Comença el mes d’octubre i amb ell arriba el festival de Sitges, una de les principals cites per tots aquells que estimen el fantàstic i el cinema en general. La 44 edició del Festival de Cinema Fantàstic de Catalunya ens porta 270 pel·lícules, una xifra més que considerable tenint en compte l’actual situació econòmica, tal i com van destacar els responsables del Festival en la roda de premsa celebrada el dia 3 d’octubre.

El tema d’aquesta edició és la intel·ligència artificial, revisant com s’ha debatut en el cinema i quines són les perspectives de futur des del punt de vista de la ficció i de la realitat. Els cartells han estat realitzat en base als dos geminoides del professor Ishiguro i són dos retrats de dues persones que són en realitat dos robots. Aquesta dualitat representa el tema principal del festival que també es reflectirà en la programació de Inteligencia Articial, la pel·lícula de Steven Spielberg que celebra el seu desè aniversari.

Sitges 2001 Eva

El festival ha consolidat una estructura dividida en seccions que es dirigeixen a diferents tipus de públic augmentant les possibilitats comercials i la claredat de la seva programació. En primer lloc el festival té la Secció Oficial Fantàstic on es podran veure pel·lícules com Another Earth de Mike Cahill, Lobos de Arga de Juan Martínez Moreno, Red State de Kevin Smith o Guilty of Romance de Sion Sono. La secció Panorama on es podran veure pel·lícules fora de competició i que presentarà títols com Contagion de Stephen Soderberg, Jane Eyre de Cary Joji Fukunaga, Mientras Duermes de Jaume Balagueró o  Melancholia de Lars von Trier. La Secció Noves Visions busca els productes més arriscats, experimentals i trencadors com Kotoko de Shinya Tsukamoto, The Island de Kamen Kalev, La Mujer del Eternauta de Adán Aliaga o The Bengali Detective de Phil Cox. Altres seccions habituals del festival com Casa Àsia, Anima’t o Midnight X-Treme ens portaran les darreres novetats del cinema asiàtic o l’anime. El festival posa en marxa aquest any un nou segell, Sitges Family, destinat a donar a conèixer als més petits el cinema fantàstic, d’animació i el fenomen audiovisual global.

Sitges 2001 The Thing

Les pel·lícules que inauguraran i tancaran el festival són, respectivament, Eva i The Thing. Eva és l’òpera prima de Kike Maíllo i és una producció catalana de ciència-ficció que ens proposa una mirada diferent al gènere, especialment considerant que és una producció fet a casa nostra. A l’any 2041, Alex és un brillant dissenyador de màquines que retorna al poble on va créixer amb l’única companyia d’un gat de llautó. El seu objectiu és acabar el projecte inacabat de crear un nen robot, però allà es trobarà amb el seu antic amor, Lana, que es va casar amb el seu germà David. La filla de David i Lana, Eva, captivarà a Alex, que la prendrà com a model per al seu projecte. La pel·lícula està protagonitzada per Daniel Brühl, Marta Etura, Alberto Ammann, Claudia Vega i Lluís Homar. The Thing, preqüela  del clàssic de John Carpenter, en aquest cas dirigida per Matthijs van Heijningen Jr., serà l’encarregada de tancar els 10 dies de festival. La pel·lícula investiga els fets ocorreguts a la base noruega veïna de la nord-americana on es desenvolupava la història de la pel·lícula original, explicant l’origen de l’extraterrestre i els fets que van portar a la destrucció d’aquella base.

En l’apartat de premis com sempre el festival diferencia entre els premis honorífics i els premis del festival que seran atorgats per un jurat format pels directors J.A. Bayona i Seng Wan Ryoo, el crític Quim Casas i les actrius Ashley Laurence i Lisa Marie. Entre els premis honorífics tenim el Gran Premi Honorífic a Bryan Singer, La Màquina del Temps a Jaume Balagueró, Michael Biehn, Ching Siu Tung, Michael Ironside i Barbara Steel o el Premi Nosferatu a Luigi Cozzi. A més, per la catifa vermella del festival passaran actors com Carlos Areces (Lobos de Arga i Extraterrestre), Daniel Brühl (Eva), Marta Etura (Mientras Duermes, Eva) o Najwa Nimri (Verbo) i directors com Nacho Vigalondo (El Extraterrestre), Juan Carlos Fresnadillo (Intruders) o Cary Fukunaga (Jane Eyre) entre molts d’altres.

Sitges 2011 Bryan Singer Michael Biehn

A més, el festival s’ha plantejat augmentar la interactivitat amb premsa i públic a través de  postscreenings, clases magistrals i altres activitats tant a les pròpies sales de projecció com a nous espai com el Sitges Fòrum — Sala Tramuntana o el nou Fòrum Espai FNAC.  Entre aquestes activitats tindrem classes magistrals amb Bryan Singer o Nacho Vigalondo, conferències amb el professor Ishiguro o xerrades sobre els efectes especials al cinema i l’evolució de la vida artificial.

Totes aquestes activitats completaran un festival que durant deu dies omplirà de cinema Sitges. L’oferta és variada i adient per qualsevol tipus de públic, així que només queda triar la pel·lícula i gaudir de l’experiència. Evidentment La Finestra Digital us portarà en els propers dies tota la informació del festival que podreu seguir tant a la web com als nostres comptes de Facebook i Twitter.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies