"On ningú no et trobi" de Alicia Giménez Bartlett
8Valoració

Fins ara coneguda sobretot com a escriptora de gènere negre, Alicia Giménez Bartlett canvia de romb amb “On ningú no et trobi”, i ho fa amb encert, ja que la novel.la ha estat guardonada amb el premi Nadal 2011.

L’autora presenta el retrat cru d’un personatge mític però real, i a la vegada ofereix la radiografia desoladora d’una època que ha marcat el present d’Espanya, en un exercici de recuperació de la memòria històrica.

La Pastora és el nom amb el qual es coneixia a un guerriller del maquis, acusat de vint-i-nou morts, que va nèixer dona però es va convertir en home i també en llegenda, perquè la Guàrdia Civil no era capaç de trobar-lo. El seu peculiar cas interessa a un psiquiatre francés, i això el fa viatjar a Barcelona el 1956, per intentar trobar el personatge cara a cara. La seva investigació avançarà gràcies a l’ajut d’un cínic periodista, i junts emprendran un viatge a les terres del Maestrat, al cor d’un país miserable i desencantat. La recerca de la maqui hermafodrita, que així era coneguda, farà que aquests dos personatges evolucionin i s’influenciïn mútuament mentre, paral.lelament, emergirà el personatge de Teresa Pla Meseguer, La Pastora, un èsser insòlit, enormement tendre i dur com una roca a la vegada.

On ningú no et trobi” parla d’un tema repetidament tractat, com és el de l’Espanya de la postguerra i la resistència a la dictadura de Franco, però aconsegueix revisitar-lo des d’una òptica original, ja que es basa en un personatge absolutament insòlit i poc conegut.

Narrativament, la novel.la avança de forma lineal, alternant la veu de la Pastora, en primera persona, amb la descripció de la investigació que porten a terme el singular duo de personatges, i que acaba sent una persecució i una trobada d’ells mateixos, abans que res. Aquest recurs narratiu resulta un encert perquè atorga frescor i realisme a la confessió del personatge central.

La traducció de l’obra, a càrrec d’Alexandre Gombau i Arnau, mereix una menció per la seva excel.lència, ja que transporta al lector a la parla del Maestrat i avança de manera fluïda i poètica, de tal forma que sembla la llengua original de redacció.

On ningú no et trobi” és a la vegada fresc històric sense pal.liatius, retrat d’una Espanya escassa en tot, i retrat d’uns personatges apassionants, reals i propers, amb els quals sentim una empatia sorprenent, especialment en el cas del personatge central, per estrany i dur que sigui.


Editorial: Destino (Grup62)
ISBN: 9788423344109
Pàgines: 512
Preu: 20€

Alicia Giménez Bartlett (Almansa, Albacete, 1951) viu a Barcelona des del 1975. Ha publicat les novel·les Exit, Una habitación ajena (Premio Femenino Singular 1997), Secreta Penélope i Días de amor y engaños. Amb la sèrie protagonitzada per la inspectora Petra Delicado s’ha convertit en una de les autores espanyoles més traduïdes i llegides al món: Ritos de muerte, Día de perros, Mensajeros en la oscuridad, Muertos de papel, Serpientes en el paraíso, Un barco cargado de arroz, Nido vacío i El silenci dels claustres (Columna, 2008). Ha rebut els prestigiosos premis Grinzane Cavour a Itàlia i Raymond Chandler a Suïssa.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies