"Comprometeu-vos" de Stéphane Hessel i Gilles Vanderpooten
8Valoració

L’al·legat contra la indiferencia de Stéphane Hessel ha contribuït a desvetllar les consciències de milers i milers d’indignats. Ara proclama la necessitat de comprometre’s, des de l’exigència ética individual i amb un rebuig explícit a qualsevol forma de violencia.

Mitjançant una vibrant conversa amb Gilles Vanderpooten, i des dels quasi cinquanta anys que els separen, Hessel proposa als joves mitjans per a l’acció contra les injustícies, els abusos de poder del diner i la manca de respecte pels drets humans, i apel·la, per damunt de tot, a evitar la temptació del derrotisme.

«Resistir —afirma Hessel— no implica simplement reflexionar o descriure. Cal emprendre una acció». No hi ha cap altra alternativa que no sigui el compromís i l’acció, seguint l’exemple viu, apassionant i tenaç de Stéphane Hessel, una de les figures que ha connectat millor amb les inquietuds d’aquesta segona dècada del segle XXI.

«Us correspon a vosaltres, amics d’un país on la diversitat de cultures és mundialment reconeguda, ciutadans del món, a cadascun de vosaltres individualment, i a tots col·lectivament, trobar les pistes a través de les quals “la internacional ciutadana” podrà dotar de vida aquest segle. No pas per aconseguir el millor dels mons, sinó un món viable».

L’autor d’Indigneu-vos anima als lectors a anar un pas més enllà i proposar-los com a part de la sol·lució del problema que s’està vivint degut a la corrupció, les accions dels bancs i la bombolla inmobiliaria. Els joves no són tractacts com a éssers inmadurs i burrots. Tot al contrari, són insurrectes pacífics que han cridat als quatre vents “NO”, ja n’estem farts i volem canvis, de manera tranquil·la, i com a ciutadans del món necessitem un canvi de rumb per millorar aspectes com l’atur, les pensions, els nivells educatius i tots aquells fils que van quedant penjant reelecció rera reelecció politica.

S’ha d’actuar contra les injusticies, les discriminacions i els aspectes que ens indignen, que afecten a la major part de la població i el pitjor de tot és que aquest fet no és nou.

De la mateixa manera que l’autor dóna la seva visió del fracàs de la societat també ens dóna pistes sobre com podriem millorar la nostra situació. Per exemple, fa referència a aspectes com la globalització, la necessitat de construir una conciència ecològica, el desenvolupament sostenible i la cooperació amb els pobles menys afortunats, la creació d’un Consell de Seguretat Econòmic i Social on es reunisin els estats més responsables i fossin capaços d’actuar.

S’ha de construir alternatives i mirar de cara al futur amb esperança però amb preucaució.

A més, “Comprometeu-vos” en ofereix un annex molt interessant, el recull de la declaració dels Drets Humans, els drets de cada un de nosaltres.

És tot un plaer llegir les idees d’un home que va patir en mans de la Gestapo, la claredat amb que planteja els problemes i les possibles solucions. Gràcies per plasmar en poques pàguines el que molts pensem. Tant de bó, més d’un polític el llegueixi.


Editorial: Destino
ISBN: 9788497102056
Pàgines: 96
Preu: 7,50€

Stéphane Hessel va néixer a Berlín el 1917, però des dels set anys viu a París. L’any 1939, just quan comença els estudis superiors, és mobilitzat. Dos anys després, s’uneix a la Resistència i, a Londres, s’incorpora a la França Lliure del general De Gaulle. Empresonat per la Gestapo el 1944, escapa d’una mort segura a Buchenwald quan canvia la seva identitat per la d’un altre pres. Un cop acabada la guerra, convertit en diplomàtic, Hessel col·labora amb les Nacions Unides i, el 1948, forma part de l’equip redactor de la Declaració Universal dels Drets Humans. El 1977 ocupa el càrrec d’ambaixador de França davant l’ONU a Ginebra. Defensor de la causa palestina, els últims anys ha viatjat en dues ocasions a Gaza per denunciar la situació de la Franja.

Gilles Vanderpooten (Tolosa, 1985) és escriptor i activista social, cofundador d’Indibio, Institut per la Diversitat Biològica. Ha publicat Le Tour de France du développement durable, i participa activament a les xarxes i projectes que agrupen els joves al voltant de l’ecologia i el desenvolupament sostenible.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies