Sábado por la noche y domingo por la mañana
9Valoració

Arthur Seaton és un jove de vint-i-dos anys que treballa de dilluns a divendres a una fàbrica de bicicletes. Arthur entén la vida com un territori lliure on pot fer tot el que vol i no accepta ni compromisos ni normes. El noi espera el cap de setmana per sortir als pubs, veure litres i litres de cervesa i embolicar-se amb dones casades. El que sembla una existència perfecta entrarà en conflicte quan s’adoni que aquest ideari de llibertat amagui contrapartides que no seran del seu gust.

És sorprenent que Sábado por la noche y domingo por la mañana sigui la primera novel·la d’Alan Sillitoe donada la seva qualitat i l’encertada mirada analítica a una generació de joves. Juntament amb Look Back in Anger de John Osborne i Room at the Top de John Braine, el tema de fons de la novel·la és la desil·lusió que vivia Gran Bretanya després de la guerra i la falta d’oportunitats de la classe obrera. L’autor construeix un retrat d’aquesta societat dividit en dues parts: una primera on mostra la reacció del protagonista davant de la seva situació de malestar general amb la vida mentre que a la segona, com a reacció a una vivència molt desagradable que pateix, el noi comença a madurar i a entendre i estimar el que té i el seu futur.

El protagonista absolut de la novel·la és Arthur Seaton que està present a totes les escenes del llibre i funciona com a nexe dels diferents personatges i històries. Hi ha tres espais bàsics, la fàbrica, la casa familiar i el pub, on Arthur mostra diferents trets de la seva personalitat: a la feina segueix les normes establerts per tal d’aconseguir la màxima quantitat de diners possible mentre al seu cap imagina una existència millor; a casa seva ens trobem amb l’Arthur més amable, que, tot i que de vegades es mostra altiu, estima la seva família; per últim, els caps de setmana tenim la personalitat més salvatge del protagonista, sempre buscant problemes, enfadat amb el seu entorn i empaitant dones casades per tenir múltiples relacions. Sillitoe fa un treball magnífic a l’hora de caracteritzar l’Arthur i mostrar tota la insatisfacció d’una generació de joves que somiaven un futur millor però en un present que s’entesta en posar les coses molt difícils. És un personatge tridimensional, viu, que respira i que evoluciona al llarg de les tres-centes pàgines del llibre. De la mateixa manera, la resta de personatges són molt reals, estan construïts amb molt detall i reflecteixen diferents aspectes de la societat anglesa i diferents actituds vitals.

Però Sábado por la noche y domingo por la mañana no és només una novel·la de la seva època, sinó que ha esdevingut un clàssic intemporal que curiosament pot fer pensar en la situació actual de molts joves en el nostre país i en altres. És una novel·la que serveix per vehicular sentiments d’insatisfacció i desil·lusió, que ens permet pensar en les diferents maneres d’encarar la vida que un pot triar i que, en arribar a l’última pàgina, ens fa reflexionar sobre el nostre present i els nostres desitjos. Un clàssic, possiblement poc conegut, que mereix estar a qualsevol biblioteca, sobretot en l’època que estem vivint. Per últim, l’edició d’Impedimenta és, com sempre, extraordinària, com també ho és la traducció de Mercedes Cebrián.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15130-13-0
Pàgines: 312 pàgines
Preu: 22,50 €

Alan Sillitoe va néixer a Nottingham el 1928, en el si d'una família de classe obrera. Va abandonar els estudis als catorze anys i poc després va entrar a treballar a la fàbrica de bicicletes Raleigh, a Nottingham, igual que ho havia fet el seu pare. El 1946 es va unir a la Royal Air Force i va treballar com a operador de ràdio a Malàisia. Va tornar a Anglaterra després de contraure la tuberculosi i gràcies a una pensió pensió de l'exèrcit va passar uns quants anys viatjant entre França i Espanya. A mitjans dels cinquanta va començar a escriure, animat pel poeta Robert Graves. La seva primera novel, Sábado por la noche y domingo por la mañana, va ser publicada el 1958, i adaptada a la gran pantalla per Karel Reisz el 1960, amb Albert Finney en el paper d'Arthur Seaton. Va escriure més de cinquanta obres, incloent poesia, teatre i contes per a nens, a més de vint novel·les. Va morir el 25 d’abril del 2010 en l’Hospital Charing Cross de Londres, després d’una llarga lluita contra el càncer.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies