“Galactica, estrella de combat” (“Battlestar Galactica”) té com a escenari un llunyà sistema solar, on la civilització humana està a punt de ser eliminada. Els habitants de les Dotze Colònies han viscut en pau amb els seus enemics, els Cylons, durant uns quaranta anys. Ara, però, tot ha canviat. Els Cylons, uns robots creats pels humans, que han anat guanyant intel·ligència i consciència amb els anys, es rebel·len i ataquen sobtadament les forces colonials i destrueixen nuclis sencers de població sota un devastador atac nuclear.

Aquesta nova versió de “Galactica, estrella de combat” no és simplement un remake, sinó que és una “reimaginació” de la sèrie de finals dels anys 70, que aleshores va esdevenir tota una icona i va generar un fenomen de culte a nivell mundial. “Galactica, estrella de combat” ha aconseguit atreure públic que no consumeix habitualment ciència-ficció, gràcies a la seva barreja d’elements filosòfics, d’acció i d’aventura.

Sinopsi

Els Cylons han acabat amb gairebé tota la humanitat i els humans que queden viatgen en una colònia de naus espacials buscant un nou planeta on se suposa que hi viu un important nucli d’homes i dones, la Terra. La sèrie relata aquest viatge i els continus enfrontaments amb els Cylons, batalles que reportaran als habitants de les colònies petites victòries però també enormes sacrificis. En el si de la flota Cylon també sorgiran els problemes quan una facció de Cylons es comenci a qüestionar el seu paper i el seu odi als humans.

Sota una història de ciència-ficció la sèrie amaga reflexions sobre conflictes propis dels nostres temps i del nostre passat com la gestió de recursos limitats en un entorn hostil, l’estat militar front l’estat civil, el sacrifici per aconseguir el bé comú, el terrorisme o l’esclavatge. A més, l’evolució dels Cylons i la relació amb els humans ens porta qüestions filosòfiques sobre el destí, la creació o la religió.

La sèrie compta amb 4 temporades, amb 75 episodis més dues pel·lícules (“Razor” i “The Plan“) i dos grups capítols online que van servir de pont, respectivament, entre la segona i la tercera temporada i entre la primera i la segona meitats de la quarta temporada.

PERSONATGES

William Adama

WILLIAM ADAMA (Edward James Olmos)

William Adama va néixer a Caprica. Durant les etapes finals de la Primera Guerra Cylon, Adama era un pilot de Viper a la Flota Colonial però la seva carrera militar va fracassar després de la guerra. Es va trobar prestant servei en una nau de càrrega comercial a la ruta Tauron-Caprica, on va conèixer a un company ex-pilot de Viper, Saul Tigh. Adama va servir en la Battlestar Atlantia, més tard va exercir de oficial executiu de la Battlestar  Columbia, abans d’obtenir el seu propi comandament, la Battlestar Valkyrie. Adama va portar al seu vell amic Saul Tigh amb ell. Diversos esdeveniments van portar a Adama a dirigir la vella Battlestar Galactica, el que seria últim destí de la seva carrera.

Les experiències del passat d’Adama amb els Cylons el va deixar amb una sana desconfiança respecte els sistemes informàtics sofisticats. Va decretar limitar les operacions en xarxa de la seva nau, el que va lliurar a la Galactica dels intents d’infiltració Cylon que van paralitzar i, posteriorment, van destruir gran part de la Flota Colonial.

Adama es va trobar en una cursa en l’espai desconegut. Per tal de donar als seus homes i els pobles de la flota una certa esperança, Adama els va mentir, dient que ell sabia on es trobava la tretzena colònia, la Terra, i que els portaria a tots allà per construir una nova llar.

El veterà actor de 64 anys Edward James Olmos, és tot un referent en la petita pantalla. En els anys vuitanta va participar a Miami Vice, sèrie que li va reportar un Globus d’Or i un Emmy. També ha participat en sèries com “The West Wing” i el seu paper a Battlestar Galactica va tornar a recordar-nos la seva gran qualitat interpretativa. Els més cinèfils el recordaran sens dubte pel seu paper com Gaff a “Blade Runner“.

Presidenta Laura Roslin

PRESIDENTA LAURA ROSLIN (Mary McDonnell)

Just abans de l’atac Cylon a les colònies, Roslin és la Secretaria d’Educació sota la presidència de Richard Adar i ha treballat amb ell des que va ser alcalde de la Ciutat de Caprica. El seu metge li diu que té càncer de mama i un any de vida. Roslin assisteix a la cerimònia de retirada de la Galactica i, en sortir, els Cylons ataquen les Dotze Colònies. D’aquest atac en deriva que és el membre supervivent de més alt rang en la línia de successió presidencial, i és nomenada com a presidenta.

Mary McDonnell va néixer el 28 d’Abril del 1952 a Wilkes-Barre, Pennsilvània. Després de més de 21 anys de teatre i treball a la televisió, McDonnell va fer la seva irrupció cinematogràfica el 1990 amb Kevin Costner a “Ballant amb Llops“, per la que va rebre una nominació a l’Oscar a la millor actriu de repartiment. “Passion Fish” (1992) li va suposar una altra nominació a l’Oscar, aquesta vegada com a Millor Actriu en un paper protagonista.
Les seves altres pel·lícules notables inclouen “Grand Canyon” (1991),  “Independence Day” (1996), i “Donnie Darko” (2001).

A la televisió, McDonnell va tenir el seu primer paper regular el 1980 a la telenovel·la “As the World Turns“. Va protagonitzar el 1984 l’efímera comèdia mèdica “E/R“. I va ser nominada per a un premi Emmy pel seu paper a ‘Urgencias‘ com Eleanor Carter. També l’hem vist a “Anatomía de Grey” i a “The Closer“.

Kara "Starbuck" Thrace

KARA “STARBUCK” THRACE (Katee Sackhoff)

Kara Thrace té paral·lelismes amb el personatge original de 1978 Starbuck: tots dos són retratats com exaltats pilots de caça que es consideren el millor de la flota i que tenen una marcada tendència a desafiar les autoritats i ficar-se en problemes. Tots dos són jugadors àvids i gaudeixen de la beguda, els cigars i el sexe. Tots dos són el millor amic d’Apol·lo. Kara tenia una relació amb el difunt germà d’Apol·lo, Zak, que afecta a la seva relació amb Apol·lo i William Adama. El seu caràcter la convertirà en una font constant de problemes però també en la millor oportunitat que té la humanitat de trobar la salvació.

Kathryn Ann “Katee” Sackhoff va néixer el 8 d’Abril del 1980 a Portland, Oregon. El 2004 va ser nominada a un Premi Saturn a la “Millor actriu de repartiment en una sèrie televisiva” pel seu treball en la mini-sèrie Battlestar Galàctica. El maig de 2006, va guanyar el Premi Saturn pel mateix paper. En televisió també l’hem vista a series com: “Cold Case“, “Urgencias“, “Law & Order“, “Robot Chicken” i “Nip/Tuck“, “24” o “The Big Bang Theory“. Katee va fer el seu debut cinematogràfic a “My First Mister“, i va aparèixer després a “Halloween: Resurrection“, “The Last Sentinel” i “White Noise 2: La Luz“.

Lee "Apollo" Adama

LEE “APOL.LO” ADAMA (Jamie Bamber)

En el moment de l’atac devastador dels Cylons a les Dotze Colònies, Lee Adama és un capità de la Reserva de la flota colonial, i respon al nom clau Apol·lo. Ell és un convidat especial en la cerimònia de retirada de la Battlestar Galactica. Lee Adama te una relació tensa amb el seu pare propiciada per la mort del seu germà Zak. Apol·lo és un pilot excel·lent i grans aptituds de lideratge, tot i que contínuament ha de vèncer les seves inseguretats. El seu idealisme serà el detonant de continus enfrontaments amb el seu pare i altres comandaments militars i el portarà a prendre decisions que aniran, en molts casos, en contra de la seva supervivència.

Jamie Bamber va néixer el 3 d’Abril del 1973, actor britànic, que va treballar al teatre i altres produccions televisives abans de participar a Battlestar Galactica. Després d’aquesta sèrie va treballar a “Law & Order: UK“.  Destaquen també les seves aparicions a “Peak Practice“(2001-2002), “Band of Brothers“, “Ultimate Force” (2002-2003), “Ghost Whisperer“, “Cold Case” i “Dollhouse“.

Dr. Gaius Baltar

DR. GAIUS BALTAR (James Callis)

Gaius Baltar és un científic brillant a Caprica i amic personal del president Richard Adar. Baltar manté una relació amb una dona espectacular que just abans de l’atac a les dotze colònies es revela com a Cylon. Després d’haver provocat involuntàriament la quasi aniquilació de l’espècie humana, fuig de Caprica en l’últim moment i acaba a la Battlestar Galactica. Baltar posa sempre la seva supervivència davant de la de qualsevol altre i no dubta en posar en perill la humanitat sencera en el seu camí per trobar la salvació. El seu doble joc serà una de les grans amenaces a les que hauran de fer front els tripulants de la Galactica, que sovint no sabran que tenen l’enemic a casa.

James Callis va néixer el 4 de Juny del 1971. El podem trobar en series i pel·lícules com “Eureka”, “Fashforward”, “Numb3rs” o “El diario de Bridget Jones”.

Number Six

NUMBER SIX (Tricia Helfer)

Ella és el primer exemple que es mostra d’una nova generació de Cylons capaços d’adaptar-se a la forma humana i les emocions. Poc més se sap dels seus primers anys. Ella pot, com altres Cylons, mantenir la seva memòria que es pot descarregar en un altre cos, si es mata el cos original. Igual que els seus col·legues, el seu cos va ser dissenyat per imitar el cos humà a nivell cel·lular, fent-la gairebé imperceptible als procediments de prova, i hi ha moltes còpies d’ella en existència. Presumiblement a causa del seu gran nombre, tendeixen a tenir trets individualistes i són considerablement més susceptibles a  les emocions humanes. Encara que és molt eficaç i adaptativa, sempre mostra cert menyspreu per les seves tasques, donat que no els agrada ser tractats com a prescindibles.

Janine Tricia Helfer va néixer l’11 d’Abril del 1974. Ha aparegut en campanyes publicitàries, incloent Ralph Lauren, Versace, Chanel i Giorgio Armani. Helfer ha desfilat per Carolina Herrera, Christian Dior, Claude Montana, Givenchy, John Galliano i Dolce & Gabbana. També ha aparegut en les portades de Flare, Amica, Elle, Cosmopolitan, Marie Claire i Vogue, entre altres. I va aparèixer regularment a sessions de fotos de les revistes Maxim i Playboy. La podem trobar en series com “Supernatural”, “Two and a Half Men”, “Chuck”, “Burn Notice”,  “Magatzem 13”, “Human Target” o “CSI”.

 Sharon "Boomer" Number 8

SHARON “BOOMER”  (Grace Park)

En el moment de l’atac Cylon, la tinent junior Sharon “Boomer” Valerii està pilotant el seu raptor amb la resta de naus de la Galactica. En l’atac la seva nau és danyada i ha d’aterrar per procedir a la reparació. Allà ajudarà a pujar a la nau a uns quants nens i a alguns adults, entre ells Gaius Baltar. Boomer és una pilot jove amb poca experiència que té una relació molt estreta amb William Adama, que la tracta de manera paternal, davant els seus nombrosos errors.

Grace Park va néixer el 14 de Març del 1974 a Los Angeles, Califòrnia i la podem trobar en series com “L’immortal Mikikio”, “Edgemont Shannon Ng”, “Stargate SG-1”, “Battlestar Galactica”, “Jake 2.0”, “West 32nd”, “CSI: Las Vegas”, o “Hawaii Five-O”.

Coronel Saul Tigh

CORONEL SAUL TIGH (Michael Hogan)

Saul Tigh és un oficial de línia assignat com a oficial executiu de la Galactica. Tigh va conèixer a William Adama durant una baralla de bar  i es van convertir ràpidament en grans amics. Adama va ser fonamental per salvar Tigh de les seves tendències autodestructives, presentades a la sèrie en forma d’addició a l’alcohol. Després del seu matrimoni, Adama va ser capaç d’utilitzar les connexions de la seva nova dona  per obtenir, primer per ell mateix i després per Tigh, ser integrats en la Flota Colonial. Amb grans conviccions morals, Tigh és una persona íntegra que sempre lluitarà pel que ell considera el millor camí per salvar a la humanitat, tot i que suposi enfrontar-se a aquells que més estima.

Michael Hogan va néixer a Kirkland Lake, Canadà. És un dels actors més respectats de Canadà, on va guanyar el Premi Genie a Millor Actor de Repartiment, per “Solitari” (1991). També va ser nominat per al Gemini, al Millor Actor en un programa Dramàtic o Minisèrie, pel telefilm de 2003 “Betrayed“. Ha fet aparicions en sèries com “Millenium“, “The Outer Limits”, “Cold Squad“, “The L Word”, “Psych”, “Dollhouse”, “Numb3rs”, “Monk” i “Warehouse 13”.

QUÈ EN DIU LA CRÍTICA I EL PÚBLIC?

Al llarg del seu recorregut, la sèrie es va guanyar elogis de la crítica de la revista Time Magazine, National Review, la revista Rolling Stone, Newsday, The New York Times, The New Yorker, The San Francisco Chronicle, The Chicago Tribune, i la revista Entertainment Weekly.

Werts Diane de Newsday va escriure: “Vostè pot veure aquesta història com vulgui, com un drama polític, el debat religiós, suspens psicològic, aventura de ciència ficció, la metàfora profunda o simplement de diversió i és brillant des de tots els angulars“.

Mary McNamara de Los Angeles Times elogia l’habilitat del programa d’ “ancorar la fantasia amb la psicologia humana viva i reconeixible” i declara que la sèrie és “no només un èxit de culte, sino una part significativa de la televisió.

Maureen Ryan del Chicago Tribune descriu com una “extensa, apassionant història de la supervivència humana”, Tim Goodman, de la Crònica de Sant Francisco, opina, “Battlestar Galactica transcendeix la ciència-ficció, competeix, creativament, en el mateix nivell que qualsevol altra top-drama de nivell”.

La sèrie també ha rebut crítiques favorables d’altres escriptors. Stephen King va escriure: “Aquest és un espectacle molt ben escrit, impulsat pels personatges més que pels efectes… però els efectes són molt bons.” Joss Whedon va comentar: “Crec que és tan apassionat, amb textura, complex, subversiu i desafiant que empetiteix tota la televisió.”

Battlestar Galactica ha acumulat una llarga llista de nominacions i premis des de la seva estrena fins la seva conclusió.

OPINIÓ

Sota un aspecte de serie de sci-fy més, amb antecedents com Star Trek o Babylon 5, i sent a més a més un remake d’una serie poc apreciada per la crítica i el públic ens enfrontem a un dels prodigis audiovisuals més aclaparador en els últims 20 anys.

El seu secret és una combinació entre ciencia ficció i un anàlisi polític i social del món en el que ens ha tocat viure.
És una sèrie plena de retrospectiva i mirades més enllà respecte la seva predecesora, mantenint noms, rangs i amb l’aparició com a secundari de luxe de Richard Hatch (l’Apol·lo original), encara que el fet de canvi de sexe entre els dues versions dels personatges Starbuck i Boomer, no ha agradat gaire els fans.

Per la sèrie s’ha vist pasar la nau Serenity, de la serie Firefly. Tot un luxe pels seguidors de la ciencia ficció.
El que crida molt l’atenció és l’inici de cada episodi on hi ha un marcador amb els humans que queden, possant-se al dia depenent dels naixements o morts. Aquesta idea és força angoixant.

Per concloure, vull lloar el discurs del comandant Adama al final de la miniserie perquè era gairebé tot improvisat, ja que el director volia que el personatge prengues vida per mitjà de l’actor, i realment li va funcionar.

Recomano a tots aquells que encara no l’heu vist, que li doneu una oportunitat. La valoro amb un 8’5 sobre 10. És dinámica, complexa i adulta. Val la pena!

COM VEURE-LA

Al nostre país la sèrie s’ha emès al canal Scyfy i es pot trobar completa en DVD, la mini-sèrie inicial i cinc capses que recopilen tots els capítols (ja que la darrera temporada es va editar dividida en dues parts). També s’ha editat la pel·licula The Plan mentre que Razor s’inclou en la segona temporada de la sèrie.

La sèrie s’emetrà al canal 3xl els dilluns, a partir del 3 d’octubre, a les 22.35, amb una reemissió els diumenges, a les 23.30. L’emissió començarà per la mini-sèrie de dos capítols pilot, que donarà pas a la primera temporada de la sèrie.

Creadors: Glen A. Larson
Intèrprets: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Katee Sackhoff, Jamie Bamber, James Callis, Tricia Helfer, Grace Pak, Michael Hogan.
Cadena: Sci-Fy

Web oficial:

3 Respostes

 1. Felipe Geva

  Hola,
  ¡¿Sou conscient del Spoiler que suposa dir lo de ——-?! És una sorpresa de la 1a temporada, així que qui no hagi vist la serie li heu esgarrat una part important del final.

  Gràcies igualment per les crítiques.

  Respon
 2. LaFinestraDigital

  Gràcies, Felipe, ja ho hem canviat. També hem editat el teu missatge per no deixar pistes sobre l’spoiler.

  Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies