip hop més importants de la darrera dècada, molts d’ells inclosos en el seu àlbum de 2004 “The Red Line District” (“The Potion“, “Blueberry Yum Yum“, “Get Back“), és també responsable d’alguna de les col·laboracions més sonades com “One Minute Man” (2001) amb Missy Elliot, o “Yeah! (2004)” amb Usher i Lil’ Jon. Recentment l’hem vist perdre els escrúpols al costat d’Enrique Iglesias a “Tonight (I’m loving you)“. El seu darrer àlbum, “Battle of the sexes”, inclou una altra col·laboració pel record, “My Chick Bad“, amb Nicki Minaj.

Snoop Dogg

Snoop Dogg

Pensar en Snoop Dogg és fer-ho en sexe, drogues i hip hop. Director ocasional de cinema X, ell és un dels grans protegits de Dr.Dre i responsable d’unes de les discografies més proliferes del món del hip hop. És lleig, sexista i políticament incorrecte, però de tant en tant també és un geni. Així ho demostren temes com “Drop it Like It’s Hot“o “Beautiful“. En els darrers anys ha passat de col·laborar amb 2Pac, Pharell, Nate Dogg, a fer-ho amb Justin Timberlake, The Pussicat Dolls o Katy Perry. No obstant continua sent una gran referència en el seu cercle i gent com Wiz Khalifa, T-Pain, The Dream o 50 Cent han comptat amb ell en les seves darreres produccions. “Doggumentary” és el seu darrer disc i en ell s’inclouen, com és habitual, un fotiment de temes. Entre ells destaca “Boom“, amb T-Pain, que ja s’ha colat entre els més populars de la seva discografia.

Usher

Usher

Amb cara de nen, aquest sexsymbol del R&B porta conquistant els seus fans des de gairebé quinze anys. Les seves armes: la seva veu i la seva forma de moure’s sobre l’escenari. Són molts els hits a la seva discografia, sobretot els provinents dels seus discos “My Way” (1997) i el fantàstic “8701” (2001). Segurament pocs dels seus fans el perdonin coses com haver-se convertit en el descobridor/productor de Justin Bieber o veure’l canviar les seves impactants coreografies per saltets compassats al costat de Guetta en el videoclip de “Without You“, però, com tots, s’ha de guanyar el pà, i veient els tímids resultats de “Confessions” (2004) i “Here I Stand” (2008), s’ha hagut de buscar noves castanyes. Nous ritmes condimenten el seu darrer i notable “Raymond vs Raymond” (a “OMG” em remeto), i nous col·laboradors salpimenten el seu Frankenstein “Versus”, amb noms com els de Pitbull, Enrique Iglesias o el seu protegit Justin Bieber entre els seus “featurings”.

Will.I.Am

Will.I.Am

Col·lega d’en Guetta des de la seva col·laboració en el super-mega-hit “I Gotta Feeling” en els Black Eyed Peas, Will.I.Am porta el ritme inscrit en el seu ADN. La ment més creativa dels Black Eyed Peas porta ballant (participant en concursos de breakdance) i rapejant des de l’adolescència. Tot i que en solitari ha publicat tres àlbums, només el darrer, “Songs About Girls” (2007), és remarcable. A banda de militar en pro d’Obama (al que ja ha dedicat dues cançons), sembla que Will.I.Am l’ha trobat el gust a produir fora dels Black Eyed Peas, i ho està fent amb molt bons resultats. Seus són alguns dels millors temes de les darreres propostes de Cheryl Cole, Usher, Rihanna o Britney Spears amb l’addictiva “Big Fat Bass”. Fins i tot va estar treballant amb Michael Jackson pel que havia de ser el seu nou disc, però d’aquelles sessions només s’ha publicat la versió 2008 de “The Girl is Mine”, de la resta Mr.Will I.Am diu que no vol que es publiqui res ja que no compten ni comptaran amb el vist i plau definitiu del Rei del Pop. El seu proper àlbum està gairebé apunt i porta el títol provisional de “Black Einstein”.

Chris Brown

Chris Brown

L’any 2005 publicava el seu primer senzill “Run it”, i “corrents” va arribar al número 1 de les llistes. En sis anys ja ha publicat quatre àlbums en els que s’inclouen temes com “Say Goodbye”, “Kiss Kiss”, “Yeah x3” o “Look At Me Now”, publicat en el més recent (F.A.M.E.) i en el que compta amb una col·laboració brutal de Bustha Rhymes (quina manera de rapejar que té els mestre Rhymes, es menja Brown amb patates). Aficionat a fer de Michael Jackson en les gales televisives, també ha estat noticia per la seva mà llarga amb la seva ex Rihanna. Això sí, que ningú li discuteixi la seva forma de ballar..

Lil Wayne

Lil Wayne

Somrient, amb el birret de bon estudiant i cara de bon nano. Així surt a la foto de quan era un nen que il·lustra el seu darrer àlbum, “Carter IV”. I sí, de petit Lil Wayne treia molt bones notes, però d’infantesa en va tenir molt poca. Dos tatuatges li recorden. En el primer es llegeix “Bala Bang” i indica el lloc on (molt a prop del cor) va tocar-li la bala de la 9mm que als 13 anys se li va disparar per accident. El segon, amb un “In Memory of Rabbit: It’s Up to Me”, el té en braç i se’l va fer en memòria del seu pare, assassinat al sortir de la presó després de complir condemna per possessió il·legal d’armes. Maduresa precoç que es nota en una discografia extensa i també precoç. El seu primer rap l’enregistrà amb 8 anys i el seu primer àlbum als 16. Amb vuit àlbums a la seva esquena cal destacar sobretot els “Carter III” i “Carter IV”, que amb temes com “Lollypop”,  “Got Money” o el recent “How to Love”, l’han convertit en un dels plats forts del panorama hip hop actual.

Akon

Akon

En el món del hip hop haver estat a la presó dona punts, Akon ho sap hi en fa gala a cada un dels seus temes. De fet “Konvict Music” és el nom del seu propi segell discogràfic. Des de que l’any 2004 publiqués el seu primer disc “Trouble”, la seva trajectòria sempre ha tingut dues besants, una més bruta i delictiva, i una altra més amable i solidària. Mentre a les “Sexy chick” els  hi deixava anar un “I Wanna Love You”, a les “Sexy Bicth” els hi fotia un “I Wanna Fuck You”. Això sí, ja sigui al costat d’Eminem a “Smack Tath” o de la mà de Michael Jackson a “Hold My Hand”, les arrels senegaleses d’Akon sempre són presents en els seus temes.

Timbaland

Timbaland

No hi cap dubte de que Timbaland és un dels productors musicals més importants de la darrera dècada, almenys en el panorama pop, hip hop i R&B. Seves són les produccions dels darrers discos de Nelly Furtado, Justin Timberlake o Madonna, i molt important va ser la seva aportació a les carreres de Destiny’s Child, Aaliyah, One Republic o la seva amiga Missy Elliot. A banda d’una productiva i ja llunyana carrera amb el seu company de rimes Magoo, Timbaland ha publicat tres discos en solitari (que no sòl, ja que són plens de col·laboracions), “Tim’s Bio” (1996), “Shock Value” (2007), “Shock Value II” (2009), i ja prepara “Shock Value III”, que esperem sigui tan inspirat com el primer dels Shock i del que ja tenim senzill de presentació: “Pass At Me“, en el que Guetta li torna el favor en un featuring a mitges amb Pitbull.

Dev

DEV

Aquesta joveneta californiana de 22 anyets acaba de començar en això de la música, però el seu electropop ja ens ha atrapat a més d’un. I és que el seu àlbum debut “The Night The Sun Came Up” sona molt bé, i amb senzills com ” Fireball“, “Booty Bounce“, “Bass Down Low” o “In The Dark“, i una col·laboració tan sonada com la de “Like A G6” amb els Far East Movement, no és d’estranyar que en Guetta s’hagi fixa’t en ella. No, si ximple no és.

Jennifer Hudson

Jennifer Hudson

A veure si és cert i finalment a Jennifer Hudson la vida li somriu una mica. Amb una veu com la que té i les seves dots interpretatives s’ho mereix. Donada a conèixer gràcies a la seva participació en American Idol, Jennifer no solament es va endur el Grammy al millor àlbum R&B de 2009 pel seu debut homònim, sinó que a més es va endur un Oscar per la seva actuació en el film “Dreamgirls”, el seu debut interpretatiu en el que compartia fotogrames amb Beyoncé Knowles. Però malgrat aquests èxits la seva vida està marcada per la desgràcia. La seva carreradisco/cinematogràfica no ha acabat d’arrancar, amb un públic més preocupat en els seus canvis de pes que en les seves proeses vocals. Però de la gran desgracia fa apenes tres anys, quan van assassinar la seva mare, germà gran i nebot. El seu segon disc es titula “I Remember Me” i és ple de balades de gran calibre, com el tema que dona nom a l’àlbum, “No One Gonna Love You” o “I Got This“, el seu darrer senzill.

Jessie J.

Jessie J.

A principis d’any Jessie J., de 23 anys,  publicaba “Who You Are”, el seu debut com a cantant, després d’haver-ne escrit temes per a Justin Timberlake, Alicia Keys o Christina Aguilera. Diuen a casa seva (Regne Unit) que Jessie J. és la nova Lady Gaga, tot i que a nosaltres potser ens recorda més a Lily Allen o Katy Perry. Sigui com sigui, amb senzills com “Do it like a Dude” o “Price Tag“, compta amb tots els factors necessaris per convertir-se en estrella, com a mínim mediàtica. La nova joguina del Pop.

Sia

Sia

Guetta es reserva la millor i més curiosa col·laboració pel final del disc, “Titanium“, amb la veu femenina més veterana i exòtica de tot el disc, la de l’australiana Sia. Cantant i compositora de temes downtempo de caràcter jazzístics i amb cinc àlbums publicats, per a molts serà sempre la veu de la banda sonora del gran final de la sèrie “A dos metros bajo tierra”, amb aquell “Breathe Me” que encara ens emociona. “We are Born” és va publicar l’any passat i és va endur dos dels màxims guardons musical Australians, els ARIA al millor àlbum independent i millor àlbum pop. El disc inclou “Clap Your Hands“, un dels nostres temes preferits i videoclip del qual es va endur un altre ARIA, i amb raó.Escolta la nostra playlist "Els 'feturing' de Guetta.

 1. "Good Felling" de Flo Rida
 2. "Fly" de Nicki Minaj feat. Rihanna
 3. "Falling In Love" de Taio Cruz
 4. "My Chick Bad" de Ludacris feat. Nicki Minaj
 5. "Boom" de Snoop Dogg feat. T-Pain
 6. "More" d' Usher
 7. "Big Fat Bass" de Britney Spears feat. Will-I-Am
 8. "Look At Me Now" de Chris Brown feat. Lil Wayne & Busta Rhymes
 9. "How to Love" de Lil Wayne
 10. "Hold My Hand" de Michael Jackson & Akon
 11. "Pass at Me" de Timbaland feat. Pitbull & David Guetta
 12. "In the Dark" de DEV feat. Flo Rida
 13. "I Got This" de Jennifer Hudson
 14. "Price Tag" de Jessie J. fet. B.o.B.
 15. "Clap Your Hands" feat. Sia


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies