"Señores niños" de Daniel Pennac
8Valoració

Un matí tres nens es desperten i s’adonen que s’han convertit en adults. Per complicar-ho tot, els seus pares també han patit una transformació: S’han convertit en nens!

Durant la classe de francès del professor Crastaing, tres dels seus alumnes, Igor, Nourdine i Joseph, es passen un dibuix satíric. En ell una multitud enfurismada marxa després d’una pancarta que diu: Craistang, cabró, aniràs al paredón! Com és natural, el mestre els enganxa i demana explicacions. Els tres es fan responsables del dibuix.

El professor, ofès, els imposa un càstig, per al dia següent han de fer una redacció amb el tema: «Desperta vostè cert matí i comprova que, a la nit, s’ha transformat en adult. Embogit, corre a l’habitació dels seus pares. S’han transformat en nens. Expliquin la continuació ». Així comença la divertida i delirant aventura d’aquests excèntrics personatges: els senyors infants i els nens senyors que s’hauran d’enfrontar als problemes quotidians de les seves noves identitats. Que difícil és ficar-se en la pell de l’altre!

Señores niños” és una història que a més d’un no el deixarà indiferent. Tot comença d’una manera molt inocent, amb un càstig del mestre de françés, però de mica en mica és va enredant la troca. Cadascun dels nen arriba a casa i intenta fer els deures, però les seves situacions familiars els confonen i des de la prespectiva de ser nens no ho afronten gens bé, encara que també val a dir que els seus pares són poc convencionals.

Quan arriba la nit cap ha escrit ni una sola ratlla, en Nordine és a la garjola i l’Eric, un policia, s’ofereix a ajudar-lo, al matí seguent s’han canviat els papers, de la mateixa manera que li passa a en Joseph, qui passa una nit plena de malsons i al matí no es reconeix ni al mirall. D’altra banda l’Igor no ha canviat, però ha parlat durant la nit amb el fantasma del seu pare per demanar-li consell.

La història va millorant a mesura que va aixecant el dia, certament l’home és una constant variable i aquesta variable ha madurat trenta anys en una nit.

I el professor Crastaing?. El millor de la novel·la és com desvetllen els motius d’aquella i de totes les redaccions que ha anat impossant als seus alunes generació rera generació, la necessitat de saber d’ells coses que mai no ha experimentat en primera persona. No només els nens senyors aprendran una lliçó, els senyors nens també aprendran el dificil camí de ser nen.

Des de la seva tomba del cementiri de Père Lachaise, Pierre, el pare d’Igor, és l’encarregat de narrar totes les seves aventures. Escrita de manera senzilla i amb grans dosis de fantasia, Daniel Pennac aconsegueix, com sempre, crear personatges inoblidables.

El pare de l’Igor ajuda a tots els altres personatges de manera més indirecta o directa per evolucionar i aconseguir una fita que descobrim a mesura que llegim, ajudar a la seva estimada Tatiana a continuar.

Señores niños” és una novel·la molt recomenable per a tots aquells que han rebut un càstig a l’escola o són els mestres que els impossen. Una lliçó d’humilitat donada amb dossis d’humor i molt bon rotllo. Jo vaig tenir un mestre semblant, d’aquells que “acollonen” però del que vaig aprendre molt. Ara l’entenc una mica més.

Recordeu que els nens són enigmes lluminosos.


Editorial: Mondadori
ISBN: 9788439723714
Pàgines: 208
Preu: 15,90 €

Daniel Pennac va néixer a Casablanca, Marroc, el 1944. Fill d'un militar francès, després d'una infància que va transcórrer en diversos països d'Àfrica i del Sud-est Asiàtic, es va llicenciar i va començar a treballar com a professor de llengua i literatura en un liceu parisenc. Les seves primeres incursions en l'escriptura es van produir en la literatura infantil, però el seu gran èxit va ser “Com una novel·la” (Anagrama, 1994), un apassionat himne a la lectura sense complexos. Finalment, arran de la popularitat que va aconseguir la saga “El senyor Malaussène” (Literatura Mondadori, 2001), va deixar l'ensenyament per dedicar-se a la literatura. El 2007 va obtenir el prestigiós premi Renaudot amb "Mal d'escola" (Literatura Mondadori, 2008), que va obtenir a Espanya un gran èxit de crítiques i venda. Mondadori recupera ara “Senyors nens”.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies