Criadas y señoras (The help)
6Valoració

Tate Taylor, porta a la gran pantalla el llibre de Kathryn Stockett, “Criadas y señoras”.  Un llibre supervendes que ha donat com a resultat un film éxit de taquilla que ens trasllada a les terres del sud dels Estats Units durant el principi dels 60 per mostrar-nos una societat plena de límits difícils de traspassar.

Després d’acabar els seus estudis universitaris, Skeeter (Emma Stone) només té un somni: convertir-se en escriptora. De moment però s’ha de conformar en redactar una columna sobre consells domèstics en el diari local de Jackson (Mississippi). Ben aviat es bolcarà en un projecte més important: un llibre en el qual pretén reflectir la desigualtat imperant a través del testimoni de les dones negres que treballen per a la classe alta, per necessitarà l’ajuda de dues serventes: Aibileen (Viola Davis) i Minny (Octavia Spencer). Un projecte arriscat i tota una revolució per a la societat del moment, que haurà de dur en secret per a protegir-se a si mateixa i, sobretot,  a les seves entrevistades.

Dirigida i escrita per Tate Taylor, el film pren com a base el supervendes de Kathryn Stockett, “Criadas y señoras” (The Help, 2011) i ens situa en el sud dels Estats Units en els inicis dels seixanta, abans de l’assassinat del president John F. Kennedy. Un film femení en què les estrelles, les reines i les protagonistes absolutes són les dones i els homes que hi surten són merament una comparsa, un farciment que poca cosa tenen a dir, malgrat que realment fossin els grans dominants d’aquella societat on la dona quedava relegada a la casa.

Una pel·lícula que ens trasllada a una societat elitista, de cercles tancats, profundament racista i molt classista. Una societat amb límits molt marcats, que no s’han de sobrepassar. Dualitats com criades i senyores, pobres i rics, blancs i negres o dones i homes que marcaven sempre relacions d’amistat entre grups d’iguals i qualsevol altra cosa era un fet escandalós i causa de rebuig.

Criadas y señoras” reflecteix les profundes desigualtats que van existir en les luxoses cases surenyes.  Unes cases que eren l’aparador perfecte de l’estil de vida americà, on les senyores cedien la criança dels seus fills a les seves criades, que eren, per altra banda, menyspreades i tractades com esclaves.  En el film brillen especialment les dues actrius que donen vides a les dues serventes que s’atreveixen a explicar tots els secrets de les seves senyores, Viola Davis i Octavia Spencer.  El film mira de traspassar l’uniforme de servei i descobrir simplement les dones que hi ha en l’interior.

Skeeter desafiarà les normes establertes no només descobrint les intimitats de les seves “amigues” com Hilly (una fantàstica Bryce Dallas Howard), Elizabeth (Ahna O’Reilly) o Jolene (Anna Camp) que la menyspreen per no haver aconseguit un promès o per voler tenir una feina, sino per relacionar-se amb unes “inferiors” i establir una mena amistat (un pèl interessada també) amb elles.

Criadas y señoras” és una pel·lícula que es disfressa de film denúncia del racisme sureny però es queda a la superfície, no grata, no fereix i mira, per sobre de tot, de no molestar massa i acabar-ho de la manera més maca possible. Una proposta naïf, expressament ingènua i amable. Un drama suau i bonàs que busca agradar per sobre de tot.

Però no només és un film denúncia, és un film d’amistats que sorgeix entre dones molt diferents però que en un moment determinat tenen causes comunes que les uneix i les fa descobrir que les seves diferències no són tant grans com la societat les fa creure.

I serà aquest no mossegar, aquest bonisme exprés, aquest criticar sense rematar el que ha fet de “Criadas y señoras” hagi estat tota una bomba a la taquilla nord-americana on ha aconseguit recaptar  uns 120 milions d’euros – i va costar uns 18. Sigui com sigui i malgrat la falta de la mossegada final, “Criadas y señoras” és d’aquells films fàcils de veure, que atrapen i que aconsegueixen fer-te sortir del cinema amb la sensació d’haver passat una bona estona…el que reflexionis un cop fora, ja serà una altra cosa.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X