"El mapa i el territori" de Michel Houellebecq
9Valoració

Michel Houellebecq no deixa ningú indiferent. Amb un estil extrem i particular, ha estat titllat de misantrop i xenòfob però també d’estrella literària i de gran representant de les lletres franceses actuals. És innegable la seva capacitat narrativa i també la seva habilitat a l’hora d’analitzar la societat francesa i occidental del segle XXI, amb un cinisme i un pessimisme realment esfereïdors. Provocador nat, sembla haver arribat a un punt de maduresa que li permet fer arribar el seu missatge amb gran claredat i subtilesa. El Mapa i el Territori és una obra que s’allunya del caràcter directe i radical de Las Partículas Elementales o Plataforma i construeix una història ben tramada amb un missatge clar i directe.

En Jed Martin, el gran protagonista de la novel·la, és un artista francès que aconsegueix la fama internacional amb una sèrie de fotografies de mapes de carretera Michelin, en primer lloc, i després amb una sèrie d’obres pictòriques que representen oficis tradicionals. La seva relació amb el món de l’art, la complexa interacció amb el seu pare malalt i la presència infinita de l’Olga a la seva vida seran l’eix que el farà viure i que permeten a Houellebecq abordar temes recurrents de la seva obra com l’evolució de la societat, els estranys camins del món de l’art, el sexe, les relacions humanes o la mortalitat.

Cal destacar l’estructura en tres parts de la novel·la, amb les dues primeres descrivint la carrera artística d’en Jed i una tercera de més sorprenent, aparentment allunyada de les dues primeres, però que l’autor uneix amb una coherència i claredat excepcionals, tot i el canvi de registre. El pròleg resulta un colofó magnífic, fins i tot clarivident, on l’autor s’atreveix a preveure el futur del seu país.

Tot i que la novel·la s’apropa a l’assaig si la mires més globalment, el cert és que resulta entretinguda i motivadora, i s’agraeixen certes llicències que es pren l’autor, com la presència del propi Houellebecq com a personatge (amb un exercici brutal d’autocrítica), de Frédéric Beigbeder, l’autor de Una novela francesa, recentment publicada al nostre país, així com de molts altres personatges que segur que es podrien disfrutar molt més sent un lector francès.

Una lectura més que recomanable, tant per seguidors de Houellebecq com per aquells que busquin una novel·la ben escrita, amb una trama interessant i amb un transfons que et farà pensar fins allà on vulguis. Es una obra madura i plena d’autocrítica, tant social com personal, i que tot i que està plena d’un pessimisme ineludible resulta, per subtil, més abordable i disfrutable que altres obres de l’autor. No sabria dir si és la seva millor novel·la, però és clarament la que està millor construïda i presentada.


Editorial: Empúries
ISBN: 978-84-9787-730-5
Pàgines: 352 pàgines
Preu: 21,90 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies