"La bailarina", d'Ogai Mori
8Valoració

Aquesta novel·la curta explica la desgraciada història d’amor entre Toyotaro Ota, un estudiant japonès que viu a Berlin, i Elise, una ballarina local d’origen humil. Ota viatja a Europa per completar els seus estudis i millorar en la seva carrera professional però el que no espera és trobar-se amb una noia que l’enlluernarà i començarà a canviar les seves prioritats. Toyotaro haurà de decidir entre els seus sentiments amorosos i una carrera professional segura al servei del seu país.

Ogai Mori és, juntament amb Natsume Soseki, responsable de l’evolució de la literatura moderna japonesa amb la introducció de maneres i idees occidentals i el desenvolupament d’un estil propi que va obrir el camí a nous autors i noves formes pròpies del país. Ogai Mori té un paper fonamental en la introducció de les idees romàntiques al Japó amb la que es coneix com la seva trilogia romàntica: La bailarina, Espuma en las olas i El mensajero. La bailarina és un clar exemple d’aquestes idees romàntiques que Mori va trobar-se en la cultura europea i presenta una història tràgica d’amor, abandonament i culpa en un context de xoc cultural. Mori descriu una història d’amor apassionada i primerenca i la contraposa als costums, les obligacions i la necessitat de construir un futur pròsper. En les cinquanta pàgines de la novel·la hi ha exposats temes universals i conflictes que estan presents en tota la història de la humanitat, tot amb una una delicadesa que sorprèn. Els personatges de La bailarina semblen totalment reals i l’evolució del protagonista està ben aconseguida i resulta completament lògica. Igualment el destí d’Elise és comprensible donades les circumstàncies de la noia i la tragèdia que pateix fa encara més creïble l’arc de transformació d’Ota. La resta de personatges no tenen espai per créixer i són peces que serveixen per avançar la trama principal.

Mori té un estil que tendeix a la brevetat i els moments se succeeixen gairebé sense que el lector s’adoni del que està passant. L’autor fa créixer la història entre línies i el conflicte en que es veu ficat el protagonista apareix inadvertidament. El que es podia entreveure com una bonica història d’amor i de creixement personal ràpidament es converteix en una tortura per als dos protagonistes. No obstant, Mori no es recrea ni en la felicitat ni en la tristor. El seu estil no és asèptic però tampoc és molt descriptiu i la falta d’espai l’obliga a presentar els fets sense jutjar-los ni posar cap adjectiu de més. Correspon al lector acabar d’omplir la història amb els seus sentiments i experiències, i crear una experiència molt més enriquidora.

L’edició d’aquesta obra per part d’Impedimenta és tot una sorpresa ja que es tracta d’un autor japonès poc conegut en el nostre país. L’únic problema que té el llibre és que es fa molt curt i personalment hagués apreciat la publicació d’un volum més gruixut amb més obres de l’autor. Esperem que aquesta obra sigui la primera de moltes edicions fantàstiques de la producció d’Ogai Mori.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15130-15-4
Pàgines: 80 pàgines
Preu: 9,95€

Ōgai Mori, pseudònim de Rintaro Mori, va néixer a la ciutat japonesa de Tsuwano, en l'antiga prefectura de Iwami, l'any 1862. Després de llicenciar-se en Medicina amb dinou anys, convertint-se així en la persona més jove a graduar-se en aquesta especialitat a Japó, va triar la carrera d'oficial mèdic de l'exèrcit. Aviat va ser enviat a Europa, i va residir a Alemanya des de 1884 a 1888, experiència que li inspiraria un dels seus relats més coneguts, La bailarina (1890). Al seu retorn a Japó es va dedicar a una intensa activitat com a traductor d'obres literàries occidentals, amb tan bon ofici que algunes de les seves traduccions (com les de Goethe, Schiller, Ibsen, Andersen o Hauptmann) estan considerades autèntics clàssics de la literatura japonesa.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies