La 59ª edició del Festival de Cine de San Sebastiàn arrancava avui amb un cel plujós, però que no ha rebaixat l’ambient i l’entusiasme que constaten un any més l’esperit cinèfil amb que els donostiarres celebren la seva festa internacional del setè art. Sobre una catifa que torna a ser vermella han desfilat per la nit estrelles com Clive Owen, Pilar Lopez de Ayala o Daniel Brühl, en la gala que donava el tret de sortida oficial al certamen, després d’una jornada inaugural amb marcat accent español.

Intruders’ del canari Juan Carlos Fresnadillo ha estat l’escollida com a cinta inaugural de la secció oficial (fora de competició). Una pel.lícula que arribarà ben aviat als cinemes i que avui ja ha portat els primers fans valents a la caça de l’’autògraf dels famosos a la porta del Kursaal, tot i haver d’esperar sota una pluja incessant.

Fresnadillo va començar la seva carrera amb un curt, “Esposados” (1996), i quinze anys després i havent col.locat el seu nom al punt de mira internacional, ha estat el director encarregat d’inaugurar 59a edició del Festival de San Sebastián. “Intruders” és una proposta de gènere, potser més pròpia potser d’un Festival de Sitges que no pas de Donostia, i que compta en el seu repartiment amb un dels actors britànics més valorats del moment, Clive Owen.

Clive Owen a la catifa vermella i en un fragment de 'Intruders'

Intruders” continua estant en la línia del fantàstic, suspens i terror de treballs anteriors de Fresnadillo com “Intacto” i “28 semanas después”. Aquí l’acció viatja entre dos països: Mentre a Espanya, un nen veu com un personatge fantasmal i aterridor mira d’emportar-se’l de casa seva, una nena anglesa descobreix un vell conte sobre una home sense rostre, “carahueca” que busca una víctima a qui robar-li el seu.  Només mencionar el nom del personatge, ella es convertirà en la seva presa. Al final les dues històries tindran un nexe comú que segons el mateix director “planteja una resolució que connecta amb altre tipus d’espectador. La pel•lícula viatja del suspens i del fantàstic a l’emocional i familiar.

La pel•lícula de Fresnadillo no deixa de ser una d’aquelles d’ensurts  típics i tòpics en aquest gènere, on es barreja realitat i fantasia i on fa ús d’una trampa narrativa que és la clau de tot. La seva resolució final és precisament la part més discutible de la historia, el que acaba deixant sensació de proposta fallida.

L’altra pel.lícula presentada en aquesta primera jornada també tenia sabor espanyol. Un policia implicat en un triple assassinat i una trama terrorista són les premisses de partida de “No habrá paz para los malvados”. Un thriller en constant tensió dirigit per Enrique Urbizu i protagonitzat per José Coronado que ja ha rebut forces elogis tant del públic com de la crítica.

Precisament ha estat la interpretació de José Coronado d’aquest personatge, Santos Trinidad un policia fort, passat de voltes i corrupte, el que ha despertat més comentaris  i alabances. La rumorologia festivalera ja ha posat el seu nom a la llista de mereixedors de la Concha de plata al millor actor, encara que estant tot just al primer dia, sembli prematur aventurar pronòstics amb la de cinema que queda per endavant.

Jose Coronado a la sala de premsa i a 'No habrá paz para los malvados'

No habrá paz para los malvados” és un thriller policial amb una trama que s’ha atrevit amb un tema sensible, els atemptats de l’11-M a Madrid. “Delicat perquè jo no volia fer una peli del 11-M, però sí una que planegés sobre com és possible que succeeixi el 11-M”, ha comentat el director a la roda de premsa.  “La ficció permet llibertat, però toquem temes molt delicats sobre el terrorisme islamista i això ho hem fet amb respecte. Hem estat molt escrupolosos amb la documentació i totes les investigacions de la policia judicial. Ens va costar molt més construir aquest primer tractament perquè encaixessin les peces que després escriure el guió, que va ser gairebé un plaer.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X