"Jo confesso" de Jaume Cabré
9Valoració

Si la botiga d’antiguitats de la família és tot un univers per al petit Adrià, el despatx del seu pare és el centre d’aquest univers, i el tresor més preuat de tots és un magnífic violí del segle XVIII al voltant del qual giren moltes històries d’aquesta novel·la de novel·les.

Jo confessoés una llarga carta d’amor d’algú que ha hagut de jugar sol durant molts anys, entre llibres vells i secrets inconfessats; d’algú que ha estimat de manera incondicional; d’algú que se sent culpable d’una mort violenta, i d’algú que no entén el mal que recorre la història d’Occident.

La pell de gallina, els pèls com escarpies, un regust amarg a la boca i una plenitud a l’ànima… són només algunes de les sensacions que et queden al cos quan acabes el llibre “Jo confesso”.

Un llibre de la vida i per la vida. Una vida plena, rica en experiències i molt humana. L’Adrià, ens convida a acompanyar-lo en el recull de la seva vida, des de l’inici quan recorda la seva infantesa fins a la seva maduresa. Un full de ruta molt ben format amb un camí recorregut o per recórrer.

Al llibre hi regnen les interseccions de camins i de personatges que aporten colors i matisos a la història. Cadascú, del seu pare i de la seva mare, demostren que la vida és subjectiva i que només es pot concebre transitant-la amb companyia. Per aquest fet, el lector es pot mostrar empàtic amb l’Adrià i amb d’altres personatges corals entenent les seves experiències.

La portada ja ens transporta al calaix de sastre que tothom té al seu interior, experiències i idees inconnexes a primer cop d’ull, però que teixeixen la personalitat i el bagatge emocional de cada un de nosaltres.

El llibre, que sembla un “totxo” per la seva extensió, acaba formant part dels fonaments sensibles de cada lector. Tant de bo molts més llibres aconseguissin fer de “totxo” en la ment de molts lectors.

Un cop acabat de llegir es comprenen les xifres de vendes i com, per estrany que sembli, un llibre en català creua la frontera marcant grans èxits també al castellà.

Dóna gust llegir una novel·la en català sabent que l’autor s’ha servit de la mateixa llengua, dels seus girs, de les seves idees més vibrants, tal i com faria un amic al explicar-te part de les seves vivències.

Molt, molt i molt recomanable. Cal temps per llegir-lo però caldrà més temps per oblidar-lo.


Editorial: Proa
ISBN: 978-84-7588-253-6
Pàgines: 998
Preu: 26,90€ (E-Book: 21,49€)

Jaume Cabré (Barcelona, 1947) ha saltat amb força en el panorama literari internacional d’avui amb la novel•la “Les veus del Pamano” (2004) i també amb les seves novel•les “Fra Junoy o l'agonia dels sons” (1984), “Senyoria” (1991) i “L'ombra de l'eunuc” (1996) ; també cal destacar el seu recull de contes “Viatge d'hivern” (2000), l'obra de teatre “Pluja seca” (2001), i els dos llibres d’assaig “El sentit de la ficció” (1999) i “La matèria de l'esperit” (2005). Ha escrit guions televisius i cinematogràfics. És membre de l'Institut d'Estudis Catalans i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies