Amb la mirada posada cap a “Downton Abbey”, la gran producció anglesa d’època que Antena 3 va emetre amb força èxit d’audiència durant l’estiu, la cadena privada es va posar el repte de fer-ne una adaptació. El resultat ha estat “Gran Hotel”, una sèrie esplèndidament ambientada i més decantada cap el misteri que la seva inspiradora anglesa.

Espanya, 1905. Julio (Yon González) arriba al Gran Hotel, un lloc idíl·lic en el camp on investigarà la desaparició de la seva germana, fent-se passar per cambrer. El que no sap és que en el seu camí està a punt de creuar-se el seu gran amor Alicia (Amaia Salamanca): la bella filla de l’estricta propietària de l’hotel, i promesa del director de l’establiment. Alícia serà l’única que l’ajudarà a buscar a la seva germana.

Aquesta és la premissa de partida d’aquest “Gran Hotel”, produïda per Bambú, responsable de sèries d’èxit com “Hispania”, emesa per Antena 3 i “Gran Reserva”. “Gran hotel”, que comptarà amb una primera temporada de 13 capítols –de nou amb unes durades excessives, 60 minuts. “Gran hotel” combina en la seva trama amor, misteri i costumbrisme . Ambientada en l’Espanya de principis del segle XX, la sèrie innova, modernitza el gènere tant en l’aspecte narratiu com en el visual emmirallant-se amb una de les sèries de l’ITV, “Downton Abbey”.

Entre els dos joves de classes socials oposades, sorgirà un d’aquells amors prohibits que tant atreuen a la petita i a la gran pantalla. Un relació perillosa, que comportarà problemes i dificultats i que s’anirà entrellaçant amb tots els misteris i secrets que s’amaguen entre les parets del Gran Hotel. En “Gran Hotel” ningú és el que aparenta ser, ningú està lliure de perill o de sospita. Una complexa xarxa de mentides, secrets i traïcions… en un marc incomparable.

Encarnant els dos joves que viuran aquest amor prohibit però impossible ens trobem amb Yon González i Amaia Salamanca. La tria és clara, més enllà dels seus justets dots interpretatius, tots dos han estat triats per seu atractiu físic. Fan una parella maca i que arrossega un munt de fans que els segueixen allà on surten. Són guapos i atractius i a “Gran Hotel” aprofiten aquest fet, sobretot en el cas d’ell. En Yon ja s’ha tret la camisa en més d’una ocasió –que no seré jo qui tingui res en contra del fet -però en alguna d’elles amb una excusa ben pobre, com la de recollir un botó d’una bassa d’aigua on ho havia més de dos pams d’aigua i arremangant-se la màniga ja feia el fet.

Però la sèrie combina una gran varietat d’actors. Grans noms com Concha Velasco encarnant a Ángela, la governanta de l’hotel (en un personatge molt semblant a la senyora Hughes, la majordoma de “Downton Abbey“) o Asunción Balaguer (Lady) combinat amb d’altres amb força recorregut com Adriana Ozores, Eloy Azorín, Fele Martínez, Manuel de Blas i noms pràcticament desconeguts o coneguts a nivell de televisions autonòmiques com Pep Anton Muñoz (El Peris d’”El cor de la ciutat” i actor de doblatge que encarna una mena de Sherlock Holmes arribat de la capital per resoldre un crim) o Llorenç González (actor de “Ventdelplà“, i que encarna al bonàs d’Andrés).

Com deia en el cas de “Cheers” i “Homicidios” adaptar, inspirar-se o copiar sèries estrangeres no és fàcil. Si en els dos altres casos han hagut més errades que encerts, “Gran Hotel” és el cas contrari. La referència de Downton és clara però han encertat i li han sabut conferir prou personalitat pròpia per donar un productes més que correcte. El primer gran encert de “Gran hotel” ha estat triar com escenari el Palau de la Magdalena, un lloc esplèndid de Santander, que per primera vegada obre les seves portes per convertir-se en lloc de rodatge d’una ficció.

Sèrie innovadora en quant als plans, amb una realització de gran qualitat que molt poques vegades s’ha vist en una sèrie espanyola. Per exemple em ve al cap una escena on Julio troba les cartes amagades de la seva germana i la mateixa seqüència combina present i passat de manera molt encertada.

Encara que en el capítol pilot era difícil no comparar-la amb “Downton Abbey” sobretot en la forma, el fons de la sèrie se n’està allunyant una mica. “Ens hem inspirat més en Sherlock Holmes o en Agatha Christie que en Downton Abbey“, va dir Ramón Campos, productor de Bambú, en la presentació de la sèrie en el  FesTVal de Vitoria. I és cert, “Downton” se centra més en els personatges, en les relacions entre ells, és un drama costumbrista bàsicament on hi ha alguna petita intriga però bàsicament basades en aquestes relacions entre els personatges. “Gran Hotel” s’està centrant més en intrigues criminals, assassinats, xantatges… En aquest sentit “Gran Hotel” sembla més hereva de sèries de l’estil d’”El internado”.

De tot el que hem comentat si hem de triar punts forts i punts dèbils, diré que les interpretacions, sobretot la dels més joves i en algun cas poca vocalització dels diàlegs és un dels punts dèbils a millorar. Mentre que les localitzacions, l’ambientació de l’època i la realització són els punts més forts i dels que es poden sentir orgullosos a “Gran Hotel”.

Gran hotel” va ser molt ben rebuda per part de l’audiència. El dia de la seva estrena va fer  3.719.000 espectadors i un 20%, convertint-se en la millor estrena d’una ficció. El segon capítol va mantenir l’audiència pràcticament sense baixar,  3.477.000 i 19,7% . De fet l’entrada de “Gran Hotel” ha estat la gran culpable del desterrament que ha patit “Homicidios”. També a Twitter va rebre molts bons comentaris de l’estil de “Del primer en molt temps que creo que mereix la pena. Factura impecable”.

En resum de totes les produccions espanyoles estrenades aquesta temporada, “Gran hotel” és la millor. Correcta, acurada, perfectament ambientada i realitzada és una sèrie que podria durar diverses temporades si no s’emboliquen massa amb el tema d’intrigues i crims.GRAN HOTEL

Director: Carlos Sedes
Guió: Ramón Campos, Ana Domínguez, Cristóbal Garrido, María López Castaño, Eligio R. Montero i Gema R. Neira
Intèrprets: Amaia Salamanca, Yon González, Concha Velasco, Eloy Azorín, Adriana Ozores, Luz Valdenebro, Fele Martínez, Paula Prendes, Marta Larralde, Pedro Alonso, Llorenç González, Asunción Balaguer, Manuel de Blas

Durada dels capítols: 60 minuts (13 capítols previstos)
Data d'estrena:4 d'octubre de 2011

Web oficial


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X