El passat dilluns, 30 de maig, al Molino de Barcelona Eduardo Gión va estrenar el seu primer llargmetratge documental, “Madame Arthur”. No és la seva primera incursió en el món cinematogràfic, abans havia realitzat dos curts: “Träne” i “El abrazo del erizo” que es va exhibir al West Side Film Festival de Nova York.

Madame Arthur” ens acosta la història real de Modesto Mangas, natural de Villavieja de Yeltes, Salamanca, que va abandonar la seva ciutat natal per complir el seu somni d’entretenir al públic al damunt dels escenaris.

Ho va aconseguir a Barcelona, a locals tan emblemàtics com el Barcelona de Nit, el Cambrinus o el Bagdad, on va arribar a convertir-se en un dels personatges travestits amb més ressò de la nit barcelonina dels anys 60. Per les seves característiques físiques -era un homenàs que es vestia de dona-, per la seva manera de treballar -no utilitzava playback i tenia una veu molt greu- i perquè feia partícip al públic de les seves actuacions, anar a un local on actués Madame Arthur suposava una diversió assegurada, com afirma Enric Majó en el documental.

De fet al documental, a més d’Enric Majó –que el va conèixer primer com espectador- trobem artistes contemporanis i companys d’escena explicant la manera de treballar de Modesto, gent com Pierrot, Christine, Víctor Guerrero –que l’ha emulat en alguna ocasió- o Dolly Van Doll, personatges també coneguts a la nit Barcelonina i que abans o després van coincidir amb Modesto. Fins i tot trobem també actuacions reals de Madame Arthur que omplen de contrast un documental fet a l’actualitat i ens traslladen a aquella època.

Presentació del documental amb Eduardo Gión amb el micròfon a la mà.

L’Eduardo Gión va conèixer el personatge de Madame Arthur a través d’un dels seus companys, Pierrot, ja desaparegut actualment, encara que uns anys més tard que la Madame. Pierrot, va publicar “Memorias Trans” on parlava, entre d’altres, del personatge que va interpretar durant tota la seva vida Modesto Mangas i des de llavors l’Eduardo es va interessar per la vida d’aquest pintoresc artista.

El documental rodat entre Salamanca i Barcelona, ens permet veure que tot i viure la seva carrera a Barcelona no va oblidar els seus orígens, i en ell trobem testimonis de veïns, amics i familiars de Villavieja parlant de Modesto. Alguns, fins i tot, l’havien vist actuar a Barcelona. I, potser aquesta és una de les parts més còmiques de la producció, és curiós veure com expliquen en què consistia la carrera de Modesto.

Eduardo Gión

Als escenaris fins als 70 anys, Madame Arthur es va guanyar el públic i els companys de professió per la seva autenticitat i originalitat. En fi, un valent que va viure fent allò que més li agradava.Entrevista a "El Periódico"
Entrevista Eduardo Gión(1), (2) i (3)
Presentació documental

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies