Aprofitant les dates on som i la més que instaurada tradició americana de la celebració de la nit de Halloween, ens endinsem en la nostra memòria  a la recerca d’aquells personatges monstruosos que hi habiten. Volent o sense voler, pel seu impacte, passant dels malsons infantils al bombardeig mediàtic a través del cinema, la literatura i la televisió.

Per a tots i totes que ja no tenen edat d’anar a buscar caramels de porta en porta, per a tots aquells que de petits miraven sota el llit per veure si hi havia un monstre o deixaven la llum de la tauleta de nit encesa. Per tots aquells que vau gaudir dels videoclips musicals de “Thriller” de Michael Jackson, on els zombies prenen el carrer com a pista de ball, o “Everybody” dels Backstreet Boys, on una mòmia, un vampir, el fantasma de l’òpera, l’home llop i el Dr. Jekyl acompanyat de Mr. Hyde prenen un castell per tal de lligar amb les seves danses. Per a tots vosaltres hem fet un llistat dels nostres monstres preferits.

FRANKENSTEIN

Un projecte d’esser humà, un puzle d’òrgans, muscles i pell que neixen de la necessitat de companyia de la persona que els crea. Originàriament era infradotat a la part sentimental però al cap d’uns anys va arribar a tenir novia.

Recentment hem trobat altres referents al clitxè de “monstre muntat per parts” a la sèrie televisiva “Buffy Cazavampiros”, on la professora Waltz, tot jugant a fer de mare, té un projecte que anomena “fill”, un model de perfecció monstruosa fet amb les qualitats destacables de cada una de les extranyes criatures que captura.

En cinema destaquem la versió del 1993 “Frankenstein, de Mary Shelley” que tal i com esperàvem d’en Kenneth Branagh, Helena Bonham Carter i d’en Robert de Niro ens oferiren un producte menys taquiller i més profund i fidel a l’original i al Frankenstein de Boris Karloff del 1931.

La propera pel·lícula que veurem als cinemes sobre aquest monstre serà “Wake the death” amb Haley Joel Osment com a protagonista en una revisió moderna del còmic de Steve Niles. També en Guillermo del Toro adverteix que fa temps que rumia una relectura molt personal de la novel·la de Mary Shelley.

LA MÒMIA

Restes humanes que amb el pas del temps es desperten per tal de pertorbar l’equilibri del món. Monstres amb finalitats apocalíptiques gens amants de la neteja i en el cinema més proper despullen venes farmacèutiques i sorra per tot arreu.

Les més terrorífiques sovint són seguides per grans exercits i plagues mortals,  persones pecadores sotmeses a grans tortures abans de morir, com la mòmia  Imhotep, un home que es va enamorar de la noia que no devia i el faraó el va condemnar. També hem vist mòmies d’estaments de l’església i mòmies femenines.

Nosaltres us recomanem, per si voleu gaudir de la mòmia sense risc d’ensurts,  una sessió non-stop de la saga “The Mummy” de Stephen Sommers interpretada pel Brendan Fraser i la Rachel Weisz, acompanyats de John Hannah i la nostra mòmia Arnold Vosloo, que narra la història d’Imhotep buscant l’immortalitzat barrejada amb una història d’amor. A la segona part, afegim escenaris i mini mòmies per tal d’adequar-la al context d’un nou viatge.

VAMPIRS

Qui ens hauria dit, que l’home capaç de volar, de transformar-se en ratpenat i de xuclar la sang per sobreviure, en ple segle XXI es tornaria sensible, tou, nyonyo i sensual o (amb sort) sexual. Vampirs que trobarem en sèries de televisió com “Vampire diaries” o “True Blood”. Tots tranquils, Dràcula va ser empalat per Van Helsing i no te ganes de tornar.

Us recomanem: “Dràcula, de Bram Stoker”, rodada l’any 1992 pel director Francis Ford Coppola i escrita per James V. Hart, basant-se en la novel·la Dràcula, original de Bram Stoker. El repartiment compta amb Gary Oldman, (interpretant el paper del comte Dràcula), Keanu Reeves, Anthony Hopkins i Winona Ryder. Aquesta és la pel·lícula més fidel a la novel·la, i introduia personatges que mai es van adaptar en versions anteriors com la de  Quincey P. Morris o Arthur Holmwood.

ZOMBIES

Morts vivents, persones que han sortit de les tombes i s’apropen a la civilització en busca d’aliment. Normalment el seu plat preferit és el cervell humà. Vestits amb robes desmanyades, esporuguits caminen de manera entorpida i els costa reaccionar als estímuls externs.

George A.Romero és el principal responsable de la popularització d’aquests deambulants de neurones afligides, però recentment la sèries de còmic “The Walking Dead” (i sobretot la seva adaptació televisiva) els ha posat de moda. De fet l’estrena de la segona temporada de la sèrie ha aconseguit rècords d’audiència.

Fan molta por (i fàstic), però també poden fer-nos riure, com els nostres zombies preferits, els protagonistes de “Zombies Party” d’Edgar Wright.

HOME LLOP

Un home normal, que passa desapercebut de dia però a les nits de lluna plena pateix una gran transformació: li creix pèl al pit i a la cara, li creixen urpes, la seva veu esdevé udols i a més, té una fam sobrenatural.

A la literatura gaudim del Jacob, l’home llop de la saga “Crepúsculo” d’Stephanie Meyer, a la televisió en trobem a “Buffy Cazavampiros” en el personatge de l’Oz, un home llop amb sensibilitat ja que demanava als seus amics, que els dies de lluna plena el tanquessin en una gàbia per tal de no fer mal als humans, o el personatge de Georgea la serie “Being Human”, tant a la versió anglesa com a la americana. Tot i que entre tots els udols ens quedem amb el que Michael Jackson feia al seu “Thriller”, el megaclip dirigit per John Landis que a més comptava amb la sempre tenebrosa presència de la veu de Vincent Price.

FANTASMES

Fantasmes amb cadena i bola, personatges invisibles, ombres, ànimes en pena que no tenen un cos que els acompanyi disposats a fer malifetes de tot tipus.

Molt han canviat els primers fantasmes de cinema mut, que eren representats amb la iconografia típica del llençol blanc, fins a ser ens inabastables e imperceptibles, difícils de matar pel fet que no tenen capacitat corpòria.

El més simpàtic el trobem als passadissos i al menjador principal de la residencia estudiantil Hogwarts, a les novel·les de Harry Potter de l’autora J.K. Rowling també dutes a la gran pantalla amb un èxit aclaparador. A la literatura hi regna “El fantasma de Canterville” d’Oscar Wilde. Al cinema en trobem també alguns altres de simpàtics com les més o menys encertades de “Caçafantasmes” o “Casper” a la petita i gran pantalla.

Com a pel·lícules respectables us podem recomanar “Ghost Ship”  del director Steve Beck que també va dirigir “13 fantasmas”, o “Los otros” del director espanyol Alejandro Amenábar protagonitzada per la Nicole Kidman.

BRUIXES

Aquestes malèfiques dones, velles, amb berrugues, arrugades, amargades i solitàries viuen acompanyades de criatures nocturnes com mussols o bé gats negres. Se les empesquen per fer pocions i encanteris amb ingredients força fastigosos.

És el personatge més recorrent que es presenta als contes infantils tant tradicionals com “Hansel i Gretel” o als més moderns com “Les tres bessones”.

Al cinema i a la televisió podem distingir entre bruixes dolentes com “Les bruixes de Salem” i les bruixes no tant dolentes o fins i tot bones com “La bruja novata”, “Sabrina” i “Embrujadas”.

Pel nostre gust us recomanem la pel·lícula “Prácticamente Magia”, potser més dirigida al public femení, però els nois no es podran queixar del repartiment, ja que compta amb la Nicole Kidman i la Sandra Bullock, sota la direcció de Griffin Dunne. Una família de bruixes blanques temptades per la màgia negra i la mort.

Esperem que en aquesta nit màgica feu un petit homenatge al vostre “monstre preferit” i li dediqueu una estoneta a revisar-lo. I recordeu: no tot el que es veu per la televisió ni a les pel·lícules és real!, encara que si teniu malsons esperem que no us trobeu amb Freddie Krügger, no anéssiu a llevar-vos amb unes quantes esgarrapades de més.

Bon Halloween a tots!

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X