Ahir va tenir lloc una cita histórica per tots els qui no es van voler perdre l’esperat retorn dels reis del rock cru, del power trio, els barbuts més llegendaris de la historia del rock o, com els anomenen els seus fans, “The Little Ol’ Band from Texas”.

Els reis del southern blues-rock, ZZ Top tornava a Barcelona 14 anys després de la seva última visita per celebrar els seus 40 anys al servei de la música al Poble Español, amb els seus polsegosos riffs dels 70 i els èxits radioformulats dels 80.

Presentant-se a sí mateixos des d’aquella data com els “Matusalems del Rock”, ZZ Top és l’únic grup que ha afrontat seriosament el compromís d’envellir en un mercat, el del rock’n’roll, que comercia sempre amb la moneda de la joventut. A tal capacitat de permanença ha contribuït, sens dubte, la imatge de Gibbons i Hill ideada pel grup quan els seus integrants amb prou feines arrigaven als trenta anys d’edat. Una imatge en la que la nota més destacada són unes llargues barbes que no estaven de moda des dels temps de l’Antic Testament.

Aquesta estrategia els va lliurar de preocupacions, ja que no semblaran més vells d’aquí vint anys del que semblen ara. Han sobreviscut a la metamorfosi musical dels 80, han pactat amb els sons dels 90 i han arribat a avui en dia fidels al seu propi carisma, intentant remasteritzar el seu so més cru.

Però deixem-nos de malabarismes i parlem de rock i de la vella escola. Per això van asistir els seus fans al Poble Español, tenyint l’espai de molta camiseta negra i bastantes canes. Eren les 22:00 i el sl ja s’havia amagat, l’escenari guanyava vida just quan discretament començà a sonar “Got me under pressure”. Els llums s’encengueren i es reflexaren en els crits que es podien sentir a la platea. No feia falta presentacions. The Little Ol’ Band from Texas porten més de quatre decades lluïnt guitarres I actitut sobre l’escenari, sense perdre de vista el so del power-rock, el blues-rock, i reinventant riffs endemoniats en riffs incontestables.

El ritme del concert estaba estructurat pel propi setlist, amb cançons marcades per un estil propi com “Jesus just left Chicago” o “I’m Bad, I’m Nationwide”. I el cert és que s’estava a gust escoltant-los, sabent que dalt de l’escenari hi havia un troç d’història de la que tothom volia formar part. Els ànims van començar a escalfar-se quan Billy Gibbons i Dusty Hill decidiren tocar “Rock me baby”, una versió de B.B. King i just després sorprenguesin amb “Hey Joe” del gran Jimi Hendrix.

A això veniem els presents, a escoltar guitarres sense complexes. Sobre l’escenari, ells dos seguien el seu ritme tranquil, marcat per aquesta intimitat de companys de batalla, amb les seves coreografíes afinades fins l’últim detall, delatant l’experiència escènica propia d’una banda com ZZ Top. Els seus moviments eres com un mirall un de l’altre.

S’han fet grans i, encara que les guitarres seguien essent les mateixes ells es van quedant un pas enrera i ahir en vam poder ser testimonis. Però tot i així, no deixen de sorprendre amb la seva escolpida presencia i la falta de marge per l’error. Van presentar-se com qui anuncia “aquí estem, som ZZ Top” i abordaren fins a 16 temes tocant incansablement. Sonaven aleatòriament hits com “Gimme all your lovin’” o “Just got paid”. De fet, no hi ha material nou des de “Mescalero” (2006), pero es rumoreja que a finals d’any hi haurà disc amb producció de Rick Rubin (Tom Petty, Johnny Cash, Red Hot Chili Peppers), en el que pot ser que tornin a recuperar el so cru dels inicis.

Ahir eren les 23:00 pasades que amb prou feines van deixar temps per un únic bis on no va faltar l’esperat himne “La grange”, repetit incontables vegades per la radio i banda sonora de moments especials de les nostres vides, i “Tush” per acomiadar-los. Per desesperació d’alguns van oblidar “Viva Las Vegas”, però què més dóna si ahir van tocar davant nostre ZZ Top i el 13 de juliol va ser el dia internacional del Rock.

Setlist
1. Got me under pressure
2. Waitin' for the bus
3. Jesus just left Chicago
4. Pincushion
5. I'm bad, I'm nationwide
6. Future blues (cover)
7. Rock me baby (cover)
8. Cheap sunglasses
9. My head's in Mississippi / I need you tonight
10. Hey Joe (cover)
11. Brown Sugar
12. Party on the patio
13. Just got paid
14. Gimme all your lovin'
15. Sharp dressed man
16. Legs

Bisos:
17. La grange
18. Tush

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X