"El método" de Juli Zeh
8Valoració

L’any 2057 la societat està clarament governada per la ciència. El Mètode és el nou ordre social, el que ha permès que totes les malalties siguin vençudes i que els homes visquin sans, feliços i en pau. Els ciutadans tenen l’obligació de cuidar el cos de la mateixa manera que històricament s’ha cuidat la ment i el Mètode s’encarrega de vigilar que tots compleixin els requeriments de la nova societat. És una societat que entén l’amor només com la compatibilitat entre sistemes, és un món en el que ser feliç és una obligació. En aquest context la protagonista de la història, Mia Holl, tracta de recuperar-se de la mort del seu germà però progressivament va enfrontant-se a les normes i entenent la perversitat del sistema en el que es troba.

Juli Zeh pren amb aquesta novel·la el camí de la literatura distòpica tan habitual fa uns anys: és un gènere que permetia analitzar els conflictes entre l’individu i les seves llibertats davant d’un sistema que es prenia tan seriosament el seu paper proteccionista que acabava per empresonar els individus. Zeh vol vincular aquesta idea a temes tan actuals com el culte al cos, l’exaltació de la imatge, l’obsessió per la seguretat i la necessitat de vigilar els moviments de tots. Així el Métode que dona nom a la novel·la ha perfeccionat les seves normes i la manera de controlar els ciutadans: el seu exercici diari, l’alimentació sana o les seves obligacions.

El que fa que la novel·la sigui interessant és precisament  el fet de recuperar un gènere que estava una mica oblidat però que té una càrrega analítica i reflexiva molt intensa i que permet fer paral·lelismes amb situacions actuals. Juli Zeh fa servir una narrativa fragmentada amb continus salts entre personatges (alguns reals, altres creacions fictícies de la protagonista) i entre moments (present i passat) que obliga al lector a tenir un paper més actiu a l’hora de construir la història. Afortunadament tant els personatges com el desenvolupament de la història entren dintre del ja conegut en aquest tipus d’històries. També ajuda que l’estil de l’autora és sintètic, va al gra i no perd el temps en extenses descripcions que afectarien negativament al ritme de la història.

Entre els aspectes negatius de la novel·la podríem destacar que hi ha alguns temes que queden per explorar: el sistema queda poc definit i hi ha relacions entre personatges que estan poc elaborades. Això suposa que temàticament no aconsegueixi algunes de les metes que es proposa des del començament. Tot i així, El Método és un fantàstic exercici de ciència-ficció realista que permet reflexionar sobre els grisos del nostre món i gaudir amb una literatura elaborada i que demana al lector una mica d’implicació. Una autora que resulta tot un descobriment i que ens proporcionarà grans obres en un futur no gens llunyà.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 9788439723967
Pàgines: 256 pàgines
Preu: 18,90€

Juli Zeh va néixer a Bohn l'any 1974, és una autora de prestigi que ha estat guardonada en nombroses ocasions pels seus llibres. Ha optat a l'Impact Award de Dublin i ha rebut, entre altres, el Deutscher Bürcherpreis 2002 o el Prix Cévennes a la millor novel·la europea 2008. El Método va ser publicat originalment a Alemanya el 2009, on es va convertir en un èxit de crítica i vendes. S'ha traduït a més de quinze idiomes.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies