Borra
7Valoració

Borra és una obra LuisD, Luis Domínguez. Una mescla entre conte infantil i còmic adult, on la nostàlgia i els records de joventut i la infantesa deixen un sabor agredolç al paladar. Una obra gràfica de 112 pàgines bicolors, amb una historia plena d’aventures i records.

El llibre comença amb un pròleg amb les definicions de la paraula Borra. Una d’elles és les restes de teixit acumulat a fàbriques tèxtils, utilitzades antigament per farcir coixins o com abonament de vinyes. El record d’allò inservible i reutilitzat. Com l’autor descriu a una entrevista, és un llibre semi-biogràfic on un grup de persones es creuen i aporten records comuns del passat.

Els records de la joventut i de la infantesa és una de les millors maneres d’obrir-se i explicar una història. Encara que tots vinguem de llocs diferents i no tinguem res en comú, tots tenim en comú el fet de tenir records. Aquells amb la sort de tenir bon records del passat, de les nostres primeres aventures, dels amics, de la sensació indescriptible de descobrir el món… Tots aquells trobarem quelcom nostàlgic en aquesta història.

Una antiga fàbrica tèxtil és l’escenari de la història. Primerament evoca records a un adult que cerca els seus orígens. La imatge desolada i trista de la fabrica abandonada, evoca records de infantesa i adolescència: un viatge retrospectiu ens porta a viure les primeres aventures del seu grup de quatre amics. Com una conversació que porta records comuns i forma una nova història, no tan propera a la realitat, però mística i entranyable.

Qui mai ha visitat un lloc de la infància o joventut, on va viure moments i histories inoblidables, i a pogut percebre quelcom diferent al que recordava? És el valor afegit de la memòria, que deforma i idealitza la realitat, donant un acabat final quelcom oníric.

Si bé la història és nostàlgica i afable, l’estil de les il·lustracions juga amb harmonia amb la temàtica. LuisD ens ofereix uns dibuixos delicats i expressius, amb un traç brut però precís. Juga amb la combinació de línia de color negre, i el toc de color amb una tinta sèpia i els seus respectius grisos. El conjunt em sembla adient i encertat, obrint el canal del record i ajudant a la història a calar-nos.  L’estil s’apropa més a les il·lustracions dels llibres infantils que dels superherois de la Marvel. És per aquest motiu que trobo interessant aquest projecte, no pas adreçat als amants del còmic més clàssic, sinó més pels il·lustradors, artistes, amants dels contes i la literatura, entre d’altres.

Una obra un tant peculiar i inclassificable, amb una historia senzilla i afable però profunda i a la vegada divertida.


Editorial: La Cúpula
ISBN: 978-84-7833-952-5
Pàgines: 124
Preu: 19,00 €
Guió: LuisD
Dibuix: LuisD

Luis Domínguez és un il·lustrador i dissenyador gràfic i multimèdia. Va estudiar Belles Arts a Salamanca, amb especialització de disseny i arts Visuals. Actualment treballa a Barcelona on ha publicat il·lustracions per revistes com El Jueves, Dibus, Le Cool entre d'altres. Ha realitzat còmics i treballs a per diferents editorials. També treballa com a dissenyador gràfic i multimèdia.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X