Una maleta protagonitza el cartell oficial de la 59a edició del Festival de San Sebastián. Una invitació al viatge que representa un festival de cinema, punt de trobada de públic i professionals de tot el món, i punt de partida de tants viatges imaginaris com mons ens ofereixen cadascuna de les pel·lícules participants.

A la Finestra us informarem a puntualment de tot el que passi en el Festival d’enguany gràcies al nostre Facebook i el Twitter.

Terence Davies, Hirokazu Kore-Eda, Arturo Ripstein, Wang Xiaoshuai, Sarah Polley i Julie Delpy són alguns dels noms que trobarem en la Secció Oficial del Festival de San Sebastián, la 59 edició que se celebrarà del 16 al 24 de setembre.

Intruders, el nou treball del director Juan Carlos Fresnadillo (“Intacto“, “28 semanas después”) i una de les pel·lícules espanyoles més esperades de la temporada serà l’encarregada d’inaugurar la 59 edició del Festival de San Sebastián.

Intruders” és un thriller fantàstic amb repartiment internacional encapçalat per Clive Owen, Carice van Houten, Daniel Brühl, Pilar López de Ayala i Kerry Fox. El guió de la pel·lícula està signat per l’escriptor Nicolás Casariego (finalista del Premi Nadal per la seva novel·la “Cazadores de luz”) i el director Jaime Marquès (“Ladrones“). “Intruders” narra la història paral·lela de dues famílies les vides de les quals es veuen alterades per presències amenaçadores: a Espanya, una mare de família ha de protegir al seu fill de l’atac d’un desconegut sense rostre; mentrestant, a Anglaterra, una nena té malsons amb un fantasma anomenat Carahueca, un ésser que acabarà per convertir-se en un perill real per a ella i la seva família. En paraules del propi Fresnadillo, aquesta pel·lícula “reivindica el meu amor per l’univers visual que neix d’allò més ocult, dels fantasmes que estan enterrats en el nostre inconscient”. Però, més enllà d’un simple relat de terror sobrenatural, Intruders és també un intens drama psicològic amb la família com tema principal.

El festival es tancarà amb la projecció en prèmiere mundial del film “Intouchables” (Intocable), escrit i dirigit per Eric Toledano i Olivier Nakache. “Intouchables” (Intocable) és una enginyosa comèdia centrada en la inesperada amistat que sorgeix entre dues persones amb res en comú i maneres molt diferents d’entendre la vida: un milionari que s’ha quedat tetraplègic a causa de un accident i l’home que contracta perquè el cuidi, un immigrant provinent dels suburbis de París que acaba de sortir de la presó. La cinta està protagonitzada per François Cluzet i Omar Sy, i completen el repartiment Audrey Fleurot, Joséphine de Meaux i Clotilde Mollet. François Cluzet és un dels actors més populars de l’actual cinema gal i ha protagonitzat la comèdia francesa de més èxit de l’any, “Les petits mouchoirs” (Petites mentides sense importància, 2010), de Guillaume Canet.

El jurat de la secció oficial

L’actriu Frances McDormand presidirà el jurat de Secció Oficial de la 59 edició del Festival de Sant Sebastià. L a resta de membres aquest jurat que haurà de triar als guanyadors de la present edició estarà compost per: Guillermo Arriaga (escriptor, guionista i director de cinema), Álex de la Iglesia (director de cinema), Bent Hamer (director de cinema), Bai Ling (actriu), Sophie Maintigneux (directora de fotografia) i Sophie Okonedo (actriu).

Frances McDormand té una àmplia filmografia en la que trobem films com “Burn After Reading” (Quemar después de leer, 2008), “Miss Pettigrew Lives for a Day “(Un gran día para ellas, 2008), “Friends With Money” (Amigos con dinero, 2006), “Laurel Canyon” (La calle de las tentaciones,2002), “Something’s Gotta Give” (Cuando menos te lo esperas, 2003), “City By The Sea” (Condenado, 2002), “The Man Who Wasn’t There” (El hombre que nunca estuvo allí, 2001), “Wonder Boys” (Jóvenes prodigiosos, 2000), “Madeline” (1998), “Paradise Road” (Camino al paraíso, 1997), “Primal Fear” (Las dos caras de la verdad, 1996), “Lone Star” (1996), “Palookaville” (1995), “Beyond Rangoon” (Más allá de Rangún 1995), “Short Cuts” (Vidas cruzadas, 1993), “Darkman” (1990), “Hidden Agenda” (Agenda oculta, 1990), “Chattahoochee” (1989), “Raising Arizona” (Arizona Baby, 1987), “Blood Simple” (Sangre fácil, 1984).

Glenn Close, premi Donostia

I d’una dona de presidenta del Jurat de la Secció oficial , a una dona que rebrà el premi Donostia d’engany, GLENN CLOSE. L’actriu serà la personalitat cinematogràfica que aquest any rebrà el guardó a tota una carrera en una cerimònia que tindrà lloc el 18 de setembre a les 21:30 en l’Auditori del Kursaal.

L’actriu també tindrà pel·lícula, ja que serà l’estrena europea (fora de concurs) de la seva última pel·lícula, “Albert Nobbs”. Dirigida per Rodrigo García, la pel·lícula se situa en la Irlanda del s. XIX, en una societat dominada pels homes, i en la qual les dones no tenen cap oportunitat i estan condemnades a una vida de servitud. La protagonista de la pel·lícula (Close) és una dona que es disfressa d’home per a aconseguir un treball en un hotel i guanyar els diners necessaris per a complir el seu somni. Basat en un relat de l’escriptor irlandès George Moore, el guió duu la signatura de la mateixa Glenn Close, a més de la de Gabriella Prekop i del prestigiós novel·lista John Banville, guanyador del Premi Booker en 2005 i del Premi Franz Kafka en 2011. Close encapçala un repartiment que inclou a Mia Wasikowska, Aaron Johnson, Janet McTeer, Pauline Collins, Brenda Fricker, Jonathan Rhys Meyers i Brendan Gleeson.

Glenn Close ha protagonitzat durant tres temporades el thriller judicial de la cadena FX “Damages” (Danys i perjudicis), aclamat per la crítica. La sèrie s’ha traslladat a DirectTV en la temporada actual, la quarts . Pel seu excel•lent retrat de l’advocada d’alta volada ‘Patty Hewes’, Glenn va ser nominada per a un Emmy en 2010 i va obtenir dos Emmys consecutius com Millor Actriu de Sèrie Dramàtica per les seves dues primeres temporades en Damages. Per la primera temporada de la sèrie en 2009, a més de l’Emmy, va obtenir també un Globus d’Or i una nominació als premis del Sindicat d’Actors. També va ser nominada als Globus d’Or i als premis del Sindicat d’Actors de 2010. Prèviament a “Damages”, Close va rebre crítiques entusiastes i una nominació als Emmy pel seu retrat de la capitana Monica Rawling en la sèrie de FX The Shield.

Glenn Close va debutar en el llargmetratge amb “The World According to Garp” (El món segons Garp), de George Roy Hill. La seva actuació en la pel·lícula li va valer premis de l’Associació de Crítics de Cinema dels Angeles i del Consell Nacional de Crítica de Cinema, així com la seva primera nominació als Oscar. Posteriorment, va tornar a ser nominada als Oscar per la seva actuació en” The Big Chill” (Reencuentro), de Lawrence Kasdan; “The Natural” (El mejor), de Barry Levinson; el gran èxit de Adrian Lyne “Fatal Attraction” (Atracció fatal); i “Dangerous Liaisons” (Les amistats perilloses), d’Stephen Frears (per la qual va ser nominada també als Premis BAFTA).

Cinema negre americà, cinema i gastronomia i cinema xinès d’última generació

A més de les habituals “Perles” d’altres festivals –inaugurada per “The tree of life” (“El árbol de la vida” de Terrence Malick) que rebrà, a més, el Gran Premi al Millor Film de l’any per part de la Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica (FIPRESCI)-, els “Nuevos directores“, el “Made in Spain” i els “Horitzontes Latinos“, San Sebastian inaugura aquest any una secció d’allò més apetitosa: “Culinary Zinema“, una iniciativa que combina cinema i gastronomia i que fa anys que se celebra amb èxit en la Berlinale. Arriba amb vuit títols -i vuit menús-, entre ells el documental “El Bulli: Cooking in Progress”, sobre el prestigiós restaurant de Ferran Adrià, o “El camino del vino”, el recorregut del sommelier Charlie Artuarola pels brous de la regió argentina de Mendoza.

Per altra banda el cicle “American Way of Death: Cinema negre americà 1990-2010” inclou quaranta títols emblemàtics que ha donat el gènere en els últims vint anys, des de populars produccions d’Hollywood fins a propostes del cinema independent. En ell es reuneixen pel·lícules de directors com David Fincher, Clint Eastwood, Joel Coen, Michael Mann, Quentin Tarantino, John Dahl, Abel Ferrara o Jonathan Demme, entre molts altres. La presentació del cicle estarà a càrrec de dos convidats de luxe: els cineastes Walter Hill i James Gray, ambdós autors de pel·lícules incloses en la retrospectiva.

També podrà trobar els cicle “Sombras digitales: cine chino de última generación“, la retrospectiva al cineasta francès Jacques Demy i una nodrida selecció de “Zabaltegi-Specials” com el documental “George Harrison: Living in the Material World”, de Martin Scorsese i un avanç d'”El gato con botas“, amb Antonio Banderas posant la veu al company felí de l’ogre “Shrek“.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies