Possiblement el nom d’Anna Karina resultarà desconegut per molta gent. Potser alguns la recorden vagament d’alguna pel·lícula de Godard . Trobarem uns altres que siguin incondicionals d’aquesta intèrpret i que guardin les seves pel·lícules en la videoteca com si d’un tresor és tractessin. Adreçat a tothom, a l’expert i al neòfit, l’editorial Alrevés ha publicat aquest estudi de l’actriu franco-danesa a càrrec de l’escriptor cinematogràfic Albert Galera.

Anna Karina va néixer el 1940 a Copenhague i als 17 anys va marxar a Paris fent autoestop per treballar primer com a model i després com a actriu. Godard la va adoptar com la seva musa i junts van fer 8 pel·lícules des de El Soldadito (1960) fins a El oficio más viejo del mundo (1967), amb títols tan inoblidables com Vivir su vida o Pierrot, el loco. Un cop trencada la seva relació (professional i personal) amb Godard, Karina va continuar la seva carrera cinematogràfica treballant amb gent com George Cukor, Luchino Visconti, Jacques Rivette o Eric Rohmer.

Albert Galera ens presenta un estudi detallat de la vida i la carrera de l’actriu des dels començaments a les seves aparicions en altres mitjans diferents al cinema. El llibre conté anècdotes com la trobada amb Coco Chanel, que li va suggerir el seu nom artístic, o la primera conversa amb la persona que revolucionaria la seva carrera, Godard. Galera fa un estudi detallat de les pel·lícules més importants de l’actriu, centrant-se en el paper de Karina en cada pel·lícula i destacant una escena important i memorable del metratge. El llibre inclou un glosari de termes karinians, una filmografia detallada a mode de referència i moltíssimes fotografies, en blanc i negre i en color, amb imatges de l’actriu i cartells i fotogrames de les pel·lícules.

Declaro el meu desconeixement de la carrera de l’actriu a qui només havia vist en un parell o tres de pel·lícules de Godard. Per això Anna Karina, la princesa de la Nouvelle Vague ha suposat una veritable sorpresa que m’ha permès apropar-me a la vida d’una dona apassionant, musa d’un gènere i d’un estil i que ha inspirat estètiques i actituds des de les seves primeres aparicions.


Editorial: Alrevés
ISBN: 978-84-15098-21-8
Pàgines: 176 + 16 a color
Preu: 26 €

Albert Galera va néixer a Barcelona en 1970. És escriptor i analista cinematogràfic. Autor dels llibres Ciudades del cine (Ed. Raima, 2007) i Actores y actrices de Oscar (Ed. RobinBook, 2011), publicarà pròximament Rutas de Cine i Crímenes(casi) perfectos con Ed. Raima. Ha dirigit i presentat el programa Per un grapat de pel·lícules de Ràdio Estel i ha estat guionista del programa Va de Cinema de RNE-Radio 4. Conferenciant cinematogràfic per a diverses entitats culturals i per a la Facultat Ramon Llull, també ha escrit i dirigit el curtmetratge La tele mata (2007). Dirigeix el lloc web cinemacatala.net i col·labora en cinearchivo.com.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies