Sam & Twitch vol.1
8Valoració

Còmic neo-noir

Hi ha vida més enllà dels superherois en el regne dels comic-books nord-americans, com demostra aquesta excel·lent mostra de policíac neonoir que ara publica Planeta DeAgostini. “Sam & Twitch” és literatura negra de la millor, o si ho prefereixen un thriller cinematogràfic d’alt voltatge, que es gaudeix com a pur art seqüencial.

Diguem-ho clar: “Sam & Twitch” no és un altre típic còmic de superherois. De fet, no s’assembla gens ni mica a un còmic de superherois, encara que la primera aparició en societat d’aquesta peculiar parella de policies que el protagonitzen fos a “Spawn”, un títol de l’escuderia Image dedicat a un venjador taciturn que, com no, vestia malles ajustades. El seu creador, el rei dels anys noranta, el dibuixant i guionista Todd McFarlane, va ser el primer a intuir el potencial narratiu d’aquest parell de marginats del cos policial, i de portar endavant aquest peculiar spin-off de la seva creació més popular. Per a fer-ho, va tenir el bon gust de confiar en Brian Michael Bendis, un guionista especialitzat en el gènere negre que abans ja havia donat mostres del seu geni amb obres com “Jinx” o “Torso”.

“Sam & Twitch” és una buddy-story protagonitzada per dos tipus de físics difícils i personalitats esmunyedisses, el plantejament de la qual recorda molt més als relats dels escriptors hard-boiled que no pas a la clàssica narrativa super-heroica. Bendis proposa un gir cap al realisme que recorda també als millors thrillers policials de la Second Golden Age televisiva (no oblidem que la sèrie “Homicide”, de la qual l’esposa de Bendis n’és tota una fanàtica, és aquí un referent ineludible). Per això, com si es tractés d’un productor executiu de televisió, Bendis arrenca la col·lecció amb un plantejament contundent -la troballa de quatre polzes amb idèntiques empremtes dactilars a l’escena del crim-, que donarà lloc a la ja llegendària saga Udaku, que ocupa els primers vuit capítols d’aquest primer volum.

Sam & Twitch vol.1. Brian Michael Bendis. Ediciones Planeta DeAgostini.

El lector-espectador (la planificació de pàgina és aquí realment un veritable luxe de factura cinematogràfica) de seguida caurà atrapat a les xarxes d’una història teixida amb cura, i il·lustrada portentosament pel gran Angel Medina. Com la majoria de bons escriptors de novel·la negra, Bendis és partidari de la investigació al vell estil, com ell mateix s’encarrega d’aclarir en el text confessional que s’inclou en aquest primer lliurament. Per això, “Sam & Twitch” ens presenta a dos tipus tan “reals” com ho són els personatges de la sèrie “The Wire”, i alhora tan tronats i passats de voltes com és d’esperar dels protagonistes de qualsevol bon còmic de superherois contemporani. Les seves desventures per una Nova York més bruta i perillosa que mai són mostrades com si estiguéssim en un noir del millor cinema clàssic (vegin la original mostra de “càmera subjectiva” que tanca l’últim volum i diguin-me si no és tracta d’una petita obra mestra). I és que Bendis no es conforma amb escriure histories impactants i d’allò més addictives, també s’encarrega de la planificació de pàgina, com demostren els esbossos del guionista, acompanyats de la versió al llapis del dibuixant, que completen aquesta magnífica edició. No és d’estranyar que a aquest home se’l rifin, avui dia, les grans companyies del comic-book nord-americà: amb poc més de quaranta anys ja és tot un mestre.


Editorial: Planeta DeAgostini Cómics
Pàgines: 24
Preu: 1,5 €
Guió: Brian Michael Bendis
Dibuix: Angel Medina

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies