El arte místico de limpiar los rastros de la muerte
7Valoració

Web és un home solitari i insuportable que té pocs amics i els que té estan cansats de la seva vida caòtica i egoista. Troba la salvació en un treball molt poc convencional: netejar escenes de crims. Aquesta feina, que per molts altres resultaria inaguantable, suposa l’inici d’un camí de redempció pel protagonista. Els problemes arribaran quan, després de netejar una habitació d’un hotel, Web es vegi involucrat en una estranya i perillosa trama mafiosa.

Charlie Huston escriu una novel·la negra poc convencional: no hi ha un misteri central de prou envergadura, no hi ha un detectiu, no hi ha un ambient opressiu ple de personatges amb actitud d’anar a trencar-te la cara. El que fa que El arte místico de limpiar los rastros de la muerte sigui una novel·la negra és el seu humor, ja que totes i cadascuna de les seves pàgines estan plenes de diàlegs i descripcions que destil·len mala llet. La narració es pot dividir en dues parts: una primera cobreix la presentació de Web i els seus amics i els primers encàrrecs del protagonista com a “home de la neteja”; la segona part conté la trama més típica de novel·la negra i introdueix un capo mafiós, una femme fatale, un intermediari inútil i un carregament misteriós. Les dues parts funcionen de manera desigual, molt bé la primera i amb menys potència la segona.

El desenvolupament inicial de Web, la descripció del seu entorn i la iniciació en el món de les escenes del crim constitueixen una divertida novel·la plena de diàlegs ben aconseguits i d’un ambient de suburbi creïble. Web és un personatge interessant que, malgrat ser desagradable i poc generós, connecta amb el lector gràcies a la constatació de que la seva actitud és el resultat d’un succés tràgic que va ocórrer un any abans. Els seus amics són personatges ben construïts que ajuden a definir al protagonista i contribueixen a la seva evolució. Amb una trama propera al “slice of life” (el retrat dels esdeveniment de la vida d’una persona en un moment determinat), la història ens pinta el món de Web i ens deixa entreveure com veu ell el seu entorn. El conjunt es suporta en uns diàlegs excel·lents plens d’humor i de sornegueria.

La segona part de la novel·la comença quan Web es veu ficat en un trama de contraban que comença, com no, quan coneix a una noia. Els seus sentiments l’obliguen a ajudar-la a ella i al seu germà i es veu ficat en uns perillosos intercanvis amb un mafiós local. En aquest punt comença la part més òbvia de novel·la negra i és quan el conjunt resulta menys interessant. La trama és senzilla i amb girs poc espectaculars i el desenvolupament del grup de protagonistes queda una mica estancat. La història emmascara part de la diversió de veure a Web transitar per una vida que li queda gran però a la vegada ens permet veure a l’home que va ser una vegada, abans del terrible drama que va patir. Tot i que la segona part baixi una mica el nivell respecte a la primera, la novel·la ens segueix proporcionant diàlegs divertits i escenes completament inesperades.

Aquest obra de Charlie Huston és ideal per aquestes tardes estivals quan, després d’unes quantes hores al sol, el que ve de gust és tirar-se al sofà i deixar-se portar per una història decent que creix gràcies als diàlegs i a un protagonista que porta el pes de les 350 pàgines del llibre. És entreteniment pur, visual i perfecte per aquells que busquin emocions fortes.


Editorial: Mondadori
ISBN: 9788439723776
Pàgines: 360 pàgines
Preu: 16,90€

Charlie Huston treballava en un bar quan va escriure la seva primera obra i va ser nominat al premi Edgar de novel·la negra. A partir d'aquí va decidir dedicar-se a l'escriptura i ha escrit altres obres com la trilogia de Hank Thompson o els casos del detectiu Joe Pitt. En els darrers anys també ha començat a escriure còmics per a l'editorial Marvel com Moon Knight o Wolverine: The best there is

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X