"Caribou Island" de David Vann
9Valoració

La duresa del territori i la de les relacions personals es creuen en aquesta magnífica novel·la de David Vann, que torna a les llibreries després de sorprendre amb Sukkvan Island. Ambientada a Alaska, en un període de temps que cobreix el final de l’estiu i l’arribada dels primers freds de la tardor, Caribou Island explora les vides d’un conjunt de personatges que exposen els seus sentiments de manera crua i directa.

El matrimoni format per Gary i Irene està passant una època terrible, plena de retrets i de infelicitat. Gary vol complir un vell somni i comença a construir una cabanya a una remota illa on pretén passar l’hivern amb la seva dona. Irene sospita que el seu marit vol abandonar-la i comença a patir unes estranyes migranyes. La filla gran del matrimoni, Rhoda, vol ajudar els seus pares mentre tracta d’entendre cap a on va la seva relació amb la seva parella Jim. A aquesta teranyina de personatges s’afegeix Mark, el germà de Rhoda que manté una relació distant amb els seus pares, i el matrimoni format per Carl i Monique, amics de Mark, que acabaran suposant un entrebanc per la relació de Rhoda i Jim.

David Vann construeix una novel·la intensa en la que no hi ha espai per a les descripcions innecessàries o les escenes supèrflues. Tot a Caribou Island és important per entendre el drama dels personatges; de la primera paraula fins a l’última l’autor fa un retrat d’unes vides en decadència, amb problemes difícils de resoldre i una contínua desesperació. Ajuda l’ambientació de la novel·la a Alaska, un territori gens amable, on tot s’aconsegueix amb esforç i on la natura és qui acaba manant i dirigint la vida de la gent que resideix allà. Vann estableix un paral·lelisme entre la degradació de la relació d’Irene i Gary i el procés de construcció de la cabanya, ple de dificultats, de petits entrebancs que es converteixen en punts de conflicte insalvables pel matrimoni. La solitud, el llegat, el sentiment de fracàs, el suïcidi i la necessitat de tornar a començar són algunes de les idees presents en la novel·la i totes es van desenvolupant a mesura que l’acció és presenta.

David Vann posa un especial èmfasi en les relacions entre els personatges, especialment la de Gary amb Irene i la d’Irene amb la seva filla Rhoda. Aquesta última ve marcada pel desig de Rhoda de protegir els seus pares i pel passat d’Irene, que no pot escapar de les pors provocades pel suïcidi de la seva mare i per la contínua sensació de no ser estimada per Gary. A mesura que avança la història totes les relacions és van fent cada cop més distants, mancades de la sintonia pròpia d’una família i sembla que tots els personatges, que viuen tots molt a prop, estiguin a centenars de quilòmetres de distancia.

Amb un estil precís, on cap paraula sobra, David Vann construeix una novel·la apassionant, plena de sentiments i de lluites internes. Caribou Island és una novel·la que a estones fa mal perquè ens trasllada a un territori fosc que tots tenim dintre de nosaltres i ho fa amb la precisió d’un escalpel, deixant-nos indefensos davant la terrorífica cruesa d’uns personatges que estan realment vius dintre de les pàgines del llibre.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 9788439724223
Pàgines: 288 pàgines
Preu: 21,90 €

David Vann na néixer a l'illa d'Adak, Alaska, i actualment viu a San Francisco, on imparteix classes a la universitat. Va publicar Legend of a Suicide, volum de relats que inclou la nouvelle Sukkvan Island, traduïda a l'espanyol. Aquest volum va rebre el prestigiós Prix Médicis al millor llibre estranger publicat a França, i va ser seleccionat per la revista New Yorker com llibre del Club. La seva obra s'ha traduït a setze idiomes i els seus llibres han aparegut en llistes de llibres més venuts de cinc països.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies