1 de 3 a l'especial Bola de Drac

Dragon Ball no és només un manga o un anime, és un referent que ha marcat l’infantesa i l’adolescència de diverses generacions, que els ha iniciat en el còmic i l’animació que provenen del Japó i els ha proporcionat incomptables hores de diversió. Ara, amb la emissió al canal 3XL de Dragon Ball Z Kai (una versió remasteritzada de l’original),  és el moment perfecte per saber més d’aquesta obra creada per Akira Toriyama.

Des de les primeres emissions televisives (per part de TV3 en el cas de Catalunya) fins a l’actual nova edició ha plogut molt. Dragon Ball ha vist completar el seu camí tant pel mitjà televisiu com per l’imprès i no només una vegada sinó diverses. Allò que al principi era només la narració de les aventures d’un noi amb cua i els seus amics cercant les misterioses boles de drac es va transformar en un punt de trobada de nens i no tan nens que esperaven l’arribada d’un nou capítol, el comentaven, el gaudien, en desxifraven els misteris i discutien sobre els nous camins que seguiria l’història.

Aquells espectadors, davant la falta de material imprès, feien córrer fotocòpies de dibuixos fets per altres mans amb més habilitat, en el que és un precedent clar d’altres pràctiques més modernes i que fan servir internet com a lloc de contacte i d’intercanvi. Fins que un dia van poder córrer cap al quiosc a fer-se amb el manga de Dragon Ball acompanyat per tot el marxandatge, les figures, els adhesius, els vídeos i els DVDs; tot aquest material va fomentar el col·leccionisme alhora que les passes de Dragon Ball cap a l’èxit creixien sense fre.

Bola de Drac Dragon Ball

L’amistat, l’aventura, el misteri, el toc picant, l’humor, la competitivitat i la violència entesa com a lluita entre el bé i el mal són les claus que van fer que aquesta sèrie acabés formant part de l’imaginari col·lectiu. Algunes d’aquestes són també les claus de la polèmica, de la preocupació de pares i educadors pels efectes negatius i les influències poc recomanables que podria tenir en els nens. Tot producte d’èxit té llums i ombres, genera debat i opinió generalitzada; però per opinar cal conèixer, veure, aprendre i entendre que darrera d’ell hi ha un treball i unes intencions definides. En el cas de Dragon Ball tenim l’ingent treball i la gran intel·ligència del seu creador, Akira Toriyama.

Akira Toriyama

Akira Toriyama va néixer l’any 1955 a la prefectura d’Aichi. Les seves primeres influències en el món del dibuix i l’animació provenen de les pel·lícules de la factoria Disney i ben aviat va començar a dibuixar. Els seus primers coneixements professionals els va rebre del departament de disseny gràfic de l’Institut Industrial d’Aichi on es va graduar l’any 1974. Sense saber on encaminar inicialment la seva carrera va optar per la publicitat i va treballar en una agència durant tres anys, fins que va veure que allò no era el que volia fer i que l’interessava molt més el món del manga.

L’èxit no li arriba ràpidament i les primeres propostes (Awawa World i Misterious Rain Jack) no van ser ben acollides fins que el 1978 publica Wonder Island a la revista setmanal Shonen Jump. A continuació seguiria publicant històries curtes com Wonder Island 2 i d’altres que serien recopilades després en 3 volums de Teatro Manga, publicats a Espanya per la seva editora habitual, Planeta de Agostini.

La seva primera història llarga és Dr. Slump, que a la vegada es convertiria en el seu primer gran èxit. Aquest manga explica les aventures del Dr. Norimaki, un home que construeix una nena robot, l’Arale, i intenta que visqui una vida absolutament normal, sense tenir en compte el seu efecte en els habitants de la Vila del Pingüí. Dr Slump, de la qual completaria 18 volums i s’adaptaria a l’anime en una sèrie de 234 capítols, es un manga esbojarrat, ple d’humor, aventures i personatges irreverents i és una de les primeres obres d’anime que es van poder veure al nostre país.

Durant la publicació d’aquesta sèrie Toriyama continuava publicant altres obres i algunes d’elles es podrien considerar una mena d’assaig de la seva obra més coneguda, Dragon Ball. El mateix any, 1984 l’autor comença a publicar aquest anime a la revista Shonen Jump; l’èxit és immediat i s’arriben a vendre cinc milions d’exemplars setmanals de la revista. Després d’onze anys de publicació, Toriyama decideix tancar-la per cansament i per un clar esgotament de les idees i la fórmula.

Després de Dragon Ball, va continuar fent manga, encara que obres més curtes com Kajika, SandLand o Cowa, encara que tots els seus seguidors esperen que ben aviat comenci un nou i llarg serial.

Bola de Drac Dragon Ball

En aquest especialSegüent >>

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies