"1Q84" de Haruki Murakami
9Valoració

Haruki Murakami ens porta amb la seva obra “1Q84” (llibres 1 i 2) al Japó del 1984, un viatge al món particular de l’autor. Aquesta obra gaudeix dels ingredients bàsics d’una obra de l’Haruki: una bona història com a base, una construcció de personatges impecable, farcit de la seva fantasia tan peculiar, recobert de descripcions quotidianes amb detall i precisió, amb una guinda de sexe i amor.

A “1Q84” comparteixen protagonisme dos personatges: Aomame, una entrenadora d’un gimnàs i assassina a sou, i Tengo, un professor de matemàtiques i escriptor aficionat de novel·les. Ambdós comparteixen solitud i any de naixement: tots dos tenen trenta anys. Una sèrie de personatges s’endinsaran a les seves vides portant successos estranys i situacions incontrolables. Una escriptora novell, amb una perillosa i estranya obra, “La crisalida de aire“, durà a Tengo a endinsar-se en una trama perillosa i sospitosa. Aomame, d’altre banda, es veurà arrossegada a intervenir en un cas de violacions d’una secta religiosa. Ens adonem que els camins dels dos es veuen condicionats per la casualitat (o el destí), la qual juga un paper molt important en aquest món bilunar que Aomame ha anomenat 1Q84.

1Q84” fa tribut a la gran obra de G. Orwell “1984” (començant pel propi títol), on trobem referents literals a l’obra i altres paral·lelismes com per exemple, el líder de la secta Vanguardia és l’equivalent al bigbrother. A l’obra també trobem una descripció que ens porta al Japó dels vuitanta i ens ajuda a conèixer la societat nipona: els seus hàbits alimentaris, la seva personalitat i la seva manera d’enfrontar-se als fets i a la vida en general.

L’obra de Murakami no té precedents, crea una realitat fantàstica construïda amb detall i precisió. La seva introducció progressiva ens permet endinsar-nos gradualment. Primer ens presenta els protagonistes, la seva vida normal i corrent. Els successos comencen a tenir un caire fantàstic, però ens ho descriu amb naturalesa i detallisme i els fets es tornen evidents. Finalment, ens trobem en un món estrany i surrealista, però com hem recorregut el camí de la mà dels nostres protagonistes, no sentim més sorpresa que ells vers les situacions fantàstiques. La versemblança de les descripcions porta al lector a gaudir d’un món fantàstic però creïble.

L’efecte de catarsi amb el llibre és quasi be instantani, un cop comencem a llegir i coneixem als personatges ens veiem totalment dintre de la història. Se’ns crea una bombolla al volant nostre amb una sensació del tot especial: un color, una fragància, una música de fons. El nostre cos es queda amb una sensació estranya, neguitosa i un tant incòmoda. La navegació per aquest món crea addició: empassar pàgina a pàgina per tal de descobrir els secrets que taquen el passat dels nostres personatges i arribar al final trobant les respostes i les solucions a les situacions que es van plantejant al llarg de tota l’obra.

Un llibre de 744 pàgines que podem gaudir a la vora del mar, al tren, de dia, a la nit, a l’estiu o a l’hivern. Una gran obra amb un tercer volum en camí, per poder satisfer la nostre addicció. Seria una bona idea incloure un text d’advertència, com a les capses de tabac, als llibres de l’Haruki Murakami: “Aquesta obra pot generar addicció i ansietat” o “Llegir en Murikami provoca sensació d’ambigüitat”.


Editorial: Tusquets
ISBN: 978-84-8383-296-7
Pàgines: 744
Preu: 26€

Haruki Murakami (Kioto, 1949) va estudiar literatura a la Universitat de Waseda, i va regentar durant uns quants anys un club de jazz. És un dels pocs autors japonesos que ha fet el salt d’escriptor de culte a autor de prestigi i amb grans vendes tant al seu país com a l’exterior. El seu peculiar univers narratiu, carregat d’una sensualitat de pertorbadora bellesa i fruit d’una imaginació portentosa, l’ha convertit en un autor de referència a tot el món. Ha rebut nombrosos premis, entre ells el Noma, el Tanizaki, el Yomiuri, el Frank O’Connor, el Franz Kafka o el Jerusalem Prize, així com el Arcebispo Juan de San Clemente, concedit per estudiants gallegs. Ha estat distingit amb la Orden de las Artes y las Letras pel Govern espanyol, i ha rebut recentment el XXIII Premi Internacional de Catalunya 2011, que otorga la Generalitat de Catalunya. Tusquets Editores ha publicat vuit noveles de l’autor: “Crónica del pájaro que da cuerda al mundo”; “Sputnik, mi amor”; “Al sur de la frontera, al oeste del Sol”; “Tokio blues. Norwegian Wood”; “Kafka en la orilla”; “After Dark; El fin del mundo y un despiadado país de las maravillas”, i “1Q84” al que seguirà el tercer llibre de 1Q84 i el volum de relats “Sauce ciego, mujer dormida” i el llibre “De qué hablo cuando hablo de correr”, un dela seus etxtes més personals.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies