"Novelas en tres líneas" de Félix Fénéon
7Valoració

Funcionari de dia i actiu anarquista de nit, aquesta és la carta de presentació Félix Fénéon, possiblement una de les personalitats més estranyes i curioses de la literatura europea del segle XX. “Novelas en tres líneas” és una raresa literària que mostra seva capacitat de retratar la societat francesa de principi del segle XX a través de la síntesi d’alguns dels seus successos més destacats.

Novelas en tres líneas” és la recopilació d’aproximadament 1.200 breus textos que Félix Féneón va publicar al diari Le Matin. L’atractiu d’aquesta tasca és l’originalitat narrativa que mostra l’autor, donant vida pròpia a cada fet i alhora generar expectació al lector, sense deixar de banda la vessant informativa. Els següents escrits són una mostra del peculiar estil de Fénéon:

“¡Mira, ya no voy a molestaros más!”, dijo el señor Sormet, natural de Vincenmes, a su mujer
y al querido de esta, y se saltó la tapa de los sesos.

En la estación de Mâcon, Mouroux resultó con las piernas cortadas
por una máquina. “¡Mirad mis pies en la vía!”, dijo, y se desmayó.

Scheid, vecino de Dunerke, disparó por tres veces contra su mujer.
Como siempre fallaba, apuntó a su suegra: el tiro acertó.

Aquest recull mostra la crueltat de la França de 1900, on les baralles de bar o les disputes amoroses podien acabar de la pitjor manera imaginable. Es pot fer un seguiment de la lluita de classes entre moviments obrers i empresaris, així com també dels conflictes generats per la laïcitat a les escoles, degut a la progressiva eliminació dels símbols religiosos de les aules.

La creativitat de Félix Fénéon radica en la manera de construir el cos de la notícia. Gràcies a deixar pel final una informació clau o a utilitzar adjectius estrafolaris, es genera un especial interès i expectació per la resolució del fet en qüestió. És aquesta forma la que fa possible que tres línies siguin suficients per explicar i provocar al lector tot un seguit de mecanismes per recrear la situació i aprofundir més en els detalls.

Hi ha molts paral·lelismes entre les breus “novel·les” de Fénéon i un estil narratiu modern de darrera generació, els Tweets. Els missatges de Twitter intenten transcendir anant més enllà de la simple qüestió informativa amb la limitació espaial de 140 caracters. Per aquest motiu, la coincidència en aspectes com la brevetat i la intenció fan pensar que les càpsules informatives de Fénéon poden considerar-se les precursores de Twitter.

La primera part del llibre, consta d’una introducció realitzada per Antonio Jiménez Morato, conegut periodista i crític literari, anomenada “Antes de que la bomba estalle”. En aquest escrit, es prepara al lector per contextualitzar les càpsules informatives de Félix Féneon i a la vegada conèixer detalls d’una persona apassionant que va ser periodista, crític d’art, descobridor d’artistes com Seurat o Matisse, i director de diverses revistes franceses a més a més d’un compromès amb el moviment anarquista.

La idiosincràsia d’aquesta recopilació, al tractar-se de breus relats, fa que la seva lectura sigui àgil i permeti la lectura interrompuda i lleugera ideal a l’estiu. A més a més, és l’oportunitat de conèixer una persona gairebé desconeguda però amb una biografia molt interessant. Recomanable per a interessats a descobrir una raresa literària allunyada dels best sellers.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15130-11-6
Pàgines: 215
Preu: 18,95 €

Va néixer a Turín l'any 1861 i va morir a Châtenay-Malabry al 1944. Va iniciar-se com a escriptor al Ministeri de Guerra. Es va comprometre amb el moviment anarquista i va col·laborar amb diversos diaris i revistes llibertàries. Destaca la seva tasca de crític d'art que el va fer descobrir talents com Seurat i Matisse.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies