Los Fabulosos Freak Brothers. Edición Integral.
8Valoració

Males companyies

Després de la publicació de les aventures de Wonder Wart-Hog, àlies El Superserdo –del que, per cert, acaba d’aparèixer ja el segon volum–, Ediciones La Cúpula continua amb la seva lloable intenció de difondre l’obra d’aquest sonat encantador anomenat Gilbert Shelton, sens dubte un dels grans del còmic underground nord-americà. Ara és el torn de les historietes dels Freak Brothers. El primer volum de les seves aventures, en edició integral i remasteritzada, ja és a les llibreries.

Imaginin-se una situació segurament del tot improbable: Què passaria si aquest tom recopilatori dels FreakBrothers arribés atzarosament a la taula de debat d’algun programa –ja saben, aquell programa únic i permanent capaç d’adoptar diverses formes– de la graella d’Intereconomía.? Mantindrien encara les històries d’aquests tres hippys la capacitat d’escandalitzar a la dreta més carpetovetónica com abans ho van fer amb el republicanisme nord-americà més ranci? Al cap i a la fi, fa més de quaranta anys, el seu creador va idear aquesta sàtira trencadora del hippisme amb l’objectiu d’enervar no només a les ments benpensants que veien en els còmics o la música popular potencials amenaces als valors essencials de la societat nord-americana sinó també als devots més fervorosos de la contracultura. L’esperit subversiu de Shelton es reflecteix exemplarment en historietes contundents com la que ens mostra “La veritat sobre la marihuana assassina”, una pel·lícula “educativa” en la qual apareixen uns Freak Brothers disposats a advertir-nos dels perills de consumir herba en quantitats industrials, sempre que algú els hi segueixi pagant els vicis.

I és que Freewheelin’ Franklin, Fat Freddy i Phineas Freakears són –reconeguem-ho– amics poc recomanables per a qualsevol noi educat amb els manuals d’etiqueta d’Emily Post. No només són dropos, viciosos, compulsivament”drogotas” i uns paràsits dels ajuts del Govern, sinó que també poden resultar d’allò més egoistes, covards, traïdors, paranoics i, fins i tot, violents. Però és precisament tot això el que els fa realment encantadors. Els FreakBrothers són els millors antiherois possibles, unes autentiques anomalies vivents que es fan estimar, uns exemplars tan patètics que –fins i tot en els nostres pitjors dies– ens fan sentir feliços de no haver caigut mai tan baix. La seva missió al món no és altra que la de treure de polleguera a gent com el Dr. Fredric Wertham –ja saben, aquell psiquiatre tronat, entestat en identificar les formes de genitals en les vinyetes de còmics per a adolescents, entre altres desviacions–, o el fictici Tricky Prickears, una espècie de Dick Tracy feixista convertit en justicier encarregat de netejar el planeta de hippys, negres, radicals i,fins i tot, advocats jueus.

Els còmics salvatgement divertits de Shelton ens retrotrauen joiosament als temps de l’underground nord-americà, abans de la irrupció del virus del políticament correcte; uns temps en els quals una sèrie de tipus poc recomanables –de Robert Crumb o el propi Shelton a Hal Ashby, de Jerry Garcia a Timothy Leary, de Ken Kesey a Grace Slick– (la majoria sota els efectes d’un còctel de substàncies vàries, és clar) van envestir contra l’establiment amb una fúria mai vista abans. El seu llegat van ser una sèrie d’obres lliures, sense complexos i difícilment repetibles, com aquestes destraleres i arrauxades històries còmiques, amb molt humor i mala llet, protagonitzades per uns tipus que, de ben segur, podríem classificar com “males companyies”.


Editorial: La Cúpula
ISBN: 978-84-7833-942-6
Pàgines: 156.
Preu: 20 €
Guió: Gilbert Shelton
Dibuix: Gilbert Shelton

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X