Antología “American Splendor” Volumen 1
9Valoració

El còmic del (mini) jo

Ediciones La Cúpula publica el primer tom recopilatori de “American Splendor”, una antologia d’algunes de les obres mestres del còmic underground escrites per Harvey Pekar, un arxiver, crític de jazz i escriptor de còmics que aconseguiria la popularitat gràcies a les seves aparicions en “El show de David Letterman” i, posteriorment, gràcies a l’excel·lent biopic protagonitzat per Paul Giamatti i el propi Pekar.

Si són dels que segueixen la ficció televisiva contemporània, sabran d’una sèrie de creadors — des de Larry David a Ricky Gervais — obsessionats per portar l’autobiografia a la petita pantalla, amb un esperit iconoclasta respecte al projecte il·lustrat de la “literatura del jo”, encapçalat al seu moment per Montaigne. En aquestes ficcions, els autors/ guionistes/ protagonistes emprenen una demolició de les seves pròpies figures públiques, reduïdes a una versió imperfecta i ombrívola de si mateixos, que ofereixen al públic sense cap mena de pudor. No obstant això, abans de la televisió, el còmic nord-americà ja havia iniciat una similar revolució de la mà d’autors vinculats al comix underground, com el llegendari Robert Crumb o, per descomptat, el gran Harvey Pekar.

Harvey Pekar, un home comú amb un nom extravagant — com explica ell mateix en la seva confessió comiquera en primer pla “La historia del nombre de Harvey Pekar”- va irrompre al món del còmic decidit a explicar la seva visió de la vida de l’home comú, concebuda com un acte de resistència, com una permanent lluita contra el desgast. Per això, els seus relats reunits sota l’irònic títol de “American Splendor” — i recollits ara en aquesta magnífica antologia editada per la Cúpula — ens mostren una sèrie de moments de to baix, replets d’angoixa existencial, solipsisme, preocupacions sentimentals, fins i tot moments de còlera,  inesperades irrupcions de la xacra de la malaltia — Pekar va lluitar contra tres càncers al llarg de la seva vida, com reflecteix l’obra mestra anomenada “Our Cancer Year” – i episodis maníac-depressius sovint massa freqüents. No obstant això, cap d’aquests temes es converteix, en mans de Pekar, en un motiu per l’enfonsament del lector. De fet, la seva literatura gràfica del (mini) jo, ens porta sempre a la inesperada alegria, a un sobtat entusiasme vital, gràcies a un humor implacable que converteix l’angst existencial de les classes mitjanes-baixes d’un Cleveland en recessió econòmica en un relat fascinant on es convoquen inesperats moments de somriures i emoció

El seu treball com a arxiver en un hospital públic, les seves obsessions amb el col·leccionisme de discos — una acusada mania que comparteix amb el seu mentor, Robert Crumb –, la inconvenient aparició d’un nòdul a les cordes vocals — en aquella obra mestra anomenada “Una historia de horror cotidiano”, que apareix en aquest mateix volum- i, en general, les trobades i desencontres amb les dones — amb moltes dones- nodreixen aquests relats que combinen amb desimboltura la reflexió gairebé filosòfica amb l’humor deliciosament costumista. “Una historia sobre lo cósmico y lo cotidiano”: així subtitula Pekar un dels seus relats, i certament no em ve al cap una descripció millor. Els seus guions — il·lustrats per mestres del comix com el propi Crumb, l’autèntic precursor de tot això, el seu deixeble gràfic Gary Dumm, o el més realista i gairebé “gòtic” Gerry Shamray — ens ofereixen allò que Jerry Seinfeld i Larry David van tractar de fer posteriorment en televisió: una obra mestra sobre “el no-res”; una buidor tan plena, variada rica i intensa que no sembla que vagi a acabar-se mai. Al cap i a la fi, aquell “no-res” al  qual solem anomenar  simplement “la vida”.


Editorial: La Cúpula
ISBN: 978-84-7833-937-2
Pàgines: 196
Preu: 20 €
Guió: Harvey Pekar
Dibuix: Harvey Pekar

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies