Contagio
9Valoració

Soderbergh ens presenta en aquesta ocasió una pel·lícula de catàstrofes però des d’una perspectiva ben diferent al que estem habituats: no hi ha grans explosions, ni presidents dels Estats Units que donen la vida per salvar el món, ni un desplegament de focs d’artifici i herois que criden missatges paramilitars. Contagio és un film amb aspecte de documental, que tracta el tema des d’un punt científic i fred i que ens dona punts de vista ben diferents sobre la crisi.

L’argument de Contagio no ens sonarà estrany: una epidèmia d’una malaltia desconeguda es comença a estendre per tot el món, provocant milions de morts. La pel·lícula ens presenta tot el procés de la malaltia des dels primers casos fins a la recerca del pacient cero i d’una cura. La història ens presenta els esforços dels CDC (Centers for Disease Control)americans o la OMS, els avenços d’investigadors individuals, la opinió d’un blogger que s’erigeix com l’única veu en contra de l’oficialitat o com afecta la malaltia a famílies normals.

Contagio Matt Damon

Amb tants fronts oberts l’única manera de funcionar és tenir un guió perfectament estructurat i una direcció i muntatges que exposin de manera clara els fets. Scott Z. Burns escriu un guió magnífic, detallat, amb gran quantitat de dades i informació però que no es fa avorrit, sinó que dona lloc a una contrarellotge apassionant. Sense diàlegs grandiloqüents ni idees massa irreals, el guió va desgranant les diferent històries, mostrant-nos diferents nivells del drama i diferents localitzacions. L’únic però que se li pot posar al guió és que la història protagonitzada per Marion Cotillard i ambientada a Xina queda una mica despenjada i amb una resolució massa oberta. Però tota la resta funciona perfectament, tenint en compte en una pel·lícula d’aquest tipus és molt fàcil perdre’s en detalls sense interès. Destaca el treball de Steven Soderbergh, elegant, precís i neutre, que va presentant l’acció sense fer judicis de valor i deixant que l’espectador vagi composant la història en la seva ment. Amb un muntatge i unes eleccions estilístiques similars a les de Traffic, el director ens presenta una pel·lícula equivalent en molts sentits, tot i que temàticament menys complexa.

Contagio

Els actors (un gran repartiment que inclou a Jude Law, Matt Damon, Kate Winslet o Gwyneth Paltrow entre altres) també fan un treball molt destacable, tots al servei de la pel·lícula, sense reclamar més del que el director els dona. Veureu alguns que tenen bastant protagonisme mentre que altres tenen un recorregut bastant més curt en funció de les circumstàncies però tots aporten al desenvolupament de la història.

En resum, Contagio és una pel·lícula intensa, plena de dades i d’històries creuades que es beneficia de les grans qualitats de Soderbergh com a cineasta i del fet d’apropar-se a una història de catàstrofes des d’una perspectiva gens emocional.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies